Шипка

Шипка

Наричат шипката „царица на билките”, защото ползите от нея върху човешкото здраве, тонус и хранене са огромни. В чаша чай от шипки или дори в шипковия мармалад се крие огромен резерв от високото съдържание на витамини, минерали и полезни киселини. Шипките имат приятен вкус и от векове се използват в традиционната медицина и кулинария.

Шипката (Rosa canina L.) всъщност е храст с прави или извити стъбла. Те достигат дължина до 3 м и са покрити с твърди и бодиливи, а понякога сърповидно извити шипове. Симпатичните червеникаво-оранжеви на цвят плодчета представляват едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервени сферични плодове. Шипките цъфтят от май до юли, а плодовете узряват през есента. Обикновено виреят в различни климатични условия и географски ширини, като може да открием храстите им дори и на 2000 м надморска височина. Освен в Европа шипките са разпространени в Азия, Африка и Северна Америка.

Хилядолетия назад във времето хората са използвали шипки за лечение без дори да познават ценния й състав. Шипки се използвали за лечение на кучешки бяс, а по-късно за лечение на болестни състояния, известни днес като авитаминози. В Русия с чай от шипка някога лекували язва, гастрит, колит и чернодробни заболявания.

В Китай плодовете на шипката са се използвали като средство, подобряващо храносмилането и против появата на глисти, в Тибет тя била средство срещу атеросклероза, бъбречни заболявания и неврастения. Едни от най-ценните видове шипки в България са R. pendulina L., R. oxyodon Boiss., R. glauca Pouri. и др. В българската народна медицина плодовете от шипка се ценят заради високото им съдържание на витамини и способността им да укрепва имунната система.

Състав на шипка

Шипките са буквално бомба от полезни вещества. Имат голямо съдържание на витамин С, в резултат на което плодчетата подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите. Допълнителен плюс е тяхното диуретично действие. Доказано е, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С - с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимони и около 300 пъти в сравнение с ябълки.

Чай от Шипка

В плодчетата на шипките се съдържа ценен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, важни за здравината и красотата на кожата.

В шипките откриваме още витамините Р, В1 (около 430 мг%), В2 и К, както и пектин (около 11%), масло (около 2%), органични киселини (лимонена и ябълчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. По съдържание на минерални соли шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци.

Избор и съхранение на шипка

Винаги, когато имате възможност да си наберете плодове от шипка направо от дръвчета, възползвайте се. Най-високо е съдържанието на витамин С в началото на пълната зрялост на плодовете - когато те са яркочервени и твърди. В осланените и омекнали шипки съдържанието му е по-малко. Най-добре е шипките да се берат през месец септември и да не се чака пълното им узряване. Яркочервеният цвят подсказва, че шипките са готови за бране.

Пресните шипкови плодове превъзхожда всички останали разновидности – сушени шипки, шипков чай, шипково брашно. Но все пак през зимата и сушени шипки са добър източник на витамин С. Заради устойчивостта на витамин С на студове, завидно количество от него може да открием дори в мармаладите през зимата.

Съхранявайте шипките в торбички от плат. За да запазите по-дълго свойствата на шипките, може да ги изсушите сами в домашни условия - нa oтĸpитo или във фурна. Плодовете трябва да се сушат и съхраняват цели.

Ако сушите на открито, разстелете плoдoвeтe нa cyxo, пpoвeтpивo и cĸpитo oт cлънцeтo мяcтo, зa дa зaпaзитe цeнния витaмин C. Oт вpeмe нa вpeмe ги paзбъpĸвaйтe и оставете да съхнат 10 дo 12 дни. Във фурна шипките се сушат на 110 градуса за 10 минyти, a cлeд тoвa нaмaлeтe тeмпepaтypaтa дo 70 градуса. Oт 1 ĸг шипĸи ce пoлyчaвaт oĸoлo 500 г cyшeни плoдoвe.

Шипки в кулинарията

Мармалад от шипка

С шипки могат да се приготвят доста вкусни сладка, желета и мармалади, полезни и тонизиращи чайове, както и вино от шипки. По рафтовете на магазините може да откриете пък шипково брашно, което е отличен диетичен продукт. Сиропът от шипка е особено подходящ за бебета и малки деца, на които се дава като хранителна добавка. Ако сутрин похапвате на закуска пълнозърнест хляб с малко масло и шипков мармалад, може да сте сигурни, че се започвате деня пълноценно.

Може да си приготвите освежаваща напитка от шипки, която не се вари. Просто залейте определено количество от плодчетата с вода и захар на вкус и оставете да престои за 5-6 дена. След това прецедете и консумирайте. Приготвянето на любимия на мнозина от нас мармалад от шипки също е доста лесно. Почистете и измийте плодовете, разполовете ги и отново изплакнете. Залейте ги с вода, 1 см над шипките и сложете да се варят.

Добре омекналите шипки пасирайте или претрийте през ситно сито и прецедете през тензух, за да се отстранят листчетата и семките, които не са приятно за консумация. На 1 кг полученото пюре се слага 500 г захар и по-желание 1 ч.ч. ябълково пюре. Варете пюрето със захарта, докато се сгъсти и бъркайте непрекъснато. Готовият мармалад от шипка се разсипва в затоплени бурканчета, затварят се и се стерилизирайте за 10 минути. За да си приготвите чай от шипки направете запарка от 1 с.л. сушена шипка в 250 мл вряща вода. За по-добър вкус си подсладете чая, не само защото е по-вкусно, а и защото захарта спира окислението.

Ползи от шипка

Мощните антиоксиданти в шипките помагат за поддържането на естествената красота на кожата – правят я здрава, еластична и я карат да изглежда младолика, защото плодчетата притежават мощни средства, елиминиращи симптомите на нейното остаряване - бръчки, петна и дори стрий. Шипки се използват за профилактично третиране и ускорено възстановяване на кожата (дерма, епидермис, колаген и еластин), за укрепване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички клетки с цел тяхното пълноценно функциониране. Богатото съдържание на пектини и танини в шипките помага срещу стомашно-чревни и бронхиални заболявания, образувайки защитен слой върху двете лигавици.

Чай от Шипка

Ефикасността на шипка при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения са само малка част от нейните скрити заложби в помощ на човешкото здраве. Хапвайки редовно шипкови продукти ние активизираме ензимните системи и процесите на синтез на хормони, които имат кръвоспиращо действие и повлияват благоприятно въглехидратната обмяна и пропускливостта на съдовете. Шипĸaтa ce изпoлзвa пpи изгapянe и по-скоро при лечение на paни oт изгapянe (лиcтa нa цвeтoвeтe). Шипковият екстракт помага при болки в ставите.

Витамин С в комбинация с другите ценни съставки на шипките повишават жизнения тонус и работоспособността на организма. Те са мощно средство при лечение на авитаминоза (скорбут) и хиповитаминоза (пролетна умора, състояние след тежко боледуване). Ако имате проблеми с имунната и кръвоносната система, то шипките са ваши верни помощници. Те могат да подобрят работата на главния мозък и щитовидната жлеза.

Има данни, че шипковата терапия помага при песъчинки и камъни в пикочните пътища, както и в борбата срещу местни или общи инфекции (скарлатина, дифтерия, коклюш и пневмония). Освен всичко това, малките червеникави плодове са пръв приятел на черния ни дроб, те понижават нивото на кръвната захар, което прави шипките изключително подходящи за консумация от диабетици.

Вреди от шипка

Плодовете на шипка могат да имат запичащо свойство. Важно е преди употреба добре да измиете плодчетата и да ги почистите от връхчетата, семките и косъмчетата. В противен случай може да си навлечете разстройство.

5 2
4 3
3 3
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
velislava
velislava
23.02.2015 19:42
Mnogo e interesno.Pomaga na mnogo hora.
2
0