Бухти с пудра захар

Пудра захар

Пудрата захар е механично смляна кристална захар. При приготвянето на пудра захар не се прилага третиране с химични съставки, а само специализирани машини, които смилат захарта от кристалчетата на фин прах.

Пудрата захар притежава всички качества, предимства, недостатъци и свойства на бялата кристална захар, която се получава от захарно цвекло или захарна тръстика. Освен бяла захар има и кафява захар, от която обаче не се приготвя сладък фин прах. Историята на захарта можем да проследим няколко хилядолетия назад във времето, в Индия и Китай, където се е добивала първоначално от захарна тръстика. Едва в последствие става разпространението й Персия, Египет, а още по-късно - захарта е пренесена в Гърция и Рим от Александър Македонски по времето на своите завоевателни походи.

Хранителни стойности и състав на пудрата захар:

Хранителна стойност за 100 г спрямо препоръчителната дневна доза

Енергия - 1619 kJ (390-399 kcal); Въглехидрати - 99.98 g; Захари - 99.80 g; Сукроза - 99.80 g; Глюкоза - 0 g; Фруктоза - 0 g; Лактоза - 0 g; Малтоза - 0 g; Влакна - 0 g; />Мазнини - 0.1 г; Белтъчини - 0 g; Вода - 0.03 g; Витамини; Рибофлавин (B2) - 0.019 mg (1%); Минерали; Калций, Ca - 1 mg (0%); Желязо, Fe -0.01 mg (0%); Калий, K - 2 mg (0%).

Мекици с пудра захар

Препоръчителна дневна доза захар

През 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) налага здравословната доза консумация на захар за ден - не повече от 10% от калориите. В грамове се получава количество от чиста захар не повече от 60 г за мъжете и 50 г за жените. Газираните напитки и дори студените чайове също съдържат захар – около 40 г. Изпиването на 2-3 кафета със захар изчерпва дневната ни доза.

Избор и съхранение на пудра захар

Пудрата захар се предлага предимно в разфасовки от 500 г и 1 кг, в найлонови пликове, а цената й е осезаемо по висока от тази на рафинираната бяла захар. Когато купувате пудра захар в магазина обърнете внимание на състава й, който трябва да е лек и ненаслоен. Погледнете задължително и срока на годност. Веднъж отворен пакетът с пудра захар трябва да се затваря всеки път плътно и да се държи на сухи и проветриви места. Захарта се съхранява най-добре в херметични съдове, а не в открита кутия или плик. Не съхранявайте пудра захар във влажни помещения.

Високата температура също не е добър приятел на захарта – кристална и пудра. Важно освен това да не съхранявайте захарта близо до продукти, които имат силна или неприятна миризма. Захарта поема не само водата, но също така и страничните миризми, против което помагат най-вече херметични съдове.

Ако сте използвали буркан за съхраняване на продукт със силна миризма, не го използвайте за съхраняване на захар. Купете нов буркан или използвайте такъв с неутрална миризма. Както кристалната, така и пудрата захар, от време на време трябва да се разтърсва. Това се налага, за да не се пресова захарта, която се трамбова от собствената си тежест.

Кулинарно приложение на пудрата захар

Пудрата захар е верен приятел на голяма част от сладкишите, тортите, глазурите и кремовете, които си приготвяме сами вкъщи, а и на тези, които купуваме готови. Редовно поръсваме току-що изпеченият кекс с пресята пудра захар, а сладкия бял прах задължително се слага и върху тиквеник и различни плодови десерти, на които придава завършен вид.

Има някои сладкарски творения, които не биха се получили така добре, ако не е намесата на пудра захар – фондан, захарна глазура, захарен сироп, захарно тесто и т.н. Любимите ни целувки няма как да се получат с толкова фина и нежна текстура, ако не бе фината бяла сладка прах.

Да си направим сами пудра захар

Кекс с пудра захар

Пудра захар може да получите лесно в домашни условия, като единственото изискване е да разполагате с почистена мелачка за кафе. Слагате в мелачката 2-3 с.л. кристална рафинирана захар, затваряте и смилате, докато не усетите, че и последното кристалче се е превърнало във фин прах. Ако не разполагате с машинка за мелено, то и на ръка в хаванче ще постигнете добри резултати, но е нужно да се заредите с търпение и енергия за продължителното претриване.

Рецепта за Захарна глазура

Пресейте пудра захар и я разбъркайте с 2-3 супени лъжици вода. Бъркайте до получаване на гладка смес, а с получената глазура залейте готови сладкиши и пасти.

Рецепта за Целувки

Разбийте 3 белтъка и добавете 150 г пудра захар при непрекъснато бъркане на водна баня. От така получената смес шприцовайте целувките върху хартия и сушете в слаба фурна при 100 градуса.

Рецепта за Захарно тесто

Сложете 150 мл водата със 70 г маслото в съд на котлона. Щом маслото се стопи, махнете от котлона и добавете 150 г брашното на веднъж. Бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се образува отделящо се от стените тесто. Разстелете тестото на кухненски плот и оставете да се охлади леко, но не напълно. Може да го покриете с фолио, за да не хване кора, докато престоява. След това започнете да добавяте на порции 500 г пудра захар и месете, докато поеме цялото количество захар и се получи хомогенно тесто. При нужда се добавя повече от посоченото количество. Готовото захарно тесто може да осветите с няколко капки сладкарска боя или да оставите така.

Така приготвеното захарно тесто се използва за приготвянето на захарни фигурки, за покриване на сладкиши и торти, като го разточите и т.н.

Сладкиш с пудра захар

Вреди от пудрата захар

За пудрата захар са валидни всички негативни последици от прекомерната употреба на обикновена захар. Като цяло рафинираните захара са по-скоро вредни, отколкото полезни за човек. Захарта създава идеалната среда в устата за развитие на бактерии. Прекаляването със сладкишите води до образуване на зъбни кариеси.

Ако често похапвате сладкиши и други храни, в които се влага захар, то това е предпоставка за намаляване защитните функции на организма. Захарта на практика намалява способността на белите кръвни телца да убиват бацилите води до потисната имунна система. Прекаляването със захарни изделия, може да доведе до запек, до влошаване на паметта.

Рафинираната захар, била тя и пудра, спомага и за появяването на коварната хипоглекимия и началото на диабет при възрастните. Приемането на твърде големи количества захар води и до инфаркт на миокарда.

Тези, които поглъщат 110 г захар (равняващо се на 22 ч.л.захар), са пет пъти по-склонни към сърдечни пристъпи, в сравнение с приелите 60 г (12 ч. л.) захар. Съществува дори диагностицирано пристрастяване към захарта, което протича с конкретни симптоми и му се прилага съответно лечение.

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати