Къпини

Къпини

Къпините са едни от любимите ни горски плодове. Известни са над 250 вида къпини (Rubus), разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. У нас се срещат между 45-50 вида.

Къпиновите храсти предимно растат предимно в по-умерените климатични зони на планетата, в гори и поля. Къпините са силно адаптивни растения, които много често се изкачват по скали, огради и други препятствия по време на растежа си. Растат в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, срещат се и в Австралия.

Важно е да не бъркате къпините с черница. Тези два плода си приличат много, но черниците /дуди/ растат по дървета, докато къпините са плодове, които растат в храст.

Къпини и палачинки

Има поверие, което гласи, че ако човек се провре под свод от къпинови храсти в определени дни и часове, ще се изцели по чудодеен начин от болест и от омагьосване. Още от стари времена буйните къпинови храсти били наричани "титанова кръв". Наименованието идва от древната легенда, която е достигнала до наши дни. По време на битката, която Зевс водел с титаните, от капещата им кръв изникнали къпиновите храсти.

Култивираните къпини са плодовете на къпиновия храст (Rubus Fruticosus, Rosaceae), който е много близък родственик на ягодите и малините. В България са селекционирани около 100 сорта.

Състав на къпини

Вкусните плодове на къпините съдържат 4-8% захари, 0.8 – 1.4% органични киселини, витамин C, каротин и др. Те са без натрий и холестерол, с много ниско съдържание на мазнини. Освен това с отличен източник на растителни влакна и витамин С и на фолиева киселина. Добрата репутация на къпината като лечебно средство се дължи главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. В минимални количества се съдържат и витамините В1, В2.

Голямото количество витамин С в къпините се запазва почти непроменено при съхраняване на плодовете, соковете и сиропите. Високото съдържание на калий подобрява извличането на излишната вода от тъканите. Магнезият пък има антисклеротично действие, а по съдържание на магнезий в къпините, те отстъпват само на шипките.

100 г къпини съдържат 43 ккал, което ги прави подходящи и при диети за отслабване. Фибрите - 5.3 г - са напълно диетични и подпомагат храносмилането.

Избор и съхранение на къпини

Салата с къпини

Хубавите къпини са с наситено маслен цвят, без наранени участъци и увехнал вид. Когато сте на пазара, подбирайте къпини със закръглена форма, ярък цвят и свеж вид. Презрелите къпини са меки и доста често с плесени по повърхността. Обикновено къпините, които не са отделени от дръжките, в повечето случаи не са узрели.

Най-добре може да съхраните къпини на единичен слой в хладилника, най-добре в стъклен съд. Трайността им е минимална – до 2 дена. Задължително ги мийте непосредствено преди консумация. Добра новина, че къпините могат да се замразяват във фризер, без това да им навреди след размразяване, за разлика от ягодите и малините.

Кулинарно приложение на къпини

Сладкишите с горски плодове са нещо, на което много малко от нас бих могли да устоят. С малини, ягоди, боровинки и, разбира се, къпини се получават много вкусни и сочни кексове, украса и плънка за торти, както и кремове, мусове.

За да избегнете малките семчици, е добре да претриете къпините през цедка или да ги пасирате и след това да прецедите сока. От къпини могат да се приготвят изключително вкусни и полезни сиропи, сокове, нектари, компоти, конфитюри и сладка и дори вино. Сушени къпини може да сложите закуската си от мюсли и в плодови чайове.

Ползи от къпини

Още древните гърци добре познавали целебната мощ на къпините. Те използвали листата на къпината за заякване на венците. В арабските страни пък считат, че листата действат като средство за полово възбуждане. Римляните са ги използвали против диария.

Къпините се прилагат за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма при състояния, протичащи с ацидоза - захарен диабет, бронхиална астма, рахит. Заради високото съдържание на дъбилни вещества къпините са приложими при лечение на диария.

Сладко от къпини

Според последни проучвания къпините помагат в превенцията на рак на дебелото черво. Сушената версия на плодовете може да намали броя на туморите при животни, склонни към заболяването, с 60% Освен това къпините доказано имат антиоксидантни и противоракови свойства. Те потискат развитието на тумори, като се блокира протеин (бета-катенин).

Учените са установили и намаляване с 50% на честотата на колита, възпаление на дебелото черво, който може да допринесе за раково заболяване. Специалистите препоръчват къпините при сърдечни и жлъчно-чернодробни болести. Допълнително плодът повишава съпротивителните сили на организма при простуда, а семчиците стимулират храносмилането. Когато къпините се консумирате под формата на сок, той действа успокояващо на сърцето.

Не само плодовете, но и листата на къпиновия храст могат да са от полза за човешкото здраве. Листата на къпините са със силно бактерицидни свойства и помагат и при смущения в менструацията. Корените на къпините се използват при лечение на разширени вени и хемороиди.

Вреди от къпини

Има хора, които имат алергия към малини и ягоди и съответно къпини. Дори и тези, които страдат от алергия към друг вид горски плодове, трябва да внимават с консумацията на къпини. Важно е да се знае, че къпините имат склонността да улавят токсични елементи от замърсения въздух. Затова е много важно къпините да се измиват добре и дори да се киснат.

Разкрасяване с къпини

Къпината се използва много често в козметиката. Тя е страхотно средство за освежаване на кожата и премахване на мъртвите клетки. Ако искате да освежите и същевременно да тонизирате своята кожа намачкайте 2 с.л. къпини и добавете 2 с.л. сметана. Поставете маската на лицето си и оставете да действа около 15 минути. Махнете маската с напоен в зелен чай тампон, след което измийте с хладка вода.

Ако искате да придадете хубав оттенък на кожата си смелете една шепа листа от къпина и я попарете с топла вода. Поставете попарените листа в марля и поставете върху лицето за 20 минути. Не е необходимо да се измивате след това.

5 6
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати