Сухо Мляко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Сухо мляко

Сухото мляко представлява инстантно вещество, което разтворено в топла вода се използва за заместител и алтернатива на истинското прясно мляко. На пазара се предлага сухо мляко с нисък и по-висок процент масленост. Инстантното сухо мляко се използва като суровина за различни хранително вкусови изделия като печива, хляб, сладкарски и захарни изделия, меса, деликатесни храни.

Най-голям износител в света на млечни продукти, включително и мляко на прах, е Нова Зеландия. Днес има много голямо търсене на пълномаслено сухо мляко от Китай. Пазарни експерти предричат, че цените на пълномасленото сухо мляко, има вероятност в дългосрочен план да надминат своята историческа средна стойност най-малко с 50%.

Състав на сухото мляко

Хранителната и биологичната стойност на сухото (и на възстановеното) мляко не се отличава от тази на прясното мляко. Количеството на белтъчините в обезмасленото мляко достига 32%.

Хранителен състав в 100 г сухо мляко

Калории 354 ккал; Мазнини 0.2 г; Наситени мазнини 0.124 г; Полиненаситени мазнини 0.007 г; Мононенаситени мазнини 0.058 г; Холестерол 2 мг; Натрий, Na 2280 мг; Калий, K 680 мг; Въглехидрати 51.8 г; Няма фибри и захар; Белтъчини 35.5 г; Вода 4.9 г; Сухо вещество 7.6 г.

Сред микроелементите в сухото мляко се още калций, желязо, магнезий, фосфор, витамин P, цинк, мед, манган, селен, витамин C, B1, В2, B3, B5, B6, Фолиева киселина, Витамин B9, Фолат, Витамин B12, Витамин А.

Състав на бебешко сухо мляко

Разтворимото сухо мляко за кърмачета съдържа: малтодекстрин, растителни масла, обезмаслено мляко, суроватъчен протеин, суроватъчен пермеат, лактоза, калциев цитрат, калциев цитрат, соев лецитин, калциев фосфат, натриев цитрат, витамин С, натриев хлорид, магнезиев хлорид, железен сулфат, цинков сулфат, Витамин Е, калциев пантотенат, култура Lactobacilus reuten, Витамин В1, Витамин В6, меден сулфат, Витамин В2, калиев йодид, фолиева киселина, биотин, Витамин Д3, натриев селенат, Витамин К1.

Начин на получаване на сухото мляко

Сухото мляко се получава, като пастьоризираното мляко се сгъстява в условия на вакуум, което води до намаляване на обема близо 4 пъти. След това се изсушава. При изсушаването в пулверизационни сушилни се полученото сухо мляко е с доста голяма разтворимост. Както загатнахме по-горе, сухото мляко се разделя на 3 вида:

- пълномаслено (25% масленост)

- полумаслено (15%)

- обезмаслено.

Бебешко Сухо Мляко

Избор и съхранение на сухо мляко

На пазара може да се открие сухо мляко в разфасовки от 50 г, 500 г, 1 кг и 25 кг. Сухото мляко е с влага до 4%, а трайността му при не херметично опаковане е 3 месеца. При херметично - достига до 8 месеца. При добавянето на определено количество вода (според указанията) се получава т. нар. възстановено мляко.

Кулинарна употреба на сухото мляко

Сухото мляко може да се въведе в кулинарията и да се използва като прясното. Като алтернатива на натуралния продукт, сухото мляко може да бъде вложено в сладкиши, кексове, кремове, различни сосове, шейкове и т.н. Предлагаме ви една лесна рецепта за пържени филийки със сухо мляко.

Необходими продукти: яйца - 4 броя; >хляб – 9-10 филии бял; олио - около 200 мл; сухо мляко – около 400 мл разтворено в топла вода; кисело мляко – 2 с.л.; сода - 1 к.л. за хляб; сол.

Начин на приготвяне: Разбъркайте содата с киселото мляко и го добавете към предварително разбитите яйца. Долейте разтвореното сухо мляко, което не трябва да е горещо, малко сол и щипка захар. В тази смес потапяйте равномерно всяка филийка и пускайте да се пържи в сгорещената мазнина от двете страни. Готовите филийки отцедете върху кухненска хартия или решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.2
51
41
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
pppprpp
pppprpp
05.07.2014 14:55
Едно време (за България това бе времето на комунизма) отпадният продукт при производството на сирене - суроватката, се използваше за изхранване на свинете. Сега вече този продукт се изсушава и се получава бял прах богат на белтъчини и други полезни вещества. Но все пак не се бъркайте - никой не изсушава прясно, здраво, хубаво мляко, за да може да се съхранява по-дълго. Не. Използва се отпадък, защото въпреки че е отпадък, в него има нещо за ползване. Ако можете ползвайте мляко, ИСТИНСКО.
3
2
Lazar
Lazar
01.07.2014 16:33
напиши на колко грама сухо мляко,колко вода да добавим?
0
3
ширин
ширин
19.08.2014 14:24
На всяка опаковка е обозначено колко вода.Според големината на опаковката е-хладка
0
1