Кълнове

Видове Кълнове

Кълновете се считат от мнозина за най-живата и пълноценна храна, която човек може да консумира. Те са нискокалорични, лесно смилаеми и са ценен и важен източник на енергия. Редовната консумация на кълнове ще окаже цялостно благотворно въздействие върху здравето ви и след няколко дни ще започнете да виждате и външните белези - кълновете подобряват състоянието на кожата и косата ви.

Тези малки покълнали семена ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Това автоматично ги прави и обикнати за много диети.

Ако още не знаете, може да отглеждате различни кълнове и то съвсем лесно в домашни условия. Пресните кълнове се консумират на свежа салата, която може да ни зареди с енергия за целия ден. Малките ни приятели зареждат тялото с най-много ензими от всички останали храни, а също и с бързо и лесно усвоими витамини и минерали и скъпоценен хлорофил.

Състав на кълновете

Различните кълнове имат различно химично съдържание и вещества, но всички те са богати на фибри и хранителни вещества. Кълновете доставят на организма буквално всичко необходимо - значително количество протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини, скорбяла, витамини от групата В (В6, В9, В12, Н). Те повлияват пряко на белтъчния сиснтез и стимулират дейността на кръвоносната система, повишавайки кислородния капацитет на кръвта.

В соевите кълнове откриваме витамин Н-коензим. Той е извънредно силен стимулатор за растежа на мускулните клетки. Участва активно в процесите на разграждане на въглехидратите и мастните киселини, като по този начин осигурява значително количество енергия на тялото.

Кълновете са богати на витамините А, К и Е, минералите натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, антиоксиданти и изофлавони, които активно се борят със свободните радикали и процесите на стареене на клетиките.

В 100 г пшеничени кълнове се съдържат: 198 ккал, белтъчини 7.49 г, въглехидрати 42.53 г, мазнини 1.27 г;

В 100 г кълнове от червен боб се съдържат: 62 ккал, 5, 25 г белтъчини, 11, 6 г въглехидрати, 0, 9 г мазнини

Хранителен състав на 100 г соеви кълнове Калории 81; Калории от мазнини 40; Общо мазнини 4.45; Холестерол 0 мг; Общо въглехидрати 6.53 г; Фибри 0.8 г; Захари 0.43; Белтъчини 8.47 г; Вода 79 мл; Гликемичен индекс: 2.

Видове кълнове

Соеви кълнове – добре познати отдавна в източните култури със здравословните си качества. Те са нискокалорични и се борят срещу стреса. Имат голямо съдържание на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2);

Кълнове от броколи - те имат специфичен вкус и аромат и са много нежни. Съдържат хлорофил 31%, витамините C, P, B, K, Д, A, ензими, минерали, органична сяра. Имат почистващо и възстановяващо действие при възпаления на дихателните пътища, заболявания на стомаха и червата, отоци, грип, сърдечни заболявания, затлъстяване, атеросклероза, проблеми с далака, черния дроб, укрепват съдовите стени - същинска зелена пътека;

Житни кълнове – са добре познати и у нас, като са богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Отразяват се благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба, цялостно прочистват организма. Витамин Е е мастноразтворим затова и добавяйте зехтин към салатите си с тези кълнове.

Кълнове

Ленени кълнове – съдържат лененото масло и ускоряват храносмилането. Те регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Изобилстват от високи нива на калций и са мното полезни за бременни жени, подрастващи и спортисти. Ленените кълнове поддържат добри нива на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания;

Слънчогледови кълнове – същински коктейл от протеини, аминокиселини и минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други). Тези кълнове ще ви запазят по-дълго свежи и младолики, като същевременно предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от люцерна – те са източник на огромно количество витамини - А, С, D, Е, К и от групата В, минерали - калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др., както и на протеини и фибри.

Кълнове от червена ряпа - съдържат завидни количества калий, калций, мед, цинк, витамин А. Имат отхрачващо, противомикробно и противовъзпалително действие и са много полезни при състояния на атеросклероза, сърдечни заболявания, гъбички, язви, запек, малокръвие, високо кръвно налягане, стенокардия, чернодробна недостатъчност, бъбречни и жлъчни камъни, увеличава имунната защита.

Съществуват още кълнове от леща, бобови кълнове, грахови кълнове, които не отстъпват по нищо на останалите.

Кулинарна употреба на кълнове

Кълнове

Много полезни и диетични, кълновете намират широко приложение в редица салати, супи и зеленчукови ястия. Преди да добавите кълновете към своето ястие обаче, трябва старателно да ги измиете.

От какво може да си направим кълнове

Кълнове може да си направим от почти всяко семе и зърно, което се изпречи на пътя ви. Разбира се, семената трябва да са подходящи за целта. Подходящите семена се продават в хранителните магазини или магазините за здравословно хранене. Имат срок на годност и за да покълнат трябва да се използват в неговите рамки.

Както споменахме, най-разпространените кълнове са от жито, броколи, моркови, ряпа, зеле, лук, слънчоглед, тиквени семки, бадеми, ръж, ечемик, елда, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, китайски боб, нахут, леща и др.

Да си отгледаме домашни кълнове

Най-добре е да използвате за целта неслузоотделящи зърна. Например лененото семе отделя слуз и не е подходящо. Първата стъпка е да измиете добре семената и да ги сложите в подходящ съд. Покрийте ги с вода от 2 до 5 пъти повече и оставете за около 24 часа на тъмно място и на стайна температура (около 22 градуса). Количеството вода зависи от това, колко пъти ще нарастват семената. Така например люцерната набъбва двойно, докато лещата, нахута нарастват тройно и повече.

Следва да отцедите добре водата и да оставите да покълнат. Успоредно с това се измиват и отцеждат от водата много добре сутрин и вечер. Дръжте съда на тъмно място, докато не покълнат с размер до 1.5 мм. След това може да ги държите светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил.

5 1
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Преслав
Преслав
05.01.2016 21:43
Надявам се въпроса ми не е прекалено глупав. Направих се кълнове от леща, но вкуса е доста ... специфичен. Само зеленото стълбце ли се яде или цялото зърно ?
8
0