неделя, 14 февруари

Кефир

Кефир
4.8 от 10 Гласа

Кефирът, известен още като тибетска гъба, традиционно е познат в Русия и бившите Съветски републики. Млечната напитка, която се произвежда от кефирената гъба, притежава уникални освежаващи, лечебни и вкусови свойства, които са причина кефирът да е популярен у нас и в доста други страни по света.

На външен вид тибетската гъба наподобява карфиол или на извара, а мирисът й е като на кисело мляко. Ако тибетската гъба не е отглеждана както трябва, то тя не може в никакъв случай да подкваси млякото. Гъбата е извънредно претенциозна - кефирните зърна не търпят други бактерии и щом се замърсят, потъмняват и умират. Те имат нужда от много и постоянна грижа.

Етимологията на думата кефир се корени в персийските думи kef (пяна) и shir (мляко). Истинският произход на кефира (тибетска гъба) обаче е от региона на Кавказкия. Кефирената напитка е силно резлива, подобна на нашето кисело мляко, но леко по-сладка на вкус и като консистенция малко по-блудкава.

Състав на кефир

Кефирът изобилства от протеини, липиди и захари. В съдържанието му се откриват нива на триптофан, калций, магнезий, фосфор, витамините B12, B1, витамин K, биотин. Млечната киселина във ферментиралата напитка има способността да подобрява обмяната на веществата. В тибетската гъба се съдържа и въглеродната киселина. За полизахаридите в кефира се смята, че имат дори противораково действие.

Огромното количество триптофан в кефир е незаменима аминокиселина и има тонизиращ ефект върху нервната система. В напитката има много калций и магнезий, които са важни минерали за доброто състояние както на нервната, така и на костната система.

Фосфорът е вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Този минерал се съдържа в големи количества в кефира. Тази млечно-кисела напитка е отличен източник на биотин, витамини от групата на B витамините, който подпомага усвояването на другите B витамини, като например фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин B12.

Как се прави кефир

Приготвянето на кефир наподобява заквасването на прясно мляко. Първо измийте много добре със студена вода, тибетската гъба и внимавайте силната струя да не я повреди. Употребата на метални цедки или лъжици не е препоръчителна. В широк и дълбок съд налейте студено прясно мляко от хладилник. С помощта на дървена лъжица пуснете гъбата в млякото. 1 с.л. кефирeни зърна подквасват около 1.5 литра мляко. Похлупете съда, но не напълно и поставете при температура от 22 градуса, която е оптималната температура за ферментация. Колкото по-високи са градусите, толкова по-бързо протича заквасването.

Важно условие е да не разклащате съда по време на ферментацията - иначе получената смес ще стане газирана и рядка. За да разберете дали кефирът е готов, просто наклонете леко съда. Ако млякото се отделя от стените на съда, значи кефирът е готов. Гъстият горен слой знак за протеклата добра ферментация. Готовият кефир се вади и се слага в хладилника за 24 часа, което го крайният етап от производството му.

Тибетска Гъба

Следваща стъпка е да измиете тибетската гъба със студена вода и отново да я поставете в прясно мляко. За газиран кефир е нужно съдът да е плътно затворен при ферментацията. Смес оставете да зрее 24 часа в хладилника в плътно затворен съд. Ако увеличите количеството на кефирeните зърна спрямо млякото, ще засилите и газировката, защото те отделят въглероден двуокис. За гъст и плътен кефир, подобен на родното кисело мляко е нужно ферментацията да протича в покрит само със салфетка буркан, както и кефирeните зърна да са много по-малко от млякото.

Задължително за направата на кефир трябва да се използва студено прясно мляко, за да не се повреди гъбата. Затова и се мие със студена вода. Първо сипете млякото, а после поставете гъбата в съда. В случай, че не искате да прецеждате полученият кефир, извадете гъбата с дървена лъжица и консумирайте така получената смес.

Млякото трябва да ферментира в буркан или пластмасова кутия, не по-висока от 15 см. Ако тибетската гъбата се разлигави, измийте я добре със студена вода, покрийте я напълно с прясното мляко и я сложете в хладилника за 2-3 денонощия. Може да я изсушите и реактивирате.

Съхранение на кефир

Съхранявайте тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор на температура не по-високо от 4 градуса, а на всеки 7 до 10 дни трябва да сменявате млякото. Ако искате да изсушите кефирените зърна, трябва да ги измиете старателно с преварена студена вода и да ги подсушите. Оставете ги в салфетка или марля за няколко дни на обикновена стайна температура. След като изсъхнат, зърната придобиват жълтеникав цвят и вече може да ги прехвърлите в подходящо найлоново пликче. Обилно ги поръсете със сухо мляко, сложете ги в хладилник или на някое хладно място и ги съхранявайте в този им вид максимум година и половина.

Кулинарна употреба на кефир

Любителите на кефир обичат да го пият чист, наслаждавайки се на вкуса му. Други го намират за твърде кисел и предпочитат да го комбинират с мед, плодове, кленов сироп или други подсладители. Ягоди, банани и всякакви плодове се съчетават много добре с кефира, затова лесно може да си приготвите и кефирен шейк. Може да се консумира с мляко.

Ползи от кефира

Мляко и Кефир

Стана ясно, че млечната киселина във ферментиралата кефирена напитка подобрява обмяната на веществата, а въглеродната киселина в нея намалява раздразнителността на лигавицата на стомаха. Тя облекчава симптомите на хора с колит, гастрит, заболявания на черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Сякаш с магични свойства, напитката оказва мощно благотворно влияние върху паметта и засилва концентрацията. Има и данни, че кефирът намалява телесното тегло и помага при лечение на диабет и алергии. Тибетската гъба има свойството да подсилва имунната система, да нормализира кръвното налягане, да регулира холестерола. като цяло дава на организма важни и необходими за него витамини.

Напитката от кефирените зрънца е препоръчителна за хора, страдащи от депресия, безсъние и дори рак. Доказано полизахаридите в кефира възпрепятстват растежа на раковите клетки. Кефирът оказва и положително въздействие при анемия, бронхит, атеросклероза, хипертония, невроза.

Тибетска гъба е изключително ценен продукт за децата, тъй като е богат на хранителни вещества, необходими за детския организъм. Освен това, кефирът изчиства тялото от натрупалите се токсини, а се носят и слухове, че подобрява потентността.

Дори алкохолизъм може да се излекува с тибетска гъба, защото тя напълно възстановява обмяната на веществата и успешно лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.

Схемата на пиене на кефир е 20 дни с последващи 10 дни почивка. По време на паузата гъбата трябва да се съхранява в хладилник в млечен разтвор, като млякото трябва да се подменя ежеседмично. Пийте кефир всяка сутрин 30 минути преди закуска или вечерно време, около час преди сън. Кефирът има лаксативен ефект и особено в началото е препоръчително да пиете ферментиралата течност вечер.

Вреди от кефира

Кефирът е жив организъм и променя свойствата си непрекъснато, като се разваля бързо - за 2-3 дни. Престоялият 1 ден кефир има разхлабващи свойства, а тридневният кефир може да доведе до затягане.

Престоялият повечко дни кефир е противопоказен за хора с язви поради високата си киселинност, а също и за деца поради увеличаващия се процент алкохол при по-дълго съхранение. Старият кефир е противопоказен и за психично болни и страдащи от епилепсия. По време на лечението с тибетската гъбa не бива да се приема алкохол.

Ако за първи път употребявате кефир, е възможно организмът ви да реагира по различех начин - да усетите напрежение в черния дроб или бъбреци, ако те са ви слабо място. Това напрежение е нормално, като за десетина дни пиене на кефир организмът свиква и състоянието му започва да се подобрява. Първоначалният разхлабителен ефект също може да предизвика известен дискомфорт.

Разкрасяване и диета с кефир

Кефирът се използва като лекарство, но и като ефикасно средство за разкрасяване. Кефирът предпазва от бръчки, премахват умората и избистрят тена, изсветлявайки пигментните петна. Дори ревматичните болки също може да облекчите като мажете болните места няколко пъти дневно с кефир. Наложете с потопена в кефир марля различни рани и натъртвания.

Като диетично средство, кефирът се използва често, защото е нискокалоричен и леко и бързо се усвоява от организма. Допълнително от това, той оказва силно засищащо действие и може да подобри храносмилането, перисталтиката, като извежда от организма вредните вещества.

Диета с кефир и гречка

Залейте вечерта 1 ч.ч. (250 мл) гречка (елда) с 3 ч.ч. вряща вода и захлупете съда. На сутринта излейте излишната вода се излива. Разделете гречката на 3-4 части. Хапвайте по 1 част на закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, заедно с кефир 1.5% масленост.

За цял ден може да изпиете 1 л кефир, като може да се пие отделно от гречката. Успоредно с това засилете приема на течности – 2 л вода и зелен чай без захар.

Диетата с кефир и гречка продължава 1 седмица, а след седмия ден ще забележите, че кожата ви е станала по-хубава, чиста и свежа и ще намалите размера на дрехите неколкократно. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (10)

2
0
Отговор
Deni

2015-10-18, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

и аз подарявам кефирена гъба - пишете на , гр София
0
0
Таняздравейте, моля за информация дали все още предлагате гъбата. благодаря ви
0
0
маямоля пратете ми sms на 0896898678.
0
0
маяздравейте, как да се свържа с вас?
0
0
Отговор
Donka Hadjieva

2015-06-26, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Podarqvam kefirena guba. 0888562016 ili , a mozhe i po skypa DonHad
4
0
Отговор
Ваня Цанева

2015-01-18, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Здравейте,
Подарявам кефирена гъба-лично или по куриер(Еконт).Пишете ми на
1
0
Ваня ЦаневаЗдравейте,
Изглежда системата скрива електронния адрес. Ще се опитам до го добавя :
0
0
Отговор
Ния

2014-12-21, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Съпругат ми пи мляко от тибетската гъба 3 пъти по една додина,има цидими резултати, подобри му се зрението значително. Търсиме пак,ако някой има в повече дори и със заплащане да се обади.
1
1
Отговор
Име

2014-04-22, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

посъветвайте ме от къде мога да се снабдя с тибетската гъба?
0
1
Отговор
михаела

2014-03-26, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Преди време използвах тибетската гъба и мисля че имаше полза.Ако някой я има моля да ми пише на Благодаря предварително.


,
4
0
Отговор
даниела

2014-01-05, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Как да се сдобия с въпросната гъба
4
0
Отговор
Еми

2013-11-08, Оценка 5.0 от 5 за Кефир

Искам само да отбележа нещо ВАЖНО. Когато приготвчте кефир не използвайте МЕТАЛНИ прибори: съдобе, бъркалки, цедки..... получава се хим. реакция и не е полезно.
2
0
Отговор
xxx

2013-04-07, Оценка 4.0 от 5 за Кефир

Да... това беше първото което забелязах и аз, дори преди да започна да чета статията! Всичко друго е точно обяснено... металната цедка разваля всичко
5
0
Отговор
Кала

2013-03-18, Оценка 4.0 от 5 за Кефир

Всичко е добре обяснено, но с тази метална цедка на снимката избихте рибата. Кефирът не се пипа с ръце и не се докосва с метални предмети, заради металните йони.

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Намираш се статия за Кефир от рубриката за различните продукти в Готвач.бг. Ако смяташ, че информацията за Кефир е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формуляра за контакт. Търсиш допълнителна информация за Кефир? Пиши ни и нашите редактори ще разширят публикацията.