Бишкоти

Тирамису с бишкоти

Бишкоти са фини италиански бисквити, с които се приготвят много вкусни и уникални десерти, като Тирамису с маскарпоне. Известни като бишкоти ди Прато и кантучини, те са популярни и обичани в цял свят. Бишкотите са двойно изпечени бисквити, приготвяни от яйца, брашно и смлени ядки.

За пръв път се приготвят в италианската кухня, в италианския град Прато. По правило те са продълговати бадемови бисквити, които се изпичат сухи и хрупкави. Изрязват се от голямо парче изпечено тесто, докато все още е горещо. У нас широко разпространена е рецепта за отделно изпечени бишкоти, която сме ви предложили малко по-надолу.

Интересен факт е, че бишкоти е единственото традиционно италианско име, което е множествено число от biscotto. Етимологията на името е от средновековната латинска дума biscoctus, която значи "двойно изпечен". С този термин се обозначават двойно изпечени на фурна храни, за да се получат много сухи, което удължава срока им на годност.

Според Плиний Стари такива храни могат да се консумират дори след векове. Макар и това твърдение да е съмнително, така приготвените храни с голяма трайност били особено полезни при дълги пътувания и войни. Някога римските легиони се изхранвали с двойно препечен хляб.

История на бишкотите

Маскарпоне

Първата записана рецепта за бишкоти е ръкопис на няколко века, пазен старателно в град Прато. Това е откритие на учения Балданжи Амадио през 18 век.

Бишкотите от Прато или бишкоти ди Прато в съвременния италиански език са по-известни като "ъгълчета" и "кантучини". Тези названия се свързват и с други подобни местни италиански продукти. Кантучините, които са "малки ъгълчета", традиционно днес се приготвят в Тоскана. Първоначално това наименование се е отнасял за разновидности на традиционната рецепта, характеризираща се с различия в маята, лимонената киселина и подправките, което ги прави не толкова сухи. По правило кантучините са големи бисквити, приготвени от тесто със зехтин и анасон.

Водещ производител на бисквити в Прато е все още функциониращата Biscottificio Antonio Mattei. Старата й емблема е изписана точно под името на магазина - "Производител на ъгъла", а "corner" се отнася до "ъгъл" и до изделия от царевица.

Тази емблема остава непроменена и с времето се е наложило названието "ъгълчета" за новаторските сладкиши, типични за Сардиния и Сицилия. Рецепта е преоткрита през 19 век от готвачът Антонио Матей от Прато. Днес неговият вариант се счита за традиционната рецепта за бишкоти. Матей участва в Международното изложение в Париж през 1867 г и със своите бишкоти и печели специална награда.

Състав на бишкотите

100 г бишкоти съдържат 365 калории, 59 г въглехидрати, 9 г мазнини, 10.6 г белтъчини

Избор и съхранение на бишкоти

Торта с Бишкоти

Купувайте бишкоти, на чийто опаковки има ясно упомената информация за производител и срок на годност. Съхранявайте бишкотите на хладно и сухо място, а вече приготвените сладкиши от бишкоти - в хладилник.

Кулинарно приложение на бишкотите

Като финален резултат, готовите бишкоти влизат в състава на много други изящни сладки изкушения. Макар, че може и да мине без тях, Тирамисуто в своя автентичен вариант се приготвя с бишкоти. Тези всусни италиански бисквити служат за основа и блатове на всевъзможни торти и сладкиши, както и за гарнитура към вкусни кремове и мусове.

Оригиналната смес за рецептата на бишкотите се състои от брашно, захар, яйца, борови ядки и небелени и непечени бадеми. Традиционната рецепта не включва мая или мазнина, каквото и да било масло, олио и мляко. Характерното за бишкотите леко влажно тесто се пече два пъти - веднъж като плоска и продълговата форма и втори път, след като тя бива нарязана на отделни бишкоти. Второто печене определя и колко ще са твърди бишкотите.

В Италия по традиция бишкоти ди Прато се сервират заедно с друг сладък специалитет от Прато - брутибони. Поднасянето им е след десерта, обикновено с портокалов сок. Пиноли са също вид бишкоти, с добавка на борови ядки, вместо бадеми.

Днешните варианти на оригиналната рецепта за бишкоти ги доближават по скоро до тази на кантучините, които са популярната разновидност на бишкотите. Много от сегашните рецепти са със съдържание на ядки - обикновено бадеми, лешници, фъстъци, кедрови ядки, както и подправки като анасон или канела.

Огромна част от съвременните рецепти включват набухватели, като сода за хляб и подправки към брашното. Бадеми и лешници по правило винаги се добавят непечени и небелени. Яйцата се разбиват отделно, а после се добавя и течните есенции като екстракт от бадем или ликьор. Това става задължително преди да се добавят към сухите съставки. След двойното изпичане по желание бишкотите може да се потопят в глазура като шоколад.

Рецепта за Домашни бишкоти (около 20 броя)

Бишкоти

Необходими продукти: яйца – 3 броя, брашно - 75 г, пудра захар - 100 г.

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с половината от захарта, а жълтъците - на пухкав крем с останалата захар. Към жълтъчния крем постепенно прибавете разбитите белтъци и пресятото брашно. Внимателно разбърквайте до получаването на хомогенна гладка смес. Напълнете сместа в шприц или пош с подходящ накрайник.

Шприцовайте бишкотите върху хартия за печене на разстояние една от друга. Поръсете ги обилно с пудра захар на 2 слоя. Сложете да се изпекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Извадете готовите домашни бишкоти и отново поръсете хубаво с пудра захар.

Рецепта за Кантучини с шоколад и череши (около 10 броя)

Кантучини

Необходими Продукти: яйца – 1 брой, голямо, захар – 100 г, филирани бадеми – 50 г, брашно – 150 г, бакпулвер - 1/2ч.л, сол – 1 щипка, есенция – 1 с.л ромова, череши – 1 шепа сушени, Шоколад - 1/2ч.ч шоколадов чипс или начупен черен шоколад

Начин на приготвяне: Запечете за кратко в сух тиган филираните бадеми и ги оставете да се охладят. Разбийте до гладък крем яйцето със захарта, солта и есенцията. Отгоре пресейте брашното и бакпулвера и внимателно разбъркайте, за да не спадне сместа. Накрая добавете и разбъркайте леко с бадемите, черешите и натрошения шоколад. Ако сместа за кантучините ви се струва гъста, добавете 1-2 с.л. прясно мляко.

Сместа се получава лепкава и се разстила на тънко и дълго руло в тава с хартия за печене. Сложете рулото да се пече за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изпеченото руло оставете да изстине за 5 минути и нарежете от него кантучините с дебелина 2-3 см. Изрязаните бишкоти се подреждат отново в тавата и се връщат във фурната за около 10-15 минути. Оставете готовите Кантучини с шоколад и череши да се охладят върху скара.

Разгледайте и другите ни предложения за вкусни десерти с бишкоти.

5 1
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати