Чили

Чушки Чили

Червеният пипер е традиционна българска подправка, а родния лют червен пипер е еквивалент на прословутото в цял свят чили – стрити сушени люти чушки, които се прибавят в много ястия, както солени, така и сладки. Често под названието чили се подразбира и лютивия чили сос. Чилито се счита за подправка с остър и много лютив вкус, който буквално може да предизвика пожар в устата ви. Ако не издържате на люто, по-добре внимавайте с дозите чили в ястията си.

Чушките чили (Capsicum annuum) са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Местното население на Перу са познавали тези „лютиви приятели” още около 6000 г. пр.н.е. Пренесено веднъж на Стария континент, лютото и възпламеняващо чили бързо се разпространява по целия свят. Днес в страни като Индия и Тайланд чилито е като въздухът за белите дробове – храната без чили не се получава.

Чили е подправка, ценена от много кухни, сред които челни позиции заемат индийската и мексиканската. Използва се най-често изсушена и на прах, но често се предлага и сурова или маринована. Чили перфектно подчертава и подсилва вкуса на ястието. Едновременно с това няма как да не усетите и нейните сгряващи свойства. Все по-често срещаме чили в компанията на сладки продукти и десерти, като традиционния или течния (за пиене) шоколад.

Чили е апетитна добавка към храната, но е и с безспорна полза върху човешкото здраве. Само ½ ч.л. ситно нарязани червени люти чушлета, добавени към храната, са способни да намалят апетита. Тайната се корени във веществото “капсацин”, което придава лютивия вкус на чушлетата, намалява глада и същевременно увеличава енергията.

Ефектът загуба на апетит е по силен при хора, които обикновено не ядат лютива храна. Изследвания сочат, че при тях намаляването на апетита към мазна, солена и сладка храна, благодарение на чилито е още по-силен.

Люти Чушлета Чили

Наскоро учени откриха, че чилито и лютият вкус може да доведат до подобна на наркотичната зависимост у човек. При консумация човек изпада в състояние на леко наркотично опиянение, което може да се обясни с нахлуването на ендорфини в кръвта след консумиране на люти чушки.

Механизмът е следният: капсацинът "изгаря" нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система. Мозъкът реагира мигновено, произвеждайки ендорфини. В краен резултат, обичащите да похапват люто чили се пристрастяват към „изгарящия вкус” и започват да търсят все по-люти сортове.

Измерването на лютото всъщност представлява измерване на концентрацията на капсаицина – активният компонент в лютите чушки. Методът е формулиран през 1912 г от американеца Уилбър Сковил и с леки модификации е приложим и до днес.

Принципът на този метод е екстракт от чушката (или чили соса), който се в съд и се наливаш подсладена вода, докато лютивината престане да се усеща. Необходимата течност за разреждане определя и единиците по скалата (5000 единици означават, че като съотношение водата е 5000 пъти повече от екстракта).

Състав на чили

Чили, подобно на лютите чушки, съдържа много витамини, минерали, протеини и захари. В 100 г люти чушки откриваме: 0.7 г белтъци, 10 мг калций, 13.2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др.

В 100 г чили на прах се съдържат: Калории: 282 до 324, Белтъчини: 13.46 г, Въглехидрати: 49.7 г, Мазнини: 14.28 г, Натрий: 1640 мг, Калий: 1950 мг, Калций: 330 мг, Желязо: 17.3 мг, Бета каротин: 15000 мкг.

В чилито се съдържат много натрий и калий и неслучайно ако ви гони махмурлук, е добре да изядете едно горещо и добре подлютено шкембе. Освен това в сушените люти чушки има завидни нива на витамин С, А, Е, B1, B2, B6, както и доста микроелементи, като калций, желязо и др.

Вълшебникът капсацин е алкалоид, който подпомага бързото изгаряне на калориите и е мощен антиоксидант. Дори при минимална консумация на чили, той предизвиква парене в устата, хранопровода. Едновременно с това той събужда апетита и спомага обилното отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок.

Капасацинът, наред с ликопена са с доказано противораково действие и са ефикасно средство за борба с остаряването. Съставът на чили сосовете, които масово се предлагат по магазините е нерядко съмнителен и с добавени подобрители и консерванти.

Така например в една от популярните масови марки, предлагащи чили сос у нас, откриваме следното съдържание: доматено пюре, захар, питейна вода, сол, модифицирана скорбяла, смлени лютиви чушлета, лимонена и/или оцетна киселина, натурални подправки и аромати, консервант-калиев сорбат и/или натриев бензоат, сорбинова киселина Е202.

За разлика в един от био лютивите чили сосове се съдържат: био доматено пюре, сироп от агаве, вода, чушки 6%, ябълково пюре, оцет, морска сол, лук, лимонен сок концентрат, сгъстител - брашно от касис.

Чили Сос

Избор и съхранение на чили

Купувайте чили с ясно упоменат производител на опаковката от проверени магазини. Съхранявайте чилито в хладилник, спазвайте стриктно срока на годност.

Кулинарно приложение на чили

Чилисосът, както и само сушеното чили на прах са подходящи за сосове, ястия на скара, тестени изделия. Използват се масово в южноамериканската и азиатската кухня, като с него се приготвят огромен брой индийски и тайландски ястия. Ако искате да си приготвите домашен чили сос, просто комбинирайте люти чушки (66%), студено пресован зехтин, ябълков оцет и малко морска сол. Всичко това се пасира или се стрива добре в хаванче.

Чили добре се съчетава с чесън, лук, панирани ястия, различни сандвичи. А вкусът се комбинира и с други подправки, като къри, куркума. На пазара има доста различни продукти с чили етикет - кетчуп, къри, сос Уорчестър и др. Популярно е прословутото Чили кон Карне, Карибския чили сос и др. Ние няма да ви предложим рецепта за някое от тези ястия, а ще се опитаме да подпалим желанието ви към лютото с една по-нестандартна рецепта:

Рецепта за Шоколадови трюфели с чили

Необходими продукти: Шоколад - 250 г черен, сметана - 1/3 ч.ч. (35% масленост), чили - 1/4 до 1/3 ч.л. на прах или лют червен пипер, канела – 2-3 щипки, пудра захар – на вкус

Начин на приготвяне: Натрошеният шоколад се разтопява внимателно на водна баня заедно със сметаната до еднородна смес. Сваля се и се разбърква с чилито, щипка-две канела и малко пудра захар по желание. Съдът се покрива с фолио и се слага в хладилник за 2 часа. На няколко пъти се разбърква, докато се охлажда. След това от сместа се гребва с помощта на лъжичка и се оформят малки шоколадови бонбони, които се подреждат в тава с хартия за печене. Слагат се в хладилника да се стегнат и след това се доовалват с ръце. По желание шоколадовите трюфели с чили могат да се овалят в пудра захар, канела, какао или смлени и натрошени ядки.

Ползи от чили

Странно е, че подправките се използват от векове заради своите лечебни свойства, но и до днес изследователите продължават да изучават качествата им и дори да откриват нови ползи от тях.

Стерилизирани люти чушки

По правило лютите храни, в това число и чили, подобряват защитните сили на организма срещу инфекции и простуди. Това влияние върху имунитета се дължи на веществата фитонциди, което има силен бактерициден ефект. Лютивината има совйството да подобрява кръвооросяването, понижават артериалното налягане и кръвната захар, понижават холестерола.

Чили на прах или лютия пипер могат да облекчат болезнените ви стави. Магическият капсацин в чилито има противовъзпалително действие, което може да помогне за облекчаване на артритни болки и подуване. В краен резултат храносмилането ви се подобрява и вредните бактерии в организма са сведени до минимум.

Съществуват тези, че чили може да ви накара и да остслабнете. Дали сте се запитвали някога как изобщо оцеляват индийците, които ползват Великата река Инд за всичко – религиозни обреди, къпане, пиене, пране, погребения и т.н.

Навярно отговорът на въпросът ви се крие именно във вълшебната лютивина на чилито, която изтребва бактериите до крак. Лютите чушчици се смятат и за мощен афродизиак. Помагат и при белодробни заболявания, а на всичкото отгоре последни изследвания сочат, че лютото може да пребори рака и да убие раковите клетки.

Вреди от чили

Чили и люти храни са строго непрепоръчителни за хора, които страдат от холецистит, гастрит, колит, язвена болест, проблеми със задстомашната жлеза, нарушена функция на стомаха и червата, защото могат да се появят болки, а нерядко се стига и до кървене. Според някои специалисти лютивият вкус е полезен за отделянето на стомашни сокове, а според други, пикантното чили може сериозно да раздразни лигавицата на стомаха и да предизвика усложнения.

5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати