Нар

Нарове

Нарът (Punica granatum) е храст или дърво, достигащо височина до 8 метра, което цъфти с едри и червени светове. Вкусните му плодовете са с твърди кори, с многобройни розови, жълти и червени семена. Вътрешността на наровете е сочна и силно наподобяващи формата на портокал. Нарът е невероятно вкусен за храна и ценен от хилядолетия като лекарство.

Всяко отделно семенце във вътрешността на нара е прозрачно и обвито в яркочервено месо. Зрънцата се отличава с много специфичен и освежаващ приятен сладко-кисел вкус. Този плод има изключително ценни вкусови и здравословни качества. Той е сухолюбиво растение, което се среща в Азия, Африка, средиземноморските региони и югозападните части на САЩ.

Макар че се отглежда заради сочния си ядлив плод, доста често градинари го отглеждат само за декорация в градината. У нас нарови дръвчета се срещат под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. В южните ни съседки – Гърция и Турция разпространението на наровете е широко.

История на нар

Историята на нара можем да проследим още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че заради едно единствено зърно от нар Деметра, богинята на плодородието, от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона заради Хадес - богът на подземното царство. Нарът е въплътил много символика и в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп дори е намерена рисунка на нар. Това не е случайно - за египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина отдавна познават ценните качества на наровете - сокът от сладък нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет.

В медицината на арабските народи със сок от нар били преодолявани главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. За Индийците течността била като амброзия - използвали я за подмладяване. В китайската традиционна медицина отварата от плодовите кори на нар се използвала като укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Състав на нар

Наровете са уникален дар от природата, богати на много витамини и микроелементи. В тях откриваме много витамини - В1, В2, Р, С. В червените семки се съдържат лимонена киселина, дъбилни вещества и полифеноли, които са много важни за тялото, за подобряване на тонусът на кръвоносните съдове. При редовна консумация на нар лошият холестерол се превръща в добър, защото тези плодове сериозно подобряват насищането на кръвта с кислород.

Сок от нар

Прясно изцеденият сок от нар е вкусна, освежаваща напитка, добре позната в топлите страни със способността си перфектно да утолява жаждата. В сокът от нар се съдържат захари (около 20%), органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%), минерални вещества - манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %), а също така и витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А. В нара най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско - това на витамин А.

Багрилните вещества в наровете изобилстват - огромно количество има от флавоноиди, белтъци, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е. Доста дъбилни вещества има в кората на наровете, Доста често неголеми количества от нея се сушат и се приготви чай, с който успешно се лекуват стомашни разтройства.

В 100 г нар се съдържат: Калории 83, Белтъчини 1.67 г, Въглехидрати 18.7 г, Мазнини 1.17 г

Избор и съхранение на нар

Винаги избирайте по-тежки за размера си плодове със свежа кора. Хубавият нар е тежък и едър. Кората му трябва да е суха, без петна и меки участъци. През нея трябва да се напипват зърната. Цели плодове нар се съхраняват успешно в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца. Замразяването обаче не е за предпочитане пред възможността да хапнете пресен плод от нар.

Кулинарна употреба на нар

Нарът е не само вкусен плод, който е идеален за десерти, но от него се приготвят и много интересни на вкус сосове. Може да смесите 1 ч.ч. сок от нар с 1/2 ч.ч. смлени орехи и нарязан на ситно магданоз. Добавете малко черен пипер, с което ще получите отличен сос за месо и риба. Зърната на нар могат да се изсушат и да се добавят в ястия от грах и бобови култури. В Индия тази смес е позната като анардана. Сокът от нар, подобно на други плодови сокове е изключително подходящ за мариноване на месо, в резултат на което то се получава сочно и крехко.

Плодовете на нара се употребяват и в консервиран вид. Понякога се използват за оцветяване на сладкарски изделия, включително и сладолед. В източната кухня използват сварен и сгъстен сок от нар за да завършат вкуса на печени месни, птичи и рибни ястия. С плодовете на нара могат да приготвят кисели, мусове и др., а освен това могат да послужат за украса на различни десерти.

Ползи от нар

Категорично е, че екстрактите от наровете имат спазмолитично и противовъзпалително действие, което се потвърждава от съвременната медицинска наука. Проучвания от последните години дори посочват, че редовната консумация на нар, може да помогне за по-леко раждане.

Научна обосновка има и твърдението, че наровете съдържат съединения, наречени фитоестрогени. Те успешно могат да заменят недостигащото количество на хормона естроген в женски организъм. Дамите, които обичат вкуса на нара и го хапват редовно, имат доста по-безболезнен период на менопауза. За лечебни цели се използват дори и кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.

От незапомнени години в народната медицина нарът се прилага като лекарство при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматит, изгаряния и отравяния. Наровият сок на киселите и сладко-киселите нарове е препоръчителен за диабетици и успешно понижава температурата.

Запарката от нар има благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие и др. Тя потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.

Нар

Хората в прединфарктно състояние, възстановяват сърдечната си дейност благодарение само на 50 г сок от нар дневна доза. Тези ценни дарове от природата имат още един симпатичен плюс - 200 мл сок от нар се равняват на 1 хапче виагра – колкото и странно да звучи, това е резултатът от научната работа на екип специалисти.

Вълшебният нар се използва упорито и в разкрасяването и при различни козметични процедури. Както стана ясно, този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, които могат да предотвратят остаряването на кожата. Прилаган върху лунички, сокът от нар е ефикасно средство за скриването им.

Сокът от нар играе ролята и на вода за уста - изплаквайте устата си със сок от нар, което ще ви помогне да се справите с проблемите в устната кухина и с неприятния дъх. На практика нито една част от този ценен плод не бива да се изхвърля, защото може да се използва успешно за различни цели.

Белите преградки между зрънцата на нара също се употребяват - те се изсушават и се добавят към чая. Имат способността да успокояват нервната система и борят успешно безсънието. Ако сте стресирани и имате нестабилен сън, такъв чай ще ви бъде от полза.

Отварата от кората на нара се прилага и за красива коса. За целта нарежете корите от два нара на ситно, залейте ги с 1 л вряла вода и оставете на котлона за 3 минути. Изстудете течността, прецедете я и изплакнете косата си, след като сте я измили.

5 5
4 5
3 2
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати