Лимец

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Класове лимец

Лимецът /Triticum monococcum L./ е една от най-старите храни, познати на човечеството. Той е житно растение от семейство Poaceae, род Triticum. Лимецът е много богат на протеини, освен това е много мощен антиоксидант, с отлични лечебни свойства. При процесите на събиране на житото, стъблото му се начупва, докато зрънцето остава цяло, добре съхранено под четирите си слоя обвивки.

Класовете на лимец се подлагат на специална обработка, която допълнително оскъпява процесите на преработка, но за сметка на това е много полезен биопродукт. От друга страна обаче, той е култура, която въобще не е претенциозна към климатичните условия.

Лимецът е една от най-ранно култивираните форми на пшеница. Зрънца див лимец са открити в разкопки, които датират от епипалеолита в един регион на Близкия Изток, известен като Плодороден полумесец.

Изследователите смятат, че за пръв път лимецът е култивиран преди 7500 год. пр. н.е. В по-късните времена, през бронзовата епоха отглеждането му постепенно намалява, за сметка на други култури. Практически погледнато обаче, всички днешни сортове пшеница водят своето начало от лимеца.

Лимец

Зърната на лимеца съвсем не са лесни за обработка. За да се смелят на брашно, първо трябва да се освободят от своите люспи. Трябва да се премахнат неговите четири слоя, които при пшеницата се изгубват още в самото начало. Добивите от него не са големи, и той не може да бъде заставен да расте по-бързо чрез химическите средства, с които се третират съвременните хибридни форми на пшеницата. Не поглъща вредните вещества от почвата, което е голямо негово предимство.

Лимецът е загадка за човека още от древни времена. Основно неговата мистерия се състои в това, че сухо и студоустойчив, почиства почвата след себе си, и дори вирее в радиоактивни райони без да се замърсява. Твърди се, че консумацията на лимец зарежда тялото не само с енергия, но и с позитивизъм.

Състав на лимец

Зърната на лимеца са покрити с много твърди обвивки, които ги пазят от неблагоприятните външни влияния – болести, паразити, мразовити условия. Лимецът съдържа почти всички вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да бъде здрав. Сравнен с повечето сортове пшеница, лимецът съдържа много повече минерали, протеини и витамини от В-групата. Освен това е много по-лесно смилаем, защото влакнините, които влизат в състава му притежават отлична поносимост.

От витамините на В-комплекса, най-добре са представени тиамина /витамин В1/ и ниацина /витамин В3/. В лимеца има много високо съдържание на магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк и сяра. Съдържа значителни количества витамин А, Е и селен. Лимецът не съдържа холестерол. Някои научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, който се произвежда в България е много по-голямо, отколкото в някои други страни.

Салата с лимец

100 г лимец съдържа 338 калории, 2.43 г мазнини, 11 мл вода, 14.5 г белтъчини, 10.7 г фибри, 6.82 г захари.

Избор и съхранение на лимец

Зърната от лимец се продават най-често в пакети от 500 гр. Може да ги откриете в специализираните магазини за здравословно хранене. Съхранявайте ги в добре затворени пликове, в сухо и проветриво място, за да не мухлясват.

Лимец в кулинарията

Смленият лимец се използва много успешно за приготвянето на различни видове тесто. С него много бързо могат да се направят вкусни и диетични бисквити, но друго изключително негово приложение е в хляба. Може да използвате зърната от лимец за пълнеж на чушки. Важно е да се знае, че брашната от лимец, почти не съдържат глутен, което ги прави идеални за консумация от хора с глутенова непоносимост.

Смята се, че протеинът, който се съдържа в лимеца - глидеин е нетоксичен за хората с непоносимост към глутеновите изделия. За сравнение, в брашната от пшеница глутенът съставя около 80% от общия протеин, или приблизително 1/10 от теглото на всяко едно печиво. Може да използвате лимеца в различни салати или да го смесите с тахан, мед и ядки. От лимеца се правят страхотни и здравословни кълнове. Семената от лимец се варят около 45 минути.

Лимец със зеленчуци

Предлагаме ви една лесна и много вкусна рецепта за много бърз аламинут с лимец. За целта са ви необходими 2 ч.ч. сварен лимец, 1 домат, 1 яйце, половин връзка магданоз, 1 глава лук, зехтин и сол на вкус.

Загрейте зехтина и при непрекъснато разбъркване добавете нарязания лук и магданоз. Когато лука се изпържи, добавете нарязания домат и сварения предварително лимец. Добавете сол и задушавайте при непрекъснато разбъркване, докато домата омекне. Непосредствено преди сваляне от котлона, добавете разбитото яйце. Консумирайте докато е топло.

Ползи от лимец

Едно от най-важните предимства на лимеца е, че той не съдържа холестерол. Съдържащите се в него витамин Е и селен са важни антиоксиданти, които имат отношение към унищожаването на свободните радикали. Лимецът подобрява храносмилането и състоянието на далака и панкреаса. В състава на лимеца има вещества, които имат отношение към поддържането на здрава опорно-двигателна система.

Замяната на продуктите от обикновено жито с такива от лимец спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние.

Високото съдържание на магнезий в лимеца го прави чудесен продукт за активно спортуващите. Освен това народните лечители препоръчват консумацията на лимец при състояния като невроза, шипове, колит, както и за общо повишаване на защитните сили на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
53
47
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
агроном от Харвард
агроном от Харвард
19.09.2014 15:39
ДО ЛИЛИЯ /...ехе, по-кротко, лейди!/
Факта, че десетки години Тритикум монококум е бил извън полезрение е доказателство за незначителност от хранителна гледна точка. Днес е модерно и забавно да се търсят псевдосуперхрани и да се ръсят панегирици по плевелите. Подобен е случая с пластика, троскот и пр.
1
2
експерт ХВП
експерт ХВП
19.09.2014 15:26
Хайде стига суперлативи за тоя лимец! Това е един полуплевел, съдържащ вредности и няма никакви хранителни преимущества сравняван например с ръжта, която се явява суперхрана!
1
2
експерт Poaceae
експерт Poaceae
19.04.2014 16:56
Брей, че суперлативи! Лимеца е дива форма, с много ниски добиви и съдържание на вредни гликозиди , толерантен към биоинвазиони. Липсата на глутен/белтъчен глиадино-глутенинов комплекс го прави незначителен от хранителна гледна точка. Кой ви лъже, че е божествена храна! Това е просто архоплевел!
2
5
Лилия
Лилия
27.04.2014 09:34
До "експерт" В нета може да пише всеки, и да пише всичко, каквото му душа иска. Както и да се обяви за експерт, който в случая може да е просто производител на обикновена пшеница, подразнен от това, че става толкова популярен лимецът, обаче го е страх да се захване да произвежда заради ниския добив. За да се произвежда лимец, е необходимо, доколкото разбрах съвсем различни машини, които не можели да се ползват за нормалната пшеница. Т.е. не всеки може да си позволи да го произвежда и явно затова започва да става трън в очите. Но че има бум на супер храни, за които нищичко не знаем, а се осланяме само на статии от нета, си е напълно вярно. И все забравяме, че нета е най-удобното място за скрита реклама. Доколкото разбирам, гликозиди се съдържат в плодовете, зеленчуците, семената. Ето различните видове гликозиди: Явно вредните, за които става въпрос, са цианогенните гликозиди. Точно за тях обаче има твърдения напоследък, че имат способността да влияят само на ракови клетки, т.е. циановодорода или каквото там се отделя, убива раковите клетки. Дали е така, не мога да твърдя със сигурност, но е абсолютен факт, че дори и да имат някаква вреда, което явно в момента е много спорно, аз поне не съм срещнала още категорично официално научно становище по въпроса, то е при много големи количества, и само в суров вид! Ако беше така, досега да сме се натровили по-скоро от сурови бадеми, млади джанки и кайсиеви семки, отколкото от хляб с лимец. Ако мине топлинна обработка, няма как да влияят тези гликозиди. За твърдението пък, че имал ниска хранителна стойност поради малкото глутен, поне аз така разбирам твърдението в коментара:"Липсата на глутен/белтъчен глиадино-глутенинов комплекс го прави незначителен от хранителна гледна точка" и затова го нарича архиплевел - та нали сега се търсят и ценят именно ниско и безглутенови храни? Нали глутенът бил лош и трябва да го избягваме? Даже е доказано, че при дечицата с аутизъм, сложени на безглутенова диета, се наблюдава значително подобрение/това мога да го твърдя и от лични наблюдения на детенцето на едни приятели/. Та остава като притеснително твърдението, че бил толерантен към биоинвазиони, каквото и да означава това. Може би, че като не може да се селектира, генномодифицира и по какъвто и да е начин култивира, няма как да бъде защитен от разни вредители, но това си е проблем на производителите, все пак, какъвто ми мирише, че е писал коментара. Та, нека е плевел, нека има малко глутен, нека е толерантен към биоинвазиони. За нас, потребителите това са само плюсове!
9
1