Балсамов оцет

Балсамов оцет

Балсамовият оцет /Aceto Balsamico/ заема челните места сред най-ценните и най-скъпи продукти в света. Произхожда от Модена в Северна Италия. Оригиналният оцет се прави там, и никъде другаде по света. Балсамико, както го наричат много хора е кулинарна наслада, с която италианците много добре знаят как да глезят своите вкусови рецептори и от друга страна да разпространяват своите шедьоври на кулинарията из целия свят.

Балсамовият оцет има световна популярност, но за съжаление съвсем не е по джоба на повечето хора. Въпреки това кулинарните експерти са напълно единодушни – балсамикото е сред един от най-безценните дарове на истинската средиземноморска кухня.

Технологията на производство на балсамов оцет е много сложна. Гроздовата меласа, необходима за направата му отлежава в бъчви за около 15-20 години. Използва се винен оцет за ферментация.

Всяка година течността се прелива в от по-голямата в по-малка бъчва, което придава на оцета характерния наситен аромат. Производителите твърдят, че оцетът трябва да се постави първо в кестенови, а след това в дъбови бъчви, които да се съхраняват в топли помещения.

С отлежаването, балсамовият оцет става все по-ароматен. Овкусява се с билки, най-често босилек, естрагон, кимион, мента, розмарин, целина, маточина, семена анасон, копър, магданоз и редица други.

Видове балсамов оцет

История на балсамовия оцет

В Модена са запознати с ценните качества на балсамовия оцет още през Средновековието. Съществуват текстове на 500 години, които говорят за балсамико от Модена и технологиите за производството му. Историята разказва за дукът на Модена Франческо IV, който никога не потеглял на път, ако със себе си не носи няколко бутилки балсамов оцет. Друг интересен факт е, че както богатите, така и бедните по онези времена имали свой съд за балсамов оцет, който се предават от майка на дъщеря като най-личен дар.

Балсамовият оцет има слабо съдържание на алкохол и се получава от сладко грозде и винен оцет. Вкусът му се обогатява от различни билки, които го превръщат в завършен кулинарен шедьовър. През годините италианците разпространяват рецептата из цяла Европа, но забележете – създават свой консорциум „Балсамов оцет от Модена“, който обединява най-важните и стари производители на балсамико и защитава името и местните традиции на производство в Модена по целия свят. Консорциумът дава на своите потребители гаранция, че продуктите, които се продават от членовете са оригинални и висококачествени.

Състав на балсамовия оцет

Балсамовият оцет е изключително богат на антиоксиданти, полифеноли, биофлавоноиди, натрий и калий. В него няма холестерол и мазнини, което го прави чудесна съставка на диетите за отслабване.

100 г балсамов оцет съдържат 88 калории, 17 г въглехидрати, 0.49 г белтъчини, 14.0 г захари, 0.13 мг манган, 0.03 мг мед, 27 мг калций, 19 мг фосфор, 0.08 мг цинк, 0.72 мг желязо, 23 мг натрий, 112 мг калий.

Избор и съхранение на балсамов оцет

Туна салата

Ще познаете истинския балсамов оцет по умопомрачителната цена. В някои случаи достига цена над 100 лв за изключително малко количество. Балсамовият оцет се продава само в бутилки с крушовидни форми. Има няколко вида балсамико, които се разпознават по етиката на бутилката. Балсамико с червен етикет означава, че оцетът е на 12 години, сребърният етикет – 18 години, а зланият етикет символизира 25-годишния оцет.

Съществува класификация на балсамикото и според капачката. Бялата капачка означава, че е 12-годишен, а 25-годишния е с капачка с цвят магента. По тези признаци и цената естествено ще разпознаете качествения балсамов оцет. Съхранявайте оцета в плътно затворено шише.

Разбира се, по-евтини имитации на балсамов оцет могат да се намерят на пазара на достъпна цена, но реално те нямат почти нищо общо с висококачествения продукт, който представлява истинският балсамов оцет.

Балсамов оцет в кулинарията

Не използвайте балсамовия оцет по време на термична обработка, а го добавете към вече готовите ястия. Слагайте само по няколко капки, защото ароматът е много силен и в големи количества не би бил приятен за сетивата.

Балсамикото е подходяща добавка към всички зеленчуци, подчертава много добре вкуса на месните ястия и в общ аспект придава елегантна изтънченост на кулинарните произведения. Вкусът на оцета е чудесно допълнение за дресинги на салати, различни гурме сосове. Може да ви прозвучи странно, но той подчертава вкуса на плодове като ягоди, праскови и малини.

Балсамов оцет и зехтин

Ползи от балсамовия оцет

Балсамовият оцет е отличен източник на антиоксиданти. Той е с високо съдържание на биофлавоноиди и фенолови съединения. Те оказват редица ползи върху здравето – намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряват психическото състояние, съдействат за предотвратяването на диабет, мозъчен инфаркт, намаляват вероятността от поява на Алцхаймер, спомагат за регулиране на артериалното налягане. Смята се, че балсамовия оцет намалява риска от поява на онкологични заболявания, намалява риска от остеопороза, влияе положително върху външния вид на кожата.

Други важни ползи от консумацията на балсамов оцет са свързани с намаляването на излишните килограми. Той може да се използва в диетите за отслабване, защото полифенолите в него действат чрез двоен механизъм – подобряват инсулиновата резистентност и възпрепятстват липогенезата.

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати