Лефер

Лефтер

Леферът /Pomatomus saltatrix/ представлява хищна морска риба, която е единствен представител на семейство Леферови. Познат е под наименованията гофан и чернокоп. Леферът е една от най-ценените риби както за спортен, така и за промишлен риболов. Той е широко разпространен в цял свят. Леферът обитава както големи дълбочини, така и съвсем плитки места. Той е стадна морска риба, обитаваща топли морски райони и е най-хищната риба, срещана в нашето море.

Леферът достига до 130 см и тегло около 14 кг. Рибите около 200 г се наричат чернокоп, от 200 г до килограм и половина – лефер, а най-големите са гофан. За съжаление в нашите води не се срещат толкова големи риби.

Най-често улавяните екземпляри са между 1-3 кг. Чернокопите са като пирани, защото когато се съберат на стада унищожават три пъти повече риба, отколкото изяждат. Размножават се през месеците юли-септември. Като цяло леферът има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби на рибните борси. Леферът се разваля много бързо, ако не бъде замразен или поставен върху лед, веднага след улова.

Състав на лефера

Печен лефер

Леферът, подобно на останалите риби е изключително богат на минерали и ценни вещества. Беден на мазнини, леферът съдържа белтъчини, витамини А, В5, В6, В12, калций, желязо, фосфор, цинк, селен, мед, манган, ниацин, рибофлавин, тиамин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, аланин, аргинин, цистеин, триптофан и др.

100 г суров лефер съдържат 124 калории, 20 г белтъчини, 4.24 г мазнини, 59 мг холестерол, 60 мг натрий, 372 мг калий, 70 мл вода, 7 мг калций, 6 мг ниацин, 36 мг селен, 227 мг фосфор, 33 мг магнезий.

Избор и съхранение на лефер

Както споменахме, леферът притежава отлични вкусови качества, което определя високата му цена. Избирайте лефер, както избирате всяка една риба – очите трябва да бъдат бистри, миризмата не бива да лъха на развалено. Мътните очи свидетелстват за не толкова прясна риба.

Съхранявайте лефера в хладилник, за не много дълъг период, защото може да се развали. Препоръчва се обработката да става в същия или на следващия ден след закупуването му, но най-добре е да се приготви веднага след купуването. Месото на пресния лефер е бледо кремаво до синьо-сиво на цвят. Не е изключено да има лек кафеникав оттенък.

Лефер в кулинарията

Преди пристъпването към термична обработка, рибата трябва да се се почисти и измие старателно. Някои хора предпочитат да премахнат тъмната ивица месо преди приготвяне, защото има много силен вкус и мирис на риба. Месото на лефера е влажно и сочно, а кожата му не се яде. Колкото по-голям е леферът, толкова по-изразен вкус има той. По време на термична обработка месоот изсветлява.

Леферът е мазна риба, затова най-добре е да се приготви на скара или керемида, на фурната или пушена. Само най-малките рибки от този вид са подходящи за пържене, защото не са толкова мазни. Големият лефер може да бъде изпечен и цял.

Лефер на скара

Истинските любители на рибните изкушения обичат силния вкус на лефера, който се допълва чудесно от вкуса на лайм, лимони или доматен сок. Много лесно може да приготвите ордьовър от лефер, като намажете филето с горчица или майонеза и ги запечете леко. Ястията с лефер се допълват идеално с розмарин, босилек, мащерка, гъби, картофи, галета, магданоз, спанак, киселец. Вкусът на леферът се допълва чудесно от бяло вино и бира, идеалната комбинация за горещите летни месеци.

Ползи от лефера

Огромните ползи от консумацията на риба са доказани отдавна. Леферът като един от най-вкусните представители на огромното рибно семейство не отстъпва по никакъв начин по отношение на здравословни ползи.

Съдържащите се в него витамини са изключително важни за поддържането на имунната система и здравето на тялото като цяло. Наблягайте повече на печен лефер, защото пърженият малко или много губи част от своите полезни качества. Леферът е подходящ за всякакви възрастови групи, освен това е идеалната комбинация от висок процент белтъчини и нисък процент мазнини.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христо
Христо
11.10.2014 10:45
айде уточнете се относно мазнините - първо пишете ,че лефера е беден на мазнини, после-че е мазна риба и накрая пак =че е с низко съдържание на мазнини..... Аз много пъти съм пекъл лефер и реезултата винаги е много остатъчна мазнина в тавата или в грил-тигана ....
1
0