Физалис

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Физалис

Физалисът /Physalis/ е род растения от семейство Картофови. Плодовете са оранжеви на цвят и наподобяват малки доматчета, които са частично или напълно сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Физалисът е известен още като „домат в обвивка“, „еврейска ягода“, „цариградско грозде“ и „земна череша“.

Физалисът може да се отглежда, за да краси дома, но и заради ядливите плодове. Растенията от този род наброяват около 70 вида, като около 20 от тях са с приятни и ядливи плодове, отглежданите са 4-5, а на българския пазар засега се среща само е перуанския физалис.

Перуанският физалис произхожда от Бразилия, но се е разпространил по естествен път към Чили и Перу, където в планинските области е въведен като култура от инките. Физалисът не е капризно растение, може да на всякаква почва.

Отглежда се чрез директно засяване или чрез разсад, който трябва да се разсади при 30-35 дневна възраст. Семената покълват при температура 10-12 градуса. От 6 до 10 дни след засяването се появяват и самите поници. Растенията издържат до -2 градуса, но при -3-4 градуса се нуждаят от укритие. Растението достига височина до 40 см.

Грижите са физалис са стандартни – разрохкване на почвата, прекопаване, а при силна суша – поливане. Растението трябва да се подхранва два пъти с минерални торове.

Естествената книжна торба на плодовете на физалис ги предпазва от механични наранявания, вредители и им осигурява трайност до 3 месеца след брането. Затова при закупуване на физалис обърнете внимание на целостта на външната обвивка.

Състав на физалис

Торта с Физалис

Физалисът е богат на антиоксиданти, пектин, витамин А, витамин С, органични киселини, микроелементи. 100 г физалис съдържат около 130 г калории, 0.8 мг ниацин, 3 мг желязо, 90 г вода, 1.7 г белтъчини, 4.9 г фибри, 20 мг витамин С, 11 г въглехидрати.

Избор и съхранение на физалис

Избирайте плодове със запазена обвивка, защото както вече споменахме, тази обвивка им осигурява трайност до 3 месеца. Избягвайте плодове, чиято обививка липсва. Физалисът може да се закупи от големите хранителни магазини.

Физалис в кулинарията

Украса с Физалис

Физалисът има специфичен, леко тръпчив, свеж, кисел към сладък вкус. Използва се за направата на салати, туршии, сосове, коктейли, супи, конфитюри, ликьори и различни други напитки. В Мексико физалисът е основна съставна част от зеления сос „салса верде“.

Плодовете се използват и в сладкарството за украса на различни десерти и торти. Освен това физалисът може да изсушава, като в този си вид наподобява стафиди, известни с наименованието инка бери. Желиращите свойства на физалиса са високо ценени от готвачите. Физалисът може да се консумира и директно – по една шепа дневно. Може да ги смесите с други плодове и да си направите полезна закуска.

Ако ще варите сладко или желе от физалис, най-добре го правете на открито или в проветриво помещение, защото докато ври се отделя много неприятна миризма, която може трайно да предизвика погнуса от иначе толкова вкусния плод.

Рецепти с физалис

Сладко от физалис

Сладко от физалис

Приятният сладко-кисел вкус се дължи на голямото съдържание на витамин С. За да направите сладкото от физалис, ще ви трябват следните ингредиенти:

- физалис - 1 кг;

- лимон - 1 брой;

- портокал - 1 брой;

- корен от джинджифил - 30 g;

- захар - 1 кг.;

- вода - 250-300 мл.

Начин на приготвяне:

1. Преди да започнете с готвенето, плодовете се заливат за 3 минути с вряла вода, за да се махне лепкавият им филм, който придава по-горчив вкус;

2. Надупчете всички плодове с клечки за зъби, за да сте сигурни че сиропът ще проникне в тях;

3. Нарежете цитрусовите плодове на дребни парчета;

4. Джинджифилът нарежете на слайсове;

5. Сложете физалиса в подсладената вода и оставете сместа да кипне. След като заври, добавете нарязания джинджифил и цитрусовата каша;

6. След 10 минути отстранете сладкото от огъня, за да се охлади добре.

След охлаждане конфитюрът се вари още 2 пъти в продължение на 10 минути. После се налива, навива се в буркани и се оставят на тъмно място.

Сос с физалис за месо и риба

Идеален е за различните месни ястия, както и за рибните деликатеси.

Необходими съставки:

- физалис - 450 г;

- бял лук - 1 малка глава;

- лют пипер - 1 бр.;

- чесън - 3 скилидки;

- кориандър - 1 ч.л.;

- лайм - 1 бр.;

- сол - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на дребно лука, чесъна и лютия пипер, а след това сложете всичко заедно в по-малка тенджера заедно с физалиса. Нека водата да кипне и после намалете огъня, а накрая добавете и кориандъра;

2. Изцедете сока от лайма и добавете сол на вкус;

3. Варете още 15 минути, докато плодовете на физалиса потъмнеят;

4. Прекарайте леко охладената маса през блендер заедно със сока от лайм.

5. Добавете течност, ако е необходимо, като регулирате така гъстотата на соса.

Маринован физалис

Необходими продукти:

- физалис;

- захар;

- вода;

- оцет;

- малко чесън;

- подправки - целина и магданоз.

Начин на приготвяне:

1. Бланширайте плодовете в кипяща вода за 3 минути, за да се махне лепкавият им слой;

2. Започнете да ги редувате в предварително стерилизирани буркани - слой физалис и слой подправки;

3. Направете марината от 1 литър вода, 50 грама захар и 2 супени лъжици оцет;

4. Залейте физалиса с още горещата течност;

5 Добавете и дребно нарязания чесън, ако желаете към другите ингредиенти и затворете бурканите.

Приложение на физалиса

Ценното растение се използва активно в областта на ландшафтния дизайн и декорацията на паркове. Някои сортове са полезни в кулинарията и традиционната медицина.

Физалис в народната медицина

Чай от Физалис

Рецептите на традиционната медицина се основават основно на използването на плодовете на физалиса.

Болкоуспокояваща отвара

За целта ще ви трябват 50 грама от плодовете на физалиса, които се заливат с 400 милилитра вода. Оставете отварата да покипи за 15 минути, а след това я прецедете и я съхранявайте задължително в хладилник.

Мехлем при ревматизъм

Изключително полезен е при проблем със ставите и за приготовлението му ще ви трябва само два ингредиента - 10 грама физалис и 40 грама зехтин.

Начин на приготвяне:

Нарежете на дребно физалиса и добавете зехтина. Разбъркайте всичко добре и оставете мехлема на тъмно място за 3 седмици. При проблеми със ставите втривайте от него в болните области. Най-добре е да се използва след като сте си взели горещ душ, за да проникне по-добре на възпаленото място.

Отвара при настинка

Когато навън е студено, винаги е добре идея да подсилите малко имунитета и да се погрижите за здравето си. За тази цел е идеална отварата от физалис, която е прекрасно средство за профилактика и лечение на настинките и грипа.

Начин на приготвяне:

Налейте 500 милилитра вода и добавете 30 грама физалис. Оставете отварата да покипи за 15 минути, а след това я прецедете и я пийте по половин чаша 2 пъти на ден в периода на респираторните заболявания.

Ползи от физалис

Физалисът се използва за медицински цели като мощен антиоксидант. Има успокояващо действие, а чай от листата на физалис действа антиасматично и диуретично. Физалисът има антисептични свойства. Той помага за пречистването на кръвта и премахването на албумина от бъбреците. Антисептичното действие на плодовете на физалис е широко признато, счита се че са полезни при болести в гърлото.

Едно от най-ценните качества на физалис е, че при честа консумация унищожава вътрешните паразити. Заради съдържащите се в плода флавоноиди, той действа успокояващо. Редовната консумация на физалис подобрява храносмилането. Физалисът се смята за особено полезна храна за децата. Освен това има данни, че може да се консумира от диабетици без никакви ограничения.

Започнати са проучвания, които има вероятност да докажат, че имуностимулиращото действие е достатъчно силно, за да се бори с някои видове рак. Освен това се твърди, че физалисът има антивирусен ефект по отношение на грип, херпес, детски паралич и ХИВ тип 1.

Ползи от физалис за жените

1. Възстановява дефицита на желязо и манган по време на менструалния цикъл;

2. Намаляване на неприятните симптоми по време на предменструалния период;

Сладкиш с физалис
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

3. Ускорява лечението на възпалителните заболявания на половите органи;

4. Облекчава депресията, главоболието и мускулните болки;

5. Отварата от плода помага за възстановява на менструалния цикъл и при възпаление на пикочната система.

Ползи от физалис за мъжете

1. Почиства черния дроб от натрупания алкохол и тютюневите токсини;

2. Намалява вероятността от импотентност;

3. Помага за профилактика на заболяванията на пикочо-половата система;

4. Повишава плодовитостта и качеството на сперматозоидите;

Сушен физалис - Инка Бери

5. Ускорява натрупването мускулна маса, ако спортувате.

Другите полезни свойства на физалиса

1. Повишава имунитета;

2. Премахва вредния холестерол;

3. Профилактично средство срещу инсулт и инфаркти;

4. Почиства организма от тежките метали и токсини;

5. Намалява болката;

6. Притежава хемостатични свойства;

7. Има жлъчегонно и диуретично действие;

8. Използва се при лечение на бронхит, подагра, ревматизъм, захарен диабет;

9. Укрепва косата, ноктите, зъбите;

10. Елиминира лошия дъх;

11. Намалява вероятността от образуване на катаракта;

12. Компресът от плодовете на физалиса помагат да се намалят отоците;

13. Помага при дерматит.

Бъдете много внимателни, защото цветовете на физалиса са силно отровни!

Противопоказания за употреба на физалис

Освен гореспоменатото отровно действие на физалиса, плодовете му не бива да се приемат при:

1. Повишена киселинност на стомаха;

2. Хипотония или прием на лекарства за понижаване на кръвното налягане, тъй като самия физалис го намалява;

3. Бременност и кърмене - с повишено внимание, само с разрешение на лекар;

4. В комбинация с кофеина - възможна е тахикардия, главоболие или проблеми със ставите;

5. Прием на диуретици;

6. Индивидуална непоносимост към плода.

Забранено е и да се ядат неузрелите плодове на физалиса, тъй като това причинява хранително отравяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
53
43
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
lala
lala
15.11.2014 16:38
Опитах ги :)
наистина са мн вкусни,приятни - леко кисели и сочни...засях си дори семенцата-малко раничко,но съм мн любопитна да се уверя , че от толкова малко семенце може да изникне растение...
1
0