Гравиола

Гравиола

Гравиолата /Annona muricata/ произхожда от ботаническото семейство Annonaceae. Представлява малко вечнозелено дърво, което достига височина 5-6 метра. Гравиолата има големи тъмнозелени и лъскави листа. Ражда големи плодове, които достигат до 15-23 см в диаметър и са жълто-зелени на цвят, но с бяла вътрешност.

Гравиола се среща в топлите тропически райони на Северна и Южна Америка, включително Амазония. Плодовете на гравиолата се продават в местните магазини в тропиците, където я наричат гуанабана – в испаноговорящите страни и гравиола в Бразилия.

Състав на гравиола

Гравиолата съдържа редица химикали, които могат да бъдат полезни при сериозни заболявания като рак, както и срещу болестотворни агенти. В химичния състав на гравиола влизат анонови ацетогенини – анохексоцин, анокаталин, аномонтацин, аномутацин, кохибин А до Д, корепоксилон, яворицин, монтанацин, монтекристин, мурикапентоцин, изоанонацин, мурикаталин и др.

Избор и съхранение на гравиола

В нашата страна плодът гравиола все още не се среща, но за сметка на това могат да се закупят хранителни добавки на основата на гравиола. Те могат да се закупят от специализирани магазини или интернет магазини. Добавките са сравнително скъпи – за пример, около 60 мл струват към 50 лв.

Плод гравиола

Дозиране на гравиола

Подходящата доза гравиола зависи от фактори като възраст и здравословно състояние. Все още няма достатъчно научна информация, на базата на която да се определи подходящо количество дози на гравиола. Трябва обаче да се има предвид, че природните продукти не винаги са безопасни и не бива да се прекалява с употребата им.

Ползи от гравиола

Всички части на гравиола могат да се използват – листа, кора, семена, стъбло, корени, плодове. В някои полинезийски острови, чаят от гравиола се приема ежедневно за повдигане на настроението. Освен като лекарство, плодът се консумира редовно в Южна Америка, като вкусен и много освежаващ плод.

Гравиолата и продуктите с гравиола имат много добро нервно-тонизиращо и успокояващо действие, като в същото време значително повдигат настроението. Успокояващият ефект върху цялото тяло е свързан със способността на екстракта от листата на гравиолата да понижават кръвното налягане.

Научно доказано е, че екстрактът от плодовете на гравиола съдържа три важни съединения, които действат като серотонин на мозъка. Гравиолата има добри цитотоксични свойства, което означава, че има способността да убива клетки, които не функционират правилно.

Екстракти от листата, коренът, семената, стъблото са антибактериални срещу голям брой патогенни бактерии, отделно кората притиежава и противогъбични свойства. Семената на гравиолата показват силни антипаразитни качества. Счуканите семена от гравиола се използват като средство срещу външни и вътрешни паразити, въшки и др.

Нарязана Гравиола

Кората, коренът и листата на растението се прилагат като спазмолитични, седативни и намаляващи кръвното лягане средства. Освен това, те укрепват и състоянието на нервите.

През далечната 1976 година от Националния институт по рака е открито, че стъблото и листата на гравиола показват активна цитотоксичност срещу ракови клетки. Голяма част от изследванията за влиянието на гравиолата върху рака се фокусират върху новооткрит вид фитосубстанции, наречени анонови ацетогенини.

Вреди от гравиола

Гравиолата не е безопасна. През 2002 година списание Movement Disorders публикува проучване, които свързва високия процент двигателни нарушения, наблюдавани при племе индианци с прекомерната употреба на плодовете на гравиолата. До този момент обаче, не са дадени конкретни доказателства за възможната връзка. Консумацията на гравиола е противопоказна за бременни жени и кърмачки.

Хората с ниско кръвно налягане също трябва да избягват консумацията на гравиола. От друга страна гравиолата може да доведе до унищожаване на нормалната чревна флора в храносмилателния тракт. Препоръчително е, ако растението се използва за период по-дълъг от 30 дни, към храненето да бъдат добавени храносмилателни ензими и пробиотици.

При прием на голяма единични доза може да се предизвика гадене и повръщане. В такъв случай дозировката трябва да се намали.

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Nikolai Daskalov
Nikolai Daskalov
20.08.2017 16:21
В България от къде мога да закупя този плод или поне листа, или стебло от него?
1
0
м
м
13.07.2015 14:18
Това дърво го видях в Созопол.Питах много месни хора какво е но никой не можа да ми каже,сега случайно попаднах на него.
4
0
bubachko
bubachko
22.02.2015 11:51
Тука в Малайзия се продава по магазините заедно с други плодове :) Някой да каже колко мога да ям от това нещо без да се повредя?
2
0
бубчо
бубчо
23.06.2015 09:00
тъпчи бе, нищо ти няма
6
0

Топ Статии Днес