Черният чай, белият и зеленият чай се приготвят от растението Чай /Camellia sinensis/. За трите вида чай се подбират различни части на растението през различен период от време. Освен това се оставят да ферментират различен период от време.
За белия чай се събират най-младите части на растението, които не се подлагат на ферментация. За зеления чай се използват всички части на растението, а ферментацията му се прекъсва бързо.
По време на този окислителен процес, листата променят цвета си от зелен на черен. Черният чай претърпява пълна ферментация. След това чаят се пакетира и му се дава търговска марка. През последните години черният чай се е превърнал в една от най-предпочитаните напитки - без значение студена или топла.
През последните години се постави ново ударение над терапевтичните предимства от пиенето на чай. Разбира се има най-различни видове чай, от които можете да избирате, но докато не сте изследвали задълбочено тази тема, може да не правите разлика между различните сортове.
Ако не знаете нищо за черния чай, не сте сам. Много хора не са запознати с тази уникална успокояваща напитка. Но веднъж научили за черния чай, може лесно да замените сутрешното кафе с чаша чай. Нека да разгледаме какво толкова му е специалното.
За да разберем наистина феномена на черния чай, трябва да поговорим и малко за географията. Черният чай се отглежда нависоко, в райони като Хималайските сини планини. Assam, с чиято култивация се занимават повече от 800 имения, е сред най-големите производители на чай в света.
Този черен чай може да бъде смесен с африкански или цейлонски чайове, за да се получат английските и ирландските чайове. Тази смеска е често срещана в европейските градове като Хамбург и Амстердам. Несмесените чайове са също много популярни и се наричат single estate teas.
Състав на черния чай
Черният чай съдържа редица ценни съставки, които доказано подобряват здравословното състояние. В него има голямо количество кофеин, витамини С и Е. Черният чай е много силен антиоксидант. Други съставки, които могат да се открият в него, са полифеноли, теофилин и теобромин, флуор, редица микроелементи, катехини и етерични масла.
Една чаша черен чай съдържа 45 мг кофеин.
Приготвяне на черен чай
Ако искате да си приготвите чаша хубав черен чай, използвайте около 2 г листа или 1 ч.л. Залейте ги с много гореща вода /90-95 градуса/, запарете за около 5 минути с след това прецедете сместа.
Черния чай има горчив, дори леко натрапчив вкус. Първите една-две глътки не са приятни за повечето хора, но след изпиването на няколко чаши истинските ценители се влюбват в него. Може да се съчетае с мляко, захар или мед.
Избор и съхранение на черния чай
Най-добре е да се откажете от чая в пакетите, тъй като именно той най-често е с доста ниско качество. По-добре избирайте насипните чайове и това важи не само за черния, но и всеки друг сорт. Не бива да има прах, тъй като това е показател за това, че не е качествен. Черният чай трябва да бъде с един цвят и размер.
Допустимата влажност е от 6 до 8%. Можете да определите този параметър лесно дори в домашни условия. За целта вземете няколко листенца в ръка и ги разтъркайте енергично. Ако се появи миризма на изгорено, то това е сигурен знак, че чаят е бил пресушен и е с ниско качество. От друга страна, миризмата на плесен е признак на това, че чаят има много висока влажност и също не е качествен. Такъв чай е неприемлив за консумация, тъй като съдържа вредни за хората микроорганизми.
За свежестта на черния чай може да се съди по свежия аромат. Това правило обаче не важи за сорта Пу-Ер, който напротив трябва да се съхранява няколко години, за да достигне определената степен на ферментация.
Допустимото време за съхранение е около 1 година. Важно е да се намира на сухо място, както и да не го съхранявате на пряка слънчева светлина. Едно от най-важните неща е да не попадне влага в черния чай.
Ползи от черния чай
Една от ключовите причини за феноменалната популярност на черния чай се крие в успокояващата му природа. Отдавна почитателите на чай шеговито са обяснявали, че тази напитка е за нестабилни нерви, но сега вече има проведени и научни изследвания, доказващи тази теза.
Учени от университетския колеж в Лондон са открили, че черният чай редуцира нивата на кортизол - стресов хормон - в кръвта. Изследването е показало, че стресовите нива на пиещите чай спадат по-бързо, отколкото на тези, които не пият.
Изследването е обхващало 75 младежи, които били разделени на две групи и наблюдавани в продължение на шест седмици. Едната група е пиела кофеинова чаена напитка с плодов вкус, но направена от съставките, намиращи се в черния чай. Другата група получила плацебо, съдържащо кофеин и с вкус на чай, но без да съдържа истински чаени субстанции.
Двете групи били подложени на стресови ситуации - възможност от безработица, обвинение в кражба от магазин, или някакъв болничен инцидент. След това групите трябвало да дадат своя устен отговор и да обосноват твърденията си пред камера. През това време изследователите премервали кръвното им налягане и нивата на кортизол.
Учените открили, че тези ситуации предизвикали значително увеличение на кръвното налягане и при двете групи. Но около час след това при тези, които пиели черен чай, нивата на кортизол спаднали с почти 50%, докато при тези, консумирали плацебото, нивата се намалили само с 27%.
Изследователят Андрю Степто казва: По традиция се смята, че пиенето на чай е асоциирано с успокояване и много хора смятат, че като пият чай той ще им помогне да се справят със стреса от всекиднвения живот. Макар да не редуцира реалните нива на стреса, който изживяваме, чаят има уникалния ефект да връща нивото на стресовите хормони пак в нормално състояние.
Степто добавя: Това има важно лечебно значение, тъй като бавното възстановяване след стрес се свързва с висок риск от хронични болести, като коронарната болест на сърцето.
Черният чай е известен с терапевтичните си способности. В Китай например феновете му твърдят, че имат минимален риск от рак или разни други болести. Ясно е обаче, че те имат по-рядко здравословни проблеми, отколкото тези, които не консумират чай.
Черният чай има и тонизиращо действие върху организма благодарение на високото съдържание на кофеин в състава му. Той притежава възбуждащо действие, сходно с това на кафето. Друга съставка на чаят – катехинът, пък има антиоксидантно действие върху организма.
Ще е грешно да наречем черния чай магически лек. Пиенето на напитката не ни гарантира, че ще се предпазим от сериозните заболявания. Но е доказано, че редовната консумация на черния чай има безбройни терапевтични предимства и че ако този чай ни стане навик, ще сме по-предпазени от сърдечните болести, рака и свързаните със стреса заболявания.
В резултат на това можете да дадете шанс на черния чай. С пиенето му не са асоциирани почти никакви странични ефекти, докато има доста доказателства, предлагащи го за здравословна алтернатива на другите напитки.
Отслабване с черен чай
Редовното пиене на чист черен чай може значително да подобри теглото ви и да ви отърве от излишните килограми.
В черния чай се съдържат ценни вещества, които намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта, редуцират до минимум приема на мазнини от организма. Напитката има отслабващо действие само ако към нея не се добавят подобрители като захар, мляко, сметана и други.
Вреди от черния чай
Важно е да се знае, че чаят не трябва да се консумира в по-големи количества от 2-3 чаши на ден, тъй като може да предизвика безсъние, както и нарушения в храносмилателната система. Причината за това е именно високото съдържание на кофеин в него, което води съответно до проблеми със съня, ако се прекалява с тази напитка. Това се отнася особено силно за бременните жени, за които това свойство на черния чай може да доведе до преждевременно раждане и затова за тях той е противопоказен.
Не се препоръчва приема на тази напитка и от хората, които имат някакви проблеми със стомашно-чревния тракт или при повишена киселинност. От друга страна черният чай оказва силно влияние на бъбреците и способства за разширяването на кръвоносните съдове. Именно затова не се препоръчва при атеросклероза, тромбофлебит и хипертония.
Приемът на голямо количество черен чай способства за елиминирането на магнезий и калций от организма. Това, от своя страна, провокира намаляването на твърдостта на костите и ставите. Прекаленото пиене на тази ободряваща напитка крие риск от развитие на подагра.
Грешки при пиене на чай, които правят тази напитка вредна.
1. Не го пийте прекалено горещ или студен;
2. Не го правете прекалено силен;
3. Не пийте чай на гладно;
4. Не пийте вчерашен чай;
5. Не го варете прекалено дълго;
6. Не го приготвяйте много пъти;
7. Не приемайте медикаменти с чай.
Може да се каже, че именно той е вечната класика и любима напитка на хиляди хора по света редом с ароматното кафе. Важно е обаче да помните, че не бива да прекалявате с него, защото в този случай може да навреди на здравето ви и да наруши качеството на съня.
Коментари