Лангсат

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Лангсат

Лангсат /Lansium domesticum/ представлява вид плодно дърво от семейство Meliaceae. Родината на лангсата е Малайзия, но се култивира и във Филипините, Тайланд, Виетнам, Индонезия, Хавайските острови и Южна Индия.

Лангсат расте свободно в горите на Суматра. Той е символ на една от тайландските провинции – Наративат. Дървото достига височина от 8 до 16 метра, а плодовете му имат леко горчив вкус и приятен аромат.

Плодовете имат яйцевидна форма, с около 5 см в диаметър. Обикновено растат на гроздове. Отвън лангсатът има кафява обвивка, а вътрешността му е твърда и прозрачна. Острият аромат на лангсата наподобява този на грейпфрута. На външен вид плодовете леко напомнят ранните картофи.

Дървото започва да ражда плодове, едва когато достигне 12-15 години. За сметка на това, когато дървото достигне 20-годишна възраст, добивът скача на 100 кг плодове за година. Пиковият сезон на плодовете е между юли и септември, въпреки че са на разположение през цялата година.

Дървесината на плодното дърво е плътна, тежка, твърда и устойчива, което я прави подходяща за строителството на селски къщи в местните райони. Най-големите производители на лангсат са Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. Производството е предимно за вътрешно потребление, въпреки че някои от тях изнасят плодове в Сингапур и Хонконг.

Плодове Лангсат

Състав на лангсат

Лангсатът е богат на витамин С и тиамин, рибофлавин. От минералните вещества, най-високо е количеството на желязо, калций и фосфор. Плодът съдържа голямо количество захар и въглехидрати.

Избор и съхранение на лангсат

За съжаление, този екзотичен сред все още не може да се открие в магазинната мрежа на нашата страна. Ако все пак ви попадне този екзотичен плод, трябва да знаете, че добре узрелият лангсат има равномерен цвят, без пукнати и вдлъбнати по повърхността.

Ако плодът е оцветен в зелено или жълто-зелено, това сочи за все още неузрял плод. Под кората на лангсата се крие ароматна, сочна и сладка месеста вътрешност. Узрелите плодове могат да се съхраняват на студено, за не повече от 5 дни.

Лангсат в кулинарията

Плодовете лесно се почистват, въпреки че кожата им е доста дебела. Лангсатът е незаменима съставка в много азиатски ястия, защото има невероятен вкус, който е идеално допълнение на много храни.

Плодовете на лангсат се консумират пресни, но се подлагат и на термична обработка. От него се правят различни сиропи и сосове. Лангсатът се използва за направата на сладоледи, освежаващи напитки. Използва се за украса на торти и други сладкиши.

Плод Лангсат

Вкусът на плода се съчетава много добре с пилешко и свинско месо. При готвене бъдете много внимателни – лангсатът трябва да се сложи последен в ястието, защото не му е необходима дълга термична обработка. Във Филипините изсушават безсеменните плодове лангсат подобно на смокини.

Ползи от лангсат

Високото съдържание на рибовфлавин в лангсата го прави полезен при мигрена. Ниацинът и витамин С в плода намаляват лошия холестерол в кръвта и в същото време спомагат за увеличаването на добрия.

Горчивите семена на лангсата се използват за обезпаразитяване и лечение на язва. Не изхвърляйте кората на лангсата, защото тя може да бъде от полза – сухата и запалена кора отделя приятен за хората, но фатален за комарите и други насекоми вкус. Отварата от млада кора помага за лечение на малария и дизентерия.

В традиционната медицина се използват смачканите семена на плодовете, които помагат за премахване на въшки, действат противоглистно и намаляват висока температура.

В допълнение плодовете помагат за подобряване на съня, подобряване на паметта и мозъчните функции. Определено лангсат е един екзотичен плод, който си заслужава да бъде опитан. Той притежава невероятна комбинация от вкусови и здравословни качества.

Вреди от лангсат

Лангсатът не бива да се консумира от диабетици. Останалите хора не бива да прекаляват с консумацията му, защото може да се стигне до някои негативни последици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати