Gotvach.bg»Статии»Плодове»Горски Плодове

Горски Плодове

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Микс горски плодове

Горските плодове са изключително вкусни и полезни дарове от природата. Те са истинска наслада дори за най-капризния вкус, обичани са от малки и големи. Горските плодове са ароматни и свежи, полезни за паметта и сърцето. Под горски плодове обикновено се отнася всеки малък плод, на който липсват костилки и семки и може да се яде цял.

Видове горски плодове

Ще ви запознаем с няколко от най-разпространените горски плодове:

Ягоди – култивираната градинска ягода е известният наследник малките и ароматни диви ягоди, които виреят в умерените зони на двете Америки, Азия и Европа. Те са един от най-популярните плодове в света.

Горски плодове

Боровинки – те са един от най-силните антиоксиданти, които превъзхождат повечето плодове и зеленчуци. Съдържат редица мощни фитохимикали.

Червени боровинки – изключително мощен антиоксидант, отличен източник на омега-3 мастни киселини. Намаляват нивото на лошия холестерол, предпазват сърцето от заболявания.

Малини – те са леко кисели на вкус, с много приятен червеникав цвят. Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти.

Действат тонизиращо на човешкия организъм, неутрализират вредното действие на свободните радикали. Като храна и лекарство малините се използват от незапомнени времена. Малините са чудесен летен плод с ниска калоричност и лесно усвояеми въглехидрати.

Къпини – това са едни от най-екзотичните дребни плодове. Приятният им черно-червеникав цвят крие сладко-кисел вкус с много лек винен оттенък. Култивираните къпини са много близък родственик на ягодите и малините.

Състав на горските плодове

Замразени горски плодове

Горските плодове притежават истинско изобилие на фибри, фитохимикали и антиоксиданти. Ягодите са отличен източник на витамин С, витамини В5 и В6, антоцианини, флавоноиди, диетични фибри, омега-3 мастни киселини, мед, манган, магнезий. Богати са на фолиева киселина и калий.

Малините са отличен източник на противоракови фотохимикали, антоцианини, калций, фолиева киселина, витамин А, С и Е. Боровинките съдържат фитохимикали, магнезий, фибри, витамини А и С, калций, желязо. Червената боровинка също е истинска съкровищница на диетични фибри и витамин С. Къпините са богати на минерали, фибри, антиоксиданти и големи количества витамин С.

Избор и съхранение на горски плодове

Избирайте пресни горски плодове, които изглеждат свежи и сочни. Избягвайте такива с петна или следи от развалено. Гледайте да не са прекалено меки, защото това означава, че не са напълно пресни. Горските плодове се развалят сравнително бързо, поради което не са особено подходящи за дълготрайно съхранение.

Мюсли с горски плодове

Избягвайте мокренето на горските плодове, особено ако няма да ги консумирате веднага, защото могат бързо да мухлясат. Ако искате да им се радвате и когато вече не са на пазара, може да ги замразите във фризер. Отделно в по-големите хранителни вериги може да намерите замразени миксове горски плодове по всяко време на годината.

Горски плодове в кулинарията

Несъмнено най-вкусни и полезни са пресните горски плодове, използвани за директна консумация. Те обаче намират широко приложение в сладкарството.

Най-използвани са ягодите и боровинките, но къпините и малините са също толкова вкусни и обичани. В някои западни страни опитните кулинари използват горските плодове за направа на сосове, които се използват за заливане на ястия с месо.

Горските плодове са отлично допълнение на платата със сирена, отлично си пасват с бяло вино и шампанско. Въпреки страничните им употреби, горските плодове си остават незаменима съставка за приготвянето на вкусни десерти.

Горските плодове се използват в пайове, мъфини, сладкиши, чийзкейкове. Те са невероятна украса за торти и пасти, от тях се приготвят невероятни конфитюри и сладка. Комбинират се чудесно с мляко, използват се в плодови салати и шейкове. От горските плодове се получават изключително вкусни сокове. Горските плодове могат да се сушат, като в този си вид също са подходящи за приготвяне на сладкиши и вкусно мюсли.

Шарлота с горски плодове

Ползи от горски плодове

Горските плодове са едни от плодовете, които притежават най-много ползи за човешкото здраве. Те съдържат полифеноли, които предотвратяват натрупването на токсични протеини в същото време предпазват от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Горските плодове осигуряват отлична защита срещу инфекции, рак, мозъчни увреждания и заболявания, свързани с процеса на стареене. Боровинките могат да предпазят очите от дегенерация на макулата. Те са и с най-висока способност да разграждат свободните радикали. Малините от своя страна подобряват храносмилането и утоляват жаждата.

Високият процент калий в тях регулира водния баланс в организма, а калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждане на зъбите и костите, за регулиране на нервната система и мускулите. Ягодите са богати на пектинова киселина, което ги прави незаменими при лениви черва, запек и други проблеми със стомашно-чревния тракт.

Горските плодове предпазват от сърдечно-съдови заболявания, забавят процесите на стареене в тялото, намаляват нивата на лошия холестерол.

Горските плодове възвръщат младостта, освежават кожата, придават сияен тен и здрав външен вид. Наистина ползите, които горските плодове притежават са редица, затова при всяка една възможност си хапвайте пресни горски плодове. Тези безценни лекарства от природата са толкова вкусни, че грижата за здравето никога не е била така приятна.

Вреди от горските плодове

Въпреки че са така вкусни и полезни, горските плодове крият определени рискове за здравето. Някои хора са алергични към тях и трябва да избягват консумацията им, за да се избегнат неприятни последици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес