Kошница с ягоди

Ягоди

Ягодата е род растение от семейство Розоцветни и представлява единствения плод на света, чиито семена се намират от външната страна на обвивката.

Ягодите със своя ароматен и сладък вкус са най-популярният плод в света. Съществуват повече от 600 разновидности ягоди, които се различават по вкус, размер и текстура. Също така има сортове ягоди, които се култивират и сортове, които растат диви. Дивите ягоди са много по-малки по размер, но имат значително по-силен отличителен вкус.

История на ягодите

Отглеждането на ягодите е започнало още преди християнската ера и те са били на почит сред много от древните римляни. След падането на Рим, ягодите губят своята популярност, която се възвръща отново в Европа през Средновековието. През това време на почит стават техните лечебни свойства.

През 1714 г., на френски инженери изпратени в Чили и Перу, откриват, че ягодите в този регион са много по-големи от тези, отглеждани в Европа. Те пренасят този сорт във Франция, но растенията не процъфтяват докато не става кръстоска между този вид и северноамерикански сорт ягоди, който е бил засаден наблизо. Резултатът, който се е получил е ягода хибрид, която е голяма, сочна и сладка и бързо набира популярност в Европа.

До средата на 19-ти век, ягодите се считат за луксозен плод и се консумират само от заможните хора. Днес САЩ, Канада, Франция, Италия, Япония, Австралия и Нова Зеландия са сред най-големите търговски производители на ягоди.

Състав на ягодите

Ягоди

Ягодите са отличен източник на витамин С и манган. Те също са много добър източник на диетични фибри и йод. Ягодите са добър източник на калий, фолат, витамин В2, витамин B5, витамин В6, омега 3 мастни киселини, магнезий, мед, както и витамин К.

Ягодите съдържат и множество полезни фитохранителни вещества, включително флавоноиди, антоцианидини и елагова киселина.

144 гр. ягоди съдържат 43.20 калории, 0.88 гр. протеини и 0.53 гр. мазнини.

Избор и съхранение на ягоди

При избора на ягоди е необходимо да се подбират тези плодове, които са твърди, месести, без мухъл и имат лъскав, наситен червен цвят. Средните ягоди са често много по-ароматни, отколкото тези, които са прекалено големи.

Както повечето плодове, ягодите са много нетрайни и поради това трябва да се обръща голямо внимание на тяхната обработка и съхранение. Преди да се съхраняват в хладилник, трябва да се премахнат всички ягоди, които са мухлясали или повредени. Необходимо е също така ягодите да се съхраняват немити. Съхранени в хладилник те ще се запазят свежи за един или два дни.

При замразяване на ягоди е необходимо те предварително да се измият и подсушат и по този начин ще се запазят за период до една година. Добавянето на малко лимонов сок към плодовете, ще помогне за запазване на техния цвят.

Ягоди в кулинарията

Ягодите са едни от плодовете, които намират най-широко приложение в сладкарството. Те се използват за направа на едни от най-вкусните торти и сладкиши, нектари и натурални сокове. От ягоди се приготвят много сладка, мармалади и конфитюри.

Кекс с ягоди

Най-полезни и вкусни са в натурално състояние, но изсушените ягоди са чудесно допълнение към мюсли през зимата. Компотите от ягоди са друг вариант за консумация на ягоди през студените месеци.

Ягодите се съчетават прекрасно със шампанско, сметана и шоколад. Едни от най-вкусните кремове са ягодовите.

Сладко от ягоди

Ползи от ягодите

Ягодите са сред храните, които съдържат измерими количества оксилати, естествени вещества в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хората с вече съществуващи проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват консумацията на ягоди.

Ягодите съдържат също и гойтрогени, които са също естествени вещества, съдържащи се в някои храни и които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на ягоди поради тази причина.

Ползите на ягодите за здравето мога да се обобщят в следното:

- Ягодите са мощен антиоксидант поради високото им съдъжание на феноли. Ягодите, както и други горски плодове, са изключително богати на феноли. В ягодите, тези фенолите са представени от антоцианините (особено антоцианин 2) и от елаготанините. Антоцианините са отговорни не само за наситения червен цвят на ягодите, но са също и мощни антиоксиданти, за които е многократно доказано, че предпазват клетъчните структури в тялото от вредното влияние на кислорода. Уникалното съдържание на феноли в ягодите ги прави също и плодове, които защитават сърцето, спомагат за борба с рака и действат противовъзпалително.

- Фитохранителните вещества в ягодите насърчават оптималното здраве;

- Съдържанието на елаготанини в ягодите спомага за намаляване на риска от ракови заболявания;

- Ягодите намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация, която е основна причина за загуба на зрението при по-възрастни хора;

Състав на ягодите

- Защита срещу ревматоиден артрит

Проучване показва, че високите дози на витамин С в ягодите, осигурява защита срещу възпалителен полиартрит, форма на ревматоиден артрит.

Вреди от ягодите

Ягодите са една от храните, които са най-често свързани с алергични реакции. Поради тази причина не трябва да се консумират в чиста, изолирана форма, за да не се получат нежелани реакции. Някои от най-честите симптоми на хранителни алергии са екзема, копривна треска, кожен обрив, главоболие, сополи, сърбящи очи, хрипове, стомашно-чревни смущения, депресия, безсъние и хиперактивност.

За да се намали рискът от нежелана алергична реакция се препоръчва ягодите да се консумират с мляко или сметана, защото млечните продукти донякъде неутрализират негативното действие на алергените.

Употреба на ягоди

Освен редицата ценни лечебни свойства, ягодите имат и благоприятно влияние върху кожата. Те се използват в направата на маски за лице, действат подмладяващо и подхранващо. От ягоди може да се приготви пилинг с ексфолиращ ефект. Борят се успешно с акне и кожни проблеми. Освен това те действат много добре на зъбите и в същото време избелват зъбите. При пожълтели зъби се препоръчва натриването им с парче ягода.

5 4
4 4
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати