Сапоте

Сапоте

Сапоте е екзотичен и малко познат в нашата страна плод. Произхожда от Мексико, но освен в Централна Америка, сапоте вирее в Белиз, Гватемала, Панама, Еквадор, Венецуела, Щатите и др. Наричан е още „карибска кайсия“, заради подобния вкус и състав.

Още ацтеките и маите са отглеждали сапоте и са изстиквали маслото от костилката, използвайки го като противовъзпалително средство, а жените са го втривали в косите.

Дървото сапоте е вечнозелено и достига височина до 15 метра. Некултивираните могат да достигнат и до 40 метра. Обвивката на плода е мъхеста и кафява, леко наподобява обелката на киви.

Вътрешността на сапоте е мека и оранжева. Костилката е твърда и сравнително голяма на фона на не чак толкова едрия плод.

Плодът е толкова важен за индианците в Мексико и Централна Европа, че те оставят непокътнато дървото, когато разчистват за кафени насаждения.

Състав на сапоте

Сапоте е отличен източник на витамини С, Е и В6. В него се съдържат калий, магнезий, бета каротин, голямо количество фибри, рибофлавин, ниацин, тритерпенова киселина. Сапоте дължи свойствата си на сквалана, който се съдържа в маслото му.

Избор и съхранение на сапоте

Този екзотичен плод не е разпространен в нашата магазинна мрежа, но в специализираните магазини се среща ценното масло от сапоте, което има редица ползи. Органичното масло от сапоте е сравнително скъпо –50 мл струват около 20 лв.

Въпреки че все още не е много популярен, плодът сапоте има всички качества да се превърне в един от новите суперплодове и е въпрос на време да добие известност.

Плод Сапоте

Готвене на сапоте

Обикновено местните го ядат директно от ръката или загребват с лъжица от разполовения плод. В градските райони от пулпата на сапоте се приготвят мармалади или се замразява за шербет. Пулпата се използва и като пълнител при приготвяне на сирене от гуава.

Ползи от сапоте

Абсолютно всички части от дървото сапоте притежават лечебен ефект. Семената на плода облекчават храносмилането, маслото има диуретично действие, отварата от кората спира кашлицата. Сокът от кората на дървото пък премахва брадавиците и спира разрастването на кожните гъбички.

В Мексико много често смесват маслото от сапоте с рициново масло, за да подсилят косата. Проведени през 1970 година клинични тестове потвърждават, че маслото от сапоте е ефективно при косопад, причинен от себореен дерматит.

В Куба запарка от семената на сапоте се използва като средство за измиване на очите. В Мексико накисват обвивките от семената във вино и получената настойка използват при бъбречни заболявания и ревматизъм. Ацтеките много са ценели сапоте заради благотворното му действие при хора с епилепсия.

Сапоте в козметиката

Сапоте дължи своите ценни качества на растителния сквалан, съдържащ се в маслото, което се добива от ядката му. Същата тази съставка стои в основата и на познатото ни арганово масло.

Скваланът има отлично антибактериално действие, укрепва в дълбочина роговия слой на епидермиса и улеснява проникването през кожата на други активни съставки.

Маслото от сапоте омекотява кожата и я прави еластична, ограничава загубата на вода в епидермиса, придава свеж и здрав вид на косата и кожата.

Маслото от ядките на сапоте не отстъпва по никакъв начин на аргановото масло по отношение на действието му върху косата. Поради тази причина редица са козметичните компании, които произвеждат серии за красива коса с екстракт от екзотичния плод.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес