Смилянски боб

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Смилянски боб

Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица.

Традициите за отглеждане на смилянски боб в този район датират от повече от 250 години.

Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловени от близостта на река Арда, качеството на водата и температурните граници, характерни за областта на село Смилян, са изключително подходящи за отглеждането на фасул.

Смилянският боб притежава уникален вкус, който е известен не само в България, но и в чужбина. Методът на отглеждането му се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, бобът се тори с естествен оборски тор.

Особености на смилянски фасул

Шарен боб

Смилянският боб вирее само в района на Смилян, както и съседните Арда и Могилица, намиращи се около горното течение на река Арда. Районът на отглежането се характеризира с планински климат, където есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото – прохладно.

Други фактори, които определят високото качество на смилянския фасул, са влажността на въздуха и надморската височина. Областта, в която вирее бобът е с надморска височина от 820 до 870 метра.

Смилянският боб има две основни разновидности – едър и дребен. Едрият смилянски боб има бял и пъстър цвят, който варира от черен до светлолилав. Традиционно тази разновидност се използва за паниране и за салати.

Дребният смилянски боб е със значително по-дребни зърна, като между тях преобладават светлокафявите зърна с почти черни ивици.

Празник на смилянски боб

През 2003 година в село Смилян за първи път се провежда „Празникът на смилянския фасул“. На него местните жители почитат тази характерна за техния район култура. Празникът се провежда в последната събота на месец ноември, след като вече реколтата е прибрана. Началото на фестивала се оповестява с фасулено топче.

По време на празника се провеждат три конкурса: Кулинарен конкурс с ястия, приготвени от прочутия фасул; Конкурс за детско пано от фасула; Конкурс „Производител на годината“.

Избор и съхранение на смилянски фасул

От тази година автентичният смилянски боб ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия. Тази идея принадлежи на кооперацията със селцето, която държи правото за географското наименование „смилянски“.

Целта е до празника на фасула, провеждащ се в края на ноември, етикетите да бъдат готови. Те ще се раздадат на всички производители. Цената на 1 кг от вкусния фасул е 8 лв. за дребния и около 9 лева за едрия.

Готвене на смилянски боб

Боб в гювече

Традиционно смилянският фасул се използва в родопската кухня:

- за приготвянето на пълнени чушки и сарми;

- баница с боб;

- шишчета от боб;

- боб чорба;

- пълнена тиква с боб;

- различни солени рула.

Смилянският боб се готви като другите видове боб, но вкусът му е неоспорим. Ще ви представим страхотна рецепта яхния от смилянски фасул.

Необходими продукти: 200 г шарен смилянски фасул, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. джоджен, ½ връзка магданоз, 6 с.л. олио, червен пипер, 1 ч.л. сминдух или девесил, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистете и накиснете боба от предишната вечер. На следващия ден го отцедете от старата вода, залейте го със студена вода и го сложете да ври. След като поври 5 минути, излейте водата и добавете нова. Сипете 2-3 с.л. олио, прибавете нарязания морков и половината лук. Чорбата се вари, докато бобът напълно омекне.

Когато е почти готов добавете подправките. Следва запръжката. В отделен съд сложете 3-4 с.л. олио, останалия лук и малко брашно. Запържете всичко добре и накрая добавете червения пипер. Изсипете запръжката в тенджерата с боба и оставете да поври още 10-тина минути. Поднесете със ситно нарязан магданоз.

Салата от смилянски боб

Смилянски боб
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Необходими продукти: 2 чаши боб, 1 глава лук, сол, оцет, магданоз, сол на вкус, растителна мазнина.

Начин на приготвяне: Накиснете боба за няколко часа, отцедете водата и налейте чиста вода. Сложете да се вари, а когато е почти готов, посолете.

Свареният фасул се отцежда и се оставя няколко минути, за да изсъхне. В дълбок съд към боба добавете растителната мазнина, оцета, лука, солта. По желание добавете магданоз.

Със смилянски боб може да приготвите още и:

- паниран боб;

- боб в гювеч;

- боб с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес