Салата Айсберг

Салата Айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Познат е в европейските страни отдавна, но едва в последните години набира популярност и в нашата страна.

Салата Айсберг се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго, тя е много по-издръжлива от обикновената маруля.

Отглеждане на салата айсберг

Салата Айсберг има пролетна и есенна реколта, като летните температури не са подходящи за отглеждането му. При засаждане на нова реколта, площта, която ще се използва трябва да е изорана на дълбочина 20 см.

Салата Айсберг се отглежда песъкливо-глинена почва с висока влажност. Засаждането става с помощта на специално произведен разсад, който се засажда в оранжерии.

Когато дойде момемнтът на засаждане, трябва да се избере площ, която не е твърде ветровита и е огрявана добре от слънцето. Салата Айсберг се засажда на равна повърхност, а дупките се изкопават на 30-тина сантиметра една от друга. Салатата не се пръска с пестициди за борба с плевелите.

салата Айсберг

При прибиране на реколтата важно правило е, че айсберг се реже плътно до главата и растенията трябва да са сухи. Това означава, че не може да се бере докато вали дъжд или има роса по растенията.

Състав на салата айсберг

Салата Айсберг е много добър източник на фолиева киселина, но съдържа малки количества витамин С. По-тъмните външни листа са богати на бета-каротин. Количеството на витамините Е и К в този зеленчук са повече, отколкото при всеки друг. Салатата айсберг е богата и на калций, витамини В и витамин РР.

Избор и съхранение на салата айсберг

Избирайте Салата Айсберг, която изглежда тежка за размера си, с пресни листа, твърди на допир и без загнили участъци. Съхранява се в найлонова торбичка в хладилника.

Готвене на салата айсберг

На първо място се премахват външните листа, както и кочана на салатата. Листата старателно се измиват и се подсушават, след което са готови за кулинарна обработка.

Салата Айсберг се съчетава много добре с различни продукти. Традиционно може да се поднася овкусена със зехтин и оцет. При обработката на салатата се препоръчва листата да се накъсват, вместо да се режат, за да се запазят полезните вещества в тях. Малките чери доматчета са чудесно допълнение към свежата и хрупкава салата айсберг.

Салата Цезар

Несъмнено най-популярното приложение на Салата Айсберг е в световноизвестната салата Цезар. Където и да отидете по света, тази салата се поднася по различни начини.

Основните ѝ съставки обаче са айсберг, крутони и пармезан. Те се допълват от всякакви други продукти – домати, пилешко, скариди, сьомга, бекон, аншоа и редица други.

Салата айсберг с дресинг

Необходими продукти: 1 салата айсберг, 2 стръка зелен лук, 1 краставица, 1 домат, печена пилешка пържола, рукола и сирене. За дресинга са необходими: 1 стрък пресен на чесън, балсамов оцет, зехтин, майонеза, сол. Количеството на продуктите за дресинга зависи от вкуса на всеки.

Накъсайте салата айсберг, добавете нарязания зелен лук, краставицата и домата. Добавете нарязаната пилешка пържола, сиренето и руколата. Овкусете с дресинга и поднесете веднага.

Ползи от салата айсберг

Несъмнено Салата Айсберг е една от най-луксозните и обичани салати в Европа. Екзотичният зеленчук обогатява и разнообразява трапезата ни по много вкусен начин.

Освен всичко друго обаче, тази ледена салата притежава много ценни диетични, хранителни и лечебни свойства. Салатата айсберг съдържа около 90% вода, което означава, че тя е много нискокалорична.

Салата Айсберг е на първо място по съдържание на калций, което я прави мощен помощник в битката с остеопорозата.

Редовната консумация на айсберг намалява риска от ракови заболявания /особено на стомаха/, намалява риска от развитие на анемия и сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се в менюто на бременни жени.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.1
Общо 12 гласували
5 3
4 3
3 1
2 2
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Албена Асенова-Писева
Слагам по листо от нея и на сандвичи.
0
0
Янка Атанасова
Като чуя айсберг и си представям салата Цезар. Това ми е любимият вариант.
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
09.05.2016 20:17
Обичам го в комбинация с доматки
0
0
Албена Асенова-Писева
Обожавам салата айсберг.Добро решение за нещо свежо през зимните месеци.Особено ми допада с риба тон.
0
0
Ваня Георгиева
Страхотно свеж и приятен зеленчук, обожавам го.:)
1
0

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

Gotvach.bg във Фейсбук

От другите сайтове

Свързани Рецепти