Да помогнем на Мишо да проходи

Лимони

Макар лимоните да не са предпочитаната следобедна закуска, те са истинска находка когато искаме да подчертаем аромата на останалите храни. Достъпни са целогодишно, но пикът е около май, юни и август.

Лимоните са кръгли по форма с жълта обелка и вътрешност, разделена на 8 до 10 сегмента.

Латинското име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи. Основните два вида кисели лимони са Еврека и Лисбон, но има и разновидности, които са сладки на вкус. Такъв пример е лимонът Майер, който е все по-популярен в магазини и ресторанти.

Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай и Индия, където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Гърция, Израел и Турция.

Състав на лимони

Дърво с лимони

В лимоните се съдържа голямо количество витамин С и лимонена киселина, която придава познатата киселинност на тези цитруси. В лимоните има още витамин В5 и В9, изключително богати са на калий и магнезий. Лимоните съдържат и веществото лимонин, което се намира главно в кората, но може да се открие и в сока.

100 г лимон съдържат 88.9 г вода, 1 г белтъчини, 0.30 г мазнини, 9.32 г въглероди, 2.8 г влакна, 26 мг калций, 8 мг магнезий, 53 мг витамин С, 0.1 мг ниацин, 138 мг калий, 2 мг натрий, 16 мг фосфор.

Избор и съхранение на лимони

- Избирайте тези, които имат по-скоро тънка, отколкото дебела кора, тъй като те са по-сочни.

- Избирайте жълтите лимони, тъй като тези, които имат зеленикав цвят няма да са достатъчно узрели и ще имат прекалено кисел вкус.

- Лимоните се съхраняват добре на стайна температура около седмица. Ако искате да ги съхраните за повече време, можете да ги поставите в хладилник където ще издържат около месец.

- Лимоновият сок може също да бъде съхраняван в найлонови торбички в хладилника.

Сладкиш с лимони

Лимони в кулинарията

Плодът на лимона, както и кората му намират широко приложение в кулинарията и по-специално в сладкарството. Използват се и като съставка на много тонизиращи напитки, бонбони, кремове, сладкиши. Освен това лимоновият сок замества оцета в редица салати.

Отдавна е познато свойството на лимона да запазват вкуса на плодовете и зеленчуците. След като се нареже, всеки един плод или зеленчук почернява от контакта с въздуха поради окисляването. За да бъде спрян този процес е достатъчно плодовете и зеленчуците да бъдат натривани с резен лимон или просто да се полеят с малко лимонов сок.

Резените лимони са незаменима добавка към топли чайове и други билкови напитки. Прясната лимонада от лимони и лед е една от най-популярните летни разхладителни напитки.

Ползи от лимоните

Лимоните и лаймовете съдържат уникални флаваноидни съединения, които имат антиоксидантни и анти-ракови свойства. Освен че т. нар. Flavanol glycosides спират деленето на клетките при много ракови клетки, може би най-интересното при тях е, че имат антибиотични ефекти. В някои селища в Западна Африка, където холера е често срещана, е задължително да се приема лаймов сок по време на основното хранене. Изследователи са открили, че това предотвратява разпространяването на заразата.

Състав на лимоните

Освен уникалните им фитонутриентни свойства, лимоните и лаймовете са изключителен източник на витамин С-един от най-важните природни антиоксиданти. Витамин С се разнася из цялото човешко тяло, неутрализирайки всички свободни радикали и предпазвайки ни по този начин от развиване на болести като атеросклероза, възпалителни полиартрити и диабетни сърдечни болести.

При проведени изследвания на животни и направени лабораторни тестове с човешки клетки съединенията, наречени лимоноиди и съдържащи се в лимоните и лаймовете, са показали, че са ефективно средство срещу рак на устата, кожата, дробовете, гърдите, стомаха и колона. Намиращият се в тези плодове лимонин (вид лимоноид) е в приблизително същото количество като витамин С и има изключително трайни свойства. В сравнение с другите природни антикарциногени, като фенолите в зеления чай и в шоколада, които остават активни в тялото 4-6 часа след приема, лимонина понякога продължава да действа до 24 часа след приема му!

За да имат най-много антиоксиданти, избирайте тези плодове напълно узрели. Колкото по-узрели са те, достигайки почти степента, в която ще се развалят, толкова повече антиоксиданти имат.

Вреди от лимони

Лаймовете и лимоните са сред малкото храни, съдържащи оксилати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

Разкрасяване с лимони

Лимонов сок

Най-важните козметични ефекти на лимоните са свързани с избелване и нормализиране на секрецията на мазната кожа. Лимоните са много добро средство срещу бактериално-вирусни обриви, смекчават грубите кожни участъци и помагат за заздравяването на напуканата кожа. Лимоните са природно средство за придаване на по-светъл цвят на косата, придава й възхитителен блясък. Премахват пърхот, укрепват ноктите и като цяло са едно от най-добрите средства за поддържане на здрава и красива кожа на ръцете. Имат ефикасно антицелулитно действие.

Отслабване с лимони

Лимоновият сок е едно от най-подходящите средства за очистване на организма от поддържане на тонуса. Лимоните взимат участие в редица диети, защото са много полезни, действат очистващи върху черния дроб, неутрализират холестерина в кръвта и премахват шлаките. Лимоните подобрява храносмилането, а топлата вода с лимон на гладно помага за намаляване на килограмите, дори без спазването на специфични диети. Диетолозите съветват да се консумира поне по половин лимон на ден - нарязан в салата или изстискан в чай.[научи повече...]

  • Google+
  • Pinterest

3
Общо 9 гласували
5 2
4 2
3 1
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ивелина
24.02.2016 22:04
Аз ги обичам с мед.
1
0
lusi vasileva
11.04.2014 12:20
как и кога се пресажда лимон върху такъв от семе.
0
0

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Тук виждаш статия за Лимони от раздела за различните продукти в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Лимони е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш още информация за Лимони? Пиши ни и нашите автори ще разширят статията.