Фета

Фета

Фета /φέτα/ представлява бяло сирене, което традиционно се произвежда в южната ни съседка Гърция. Всъщност 75 процента от консумираните сирена там са от този тип. Фета може да се оприличи на родното саламурено сирене или сирене тип Дунавия. За направата му се използва предимно овче мляко, но понякога в състава му влиза и козе мляко. Иначе фета се отличава със сравнително зърнеста структура. Този тип сирене се използва широко в кулинарията, и може да се предлага самостоятелно или заедно с други хранителни продукти.

История на фета

Предполага се, че гръцката дума за сиренето - фета (φέτα), произлиза от италианската дума fetta, която се превежда като парче. Тя от своя страна е взаимствана от латинската дума offa, означаваща залък или парче. Названието е въведено в гръцкия език преди четири века и най-вероятно е вдъхновена от практиката сиренето да се нарязва на парчета, преди да се остави да отлежи в бъчвите.

Изглежда сиренето фета има многовековна история. Смята се, че още VIII век пр. Хр. в Гърция вече се е приготвял подобен млечен продукт от овче и козе мляко. Като технологията, на която се уповавали овчарите тогава, дава началото и на производството на сирене в наши дни. Тъй като гърците по това време не били запознати с пастьоризацията, те загрявали свежото мляко на слънце. Получената нежна консистенция поставяли в плат от лека материя и притискали, за да се отцеди течността и втвърди продуктът.

овче мляко

По-късно нарязвали сиренето, осолявали го и го оставяли за няколко дни на сухо място. Така полученото сирене гърците складирали в дървени бъчви и покривали със саламура. След около месец то ставало подходящо за консумация. Зародила се е още една практика, според която фета се съхранява в зехтин. Такова сирене е по-малко солено от другото и освен това притежава по-нежен аромат. Сиренето от козе мляко е сред предпочитаните храни в Древна Гърция.

По-късно то става неразделна част от местната кулинария. Саламуреният продукт много бързо добива популярност в Югоизточна Европа. То е разпространено в България, Хърватия, Румъния, Турция, Израел, Египет и др. Днес фета отлежава около 3 месеца. Маслеността на продукта варира от 30 до 60 процента. Познати са три вида фета-сирене, което е приготвено от овче мляко, произведено по традиционната технология, но от краве мляко или такова, което е с друга текстура.

Състав на фета

Фета е сирене, богато на полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини. В състава на саламуреното сирене присъстват още аланин, аргинин, аспаргинова киселина, валин, глутаминова киселина, лизин, пролин, серин, цистеин, тирозин и др. Фета се явява и източник на калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, мед, селений, манган.

От сиренето можем да си набавим витамин А (ретинол), витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В4 (холин), витамин В5 (пантотенова киселина), витамин В6 (пиридоксин), витамин В9 (фолиева киселина), витамин В12 (цианокобаламин), витамин D (калциферол), витамин Е(токоферол), витамин К (филохинон).

Готвене с фета

Полутвърдото гръцко сирене се употребява доста в гръцкото готварство. Заради приятния вкус и деликатен аромат, то бързо намира място и в кулинарията на много други страни. Както вече споменахме, фета може да се поднася самостоятелно или да се комбинира с различни други храни. Очарованието на сиренето е толкова голямо, че дори да го употребите само със залък току-що изпечен ароматен хляб и чаша червено вино, ще се почувствате все едно консумирате изтънчен специалитет.

сирене фета

Много приятно е и съчетанието между бялото саламурено сирене и домати, краставици, чушки, лук, чесън, маслини, маруля, репички. Капва се и малко зехтин. Ако държите да заситите с по-хранителни блюда, можете да съчетаете сиренето още с риба, различни морски дарове или месо. Или да го употребите в омлет или запеканка с картофи.

Сиренето може да се вложи успешно в разнообразни питки, пирожки, хлябове и баници. Много популярна в гръцката кухня е баницата с фета и спанак. Някои гастрономи предпочитат да съчетават фета с плодове. За целта избират сладко грозде, диня или смокини. Неговите кулинарни характеристики могат да се дообогатят още след съчетаване с ароматни подправки като риган, розмарин, мента, червен пипер и черен пипер.

Сега на вашето внимание предлагаме идея за салата със сирене фета, която се приготвя изключително бързо.

Необходими продукти: 200 грама сирене фета, 15 черни маслини (без костилка), 150 грама спанак, 1 брой авокадо, 10 броя чери домати, 1 стрък пресен чесън, 20 тиквени семки (обелени), босилек, черен пипер, сол, зехтин, лимонов сок

Начин на приготвяне: Зелениите се измиват и почистват. В купа се слагат нарязаните спанак, чери домати, авокадо, чесън. Добавят се маслините. Сиренето се нарязва на кубчета и също се прибавя. Поръсва се с тиквените семки и се овкусява с подправките. Салатата се разбърква и поднася.

Ползи от фета

Похапването на сирене фета се отразява добре както на организма, така и на външния ни вид, тъй като сиренето съдържа множество полезни микроелементи, грижещи се за нашето здраве. Витамините, които можем да си набавим от саламурения продукт пък, са важни и за красотата и здравината и сиянието на кожата, косата и нотките ни.

Вреди от фета

Все пак с похапването на фета не бива да се прекалява. Заради високото съдържание на мазнини в продукта някои диетолози препоръчват то да се избягва от хората с наднормено тегло. Също така от консумация на фета трябва да се въздържат хора, страдащи от хипертония и бъбречни заболявания.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати