Лимбургер

Лимбургер

Лимбургер /Limburger/ представлява вид меко сирене, което се произвежда от краве мляко. По традиция се приготвя в Белгия, Холандия и Германия. Известно е с наситения си вкус и силното си ухание. Всъщност заедно с Мюнстер, Таледжио, Стилтън и Камембер то се нарежда сред най-миризливите сирена в света.

История на Лимбургер

Лимбургер е сред млечните продукти, които са с многовековна история. Това сирене е познато на човечеството още от Средновековието. Най-напред то бива приготвено от трапистки монаси в историческото херцогство Лимбург. Оттам произлиза и наименованието на сиренето. Към днешна дата земите на някогашното херцогство са разпределени между съвременните страни Германия, Холандия и Белгия.

В началото сиренето Лимбургер е известно само в района на тези три държави, но през миналия век започва да придобива световна популярност. Славата му се дължи най-вече на характерното му тежко ухание. Това от своя страна става причина чужденците да го наричат миризливо немско сирене.

След 40-те години на деветнадесети век е направен опит сиренето да се произведе и в САЩ, и по-конкретно в щата Уисконсин. Това начинание е предприето от европейски емигранти. Години по-късно американецът Рудолф Бенкерц произвежда сиренето в домашната си изба, като употребява пастьоризирано козе мляко. Малко след това вече са налице фабрики, произвеждащи Лимбургер.

През тридесетте години на миналото столетие фабриките вече са повече от сто. Днес в САЩ единствено компанията Chalet Cheese Cooperative произвежда прословутото миризливо сирене. Лимбургер се прави и в Канада, в Ню Хамбург, Онтарио. Най-крупен производител на продукта обаче си остава Германия.

Състав на Лимбургер

Като всички млечни продукти Лимбургер съдържа множество витамини и ценни хранителни вещества. В него се съдържа известно количество наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини, холестерол, захари, белтъчини и вода. Източник е на натрий, калий, калций, желязо, селен, мед, манган, цинк, магнезий и фосфор. В състава му присъстват витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В5, витамин В6, витамин В9, витамин В12, витамин D и витамин Е.

Производство на Лимбургер

Както вече стана дума, в производството на Лимбургер се влага краве мляко. Млечната субстанция се пастьоризира при температура от 72 градуса. След това обаче тя бива охладена и температурата ѝ се понижава до 30 градуса. После в млякото се внедрява бактериална култура Brevibacterium linens и идва ред на следващата важна стъпка - прибавянето на сирище за пресичане на субстанцията.

След това отново идва ред за нагряване на млечния продукт до 35 градуса. Полученото сирене се поставя в правоъгълни форми и се осолява. То се оставя да зрее четиринадесет дни в специални помещения, където е налице висока влажност. После температурата се понижава до 10 градуса и Лимбургер престоява така 2-3 месеца. Накрая сиренето се разпространява в търговските вериги.

Характеристика на Лимбургер

Сирене Лимбургер

Предназначеното за продажба сирене обикновено е с правоъгълна форма и тежи 200 или 500 грама. В началото то е по-ронливо, но след първия месец консистенцията му става по-мека. Лимбургер се отличава с жълтеникава или оранжевееща промита коричка. Понякога по нея може да присъстват частици от бял мухъл. Вътрешността на сиренето е гладка мека, кремообразна, с дупчици. Тя се характеризира с пикантен вкус много остър аромат. Уханието на Лимбургер се засилва с течение на времето.

Избор и съхранение на Лимбургер

Този тип сирене не е особено разпространен у нас. Въпреки това, ако ви се случи да попаднете на него, проверявайте дали сиренето е добре опаковано, както и дали случайно не е изтекъл срокът на годност на стоката. При закупуване на Лимбургер го съхранявайте в хладилник, като внимавате сиренето да стои настрана от останалите хранителни продукти, тъй като съществува риск да им придаде от своето силно ухание.

Също така се погрижете сиренето да бъде увито в полиетиленово фолио. Ако не разполагате с такова, можете да го съхранявате в пластмасова кутия за храна. Сиренето, съхранявано в хладилник при описаните условия, може да бъде консумирано в продължение на 3 седмици. Ако поставите продукта във фризер, ще го запазите подходящо за употреба повече време. Но трябва да имате предвид, че ако бъде съхранявано по този начин, то няма да има същите вкусови и кулинарни качества, както в началото.

Готвене на Лимбургер

С риск да ви разочароваме, ще трябва да кажем, че това сирене не е много подходящо за подлагане на термична обработка. За сметка на това то може да се влага в най-различни свежи салати, където да се комбинира с чушки, домати, краставици, царевица, авокадо, броколи. Сполучливо се комбинира и с листни зеленчуци като зеле, спанак, маруля, лапад, рукола, а също и с пуешко и пилешко месо.

Сиренето е много подходящо за сандвичи, като най-често се консумира в съчетание с ръжен хляб, пресен лук и горчица. Комбинира се с кисели краставички, кашкавал, шунка, сардина и аншоа. Използва се като добавка на печени картофи с масло. Може да участва и в сандвичи с конфитюри от боровинки или ягоди. Вкусът му подхожда и на някои видове бисквити.

Сиренето Лимбургер може да бъде поднесено и в самостоятелно състояние. Тогава обаче ще е добре да се измисли подходящо питие към него. Можете да се спрете на сайдер, бира или червено вино като Бордо, Пети вердо и Каберне фран.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес