Кокосово мляко

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е екзотичен продукт, получаван от месестата част на добре узрелите кокосови орехи. Не бива да бърка с кокосовата вода във вътрешността на ореха, а за сладката и млечнобяла смес, която се извлича от месото на плода.

Кокосовото мляко е отличен заместител на животинското мляко, което го прави подходящ продукт както за веганите, така и за хората, които страдат от лактозна непоносимост.

Състав на кокосово мляко

Кокосовото мляко е изключително полезен и екзотичен източник на здраве. В него се съдържат витамини от В-групата, витамини С и Е. В напитката има големи количества фосфор, калий, магнезий и желязо.

В 100 мл кокосово мляко се съдържат 154 калории, 15 г мазнини, 1.4 г протеин и около 3 г въглехидрати. Наистина в него има сериозно количество мазнини, но това не трябва да притеснява привържениците на здравословното хранене, защото това са полезни мазнини.

Готвене с кокосово мляко

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е много популярна алтернатива на прясното мляко. Използва се в кухните на държави от Южна и Югоизточна Азия, Хаваи, Индия и части от Западна Африка. Характеризира се с приятен аромат на кокос и има леко сладникав вкус, който не се губи при термичната обработка на продукта.

Кокосовото мляко може да се консумира директно или да се използва за готвене на различни ястия. Чудесна добавка е към здравословни смутита, както и във вегетариански рецепти. Кокосовото мляко може да се пие ежедневно.

Тъй като кокосовото мляко е продукт, който не е много разпространен в нашата страна, ви предлагаме рецепта, по която всеки може да си го приготви вкъщи. На първо място, трябва да се снабдите с добре узрял и пресен кокосово орех – разклатете го, за да усетите и чуете течността в него.

С остър нож срежете орех, отцедете водата и отстранете бялата част. Измийте я и нарежете на дребно, пасирайте с около две чаши вода и много добре разбъркайте. Прецедете сместа и се насладете на вкуса на кокосовото мляко.

С кокосово мляко могат да се приготвят различни десерти, както и гъсти сосове за ястия. Употребява се и в къри ястия и супи.

Трябва да знаете, че прясното кокосово мляко се разваля бързо, затова по възможност го използвайте веднага. Консервираното кокосово масло, от своя страна, се съхранява на стайна температура за по-дълго време, но веднъж след като консервата е отворена, прехвърлете млякото в плътно затваряща се кутия и съхранявайте в хладилника.

Кокосово мляко

Ползи от кокосово мляко

Ползите от кокосовото мляко са безброй. Благодарение на гамата от полезни вещества, които съдържа, то оказва благотворно влияние върху цялото тяло. Витамините Е и С в него помагат за засилването на имунната система, а витамините от В-групата осигуряват енергия на клетките. Магнезият в кокосовото мляко регулира нервните клетки и сърдечния ритъм, фосфорът заздравява костите, калият поддържа сърдечните и бъбречните тъкани, мускулите и дори мозъка.

Голямото количество антиоксиданти в кокосовото мляко помагат за намаляването на вредата от действието на свободните радикали, които причиняват много тежки заболявания като рак, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови проблеми. Антиоксидантите също така помагат за вече нанесени щети от свободните радикали.

Кокосовото мляко е богато на непознатата лауринова киселина, която се намира в кърмата и е изключително полезна за здравето. Лауриновата киселина има изключителни противовирусни и противогъбични свойства, намалява нивата на лошия холестерол.

Кокос

Ежедневният прием на кокосово мляко се препоръчва за хората с висок холестерол, диабетиците и онези, които искат да свалят кръвното си налягане. То пречиства пикочната система и подпомага функцията на храносмилателната система.

Смята се, че кокосовото мляко намалява риска от анемия, предпазва от крампи в мускулите и поддържа доброто състояние на костната система. Помага при язва и гастрит, използва се и след проведен курс на лъчетерапия или химиотерапия.

Не на последно място, трябва да се отбележи, че кокосовото мляко подпомага процеса на отслабването. Според редица експерти полезните мазнини в него всъщност са полезни и с тях може да се отслабне, защото засищат организма за по-дълго време и същевременно засилват метаболизма.

Хората, които редовно тренират, могат да заместят прясното мляко именно с кокосово. То подпомага изграждането на мускулна маса и същевременно насърчава процесите, които способстват изгарянето на мазнините.

Освен че зарежда тялото с полезни вещества и минерали, кокосовото мляко подпомага по-бързото възстановяване след прекарано заболяване, тъй като укрепва защитните сили и същевременно извежда натрупаните отрови.

Кокосовото мляко е полезно и за бременни жени, които могат да си набавят ценни микронутриенти, необходими им през деветте месеца от тяхната бременност.

Разкрасяване с кокосово мляко

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е изключително полезно за косата и кожата. То заздравява косата, подхранва я с ценни витамини, като е напълно достатъчно просто да го нанесете върху косата и след няколко минути да отмиете.

Кокосовото мляко притежава естествен слънцезащитен филтър, който помага за получаване на здравословен и същевременно равномерен тен. То хидратира кожата, като достига до най-дълбоките кожни пластове.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати