Краве мляко

Краве Мляко

Навсякъде по света кравето мляко е толкова често срещано, че даже няма нужда от описание. Без значение дали е добавка към зърнените закуски или е под формата на чаша студено мляко, тази напитка е основен елемент в диетата ни.

Прясното мляко е достъпно под различни форми, които варират в различието на маслеността си. Обявените 2% или 1.5% на кутията отговарят на процента масленост, който има млякото. Това от 2% или 1.5% е наричано нискомаслено, тъй като пълномасленото е със 3.5% масленост.

Практиката да се пие краве мляко датира още от 6000-8000 г.пр.Хр. Млякото и млечните продукти са били толкова дълбоко ценени в древен Египет, че само богаташите можели да си ги позволят. В Европа тенденцията да се предпочита краве пред овче мляко е започнала някъде около 14 в., а пастьоризирането му през късния 19 в.

Състав на краве мляко

Кравето мляко е източник на стотици химични вещества, които са изключително важни за човешкото здраве. Кравето млякото е ценен източник на белтъчини и калций. Огромно значение има и заради съдържащата се в него млякото млечна захар (лактоза) и млечна мазнина, които не се

срещат в този вид и структура в други хранителни продукти.

Изключително богато е на витамините С, А, В и К, калций, белтъчини, захари, таурин и микроелементи.

Избор на прясно мляко

Избор и съхранение на кравето мляко

- Когато купувате мляко винаги проверявайте отпечатаната на опаковката му дата.

- Избирайте мляко от най-студената част на хладилиниците в магазина.

- Млякото винаги трябва да се държи в хладилник.

- Винаги затваряйте добре отворената кутия мляко, за да не проникват странични миризми, които биха променили вкуса му.

- Избягвайте да го държите на вратата на хладилника, тъй като при всяко отваряне го излагате на топлина, която води до развалянето му.

Краве мляко в кулинарията

Кравето мляко е един от най-широко разпространените продукти по целия свят. От него се правят едни от най-вкусните сирена и кашкавали, той влиза в състава на редица ястия и сладкиши. С краве мляко се приготвят огромен брой сосове по цял свят, един от които е прословутият Бешамел. Един от най-известните продукти на прясното краве мляко е киселото мляко. Кравето мляко е основна съставка на много сладкарски кремове и мусове. Кравето мляко се съчетава много добре с ориз, мюсли, а милиони хора по света го използват за добавка към своето кафе. Без краве мляко любимото на мнозина капучино би било немислимо.

Мюсли с прясно мляко

Преди да бъде консумирано обаче, кравето мляко трябва да премине през топлинна обработка, за да се неутрализират бактериите.

Ползи от краве мляко

- Съдържа калций - минерал, който се грижи за много повече неща освен за здравето на костите ни. Млякото е най-известно със съдържанието си на калций, който играе основна роля в грижата за костите ни. В наскоро проведени проучвания се оказва, че този минерал не само помага укрепването на костите, но й;

- защитава клетките на колона от причиняващи рак химикали;

- предпазва загубата на здравината на костите, която може да е резултат от менопаузата или от конкретни увреждания, като тези причинени от ревматичния артрит;

- помага да се избегнат мигренните пристъпи;

- Помага в борбата срещу наднормено тегло при децата. Установено е, че консумирането на храни, богати на калций, действа негативно върху телесните мазнини. Това е изключително важно откритие, особено за САЩ, където през последните три десетилетия процента на наднормените деца се е удвоил;

- Приемът на богати на калций млечни храни ускорява изгарянето на мазнини след ядене. При проведено проучване на жени с нормално тегло на възраст 18-30 год, които са били подложени на диета, бедна или богата на калций, след 1 година се е доказало, че тези, приемали богатата на калций храна, са изгаряли 20 пъти повече мазнини в сравнение с останалите;

- Млечните храни предпазват от метаболитен синдром. С включването на мляко или други млечи продукти в здравословния ни начин на хранене, може да се редуцира риска от метаболитен синдром до 62%. Наслаждавайте се всеки ден на чаша прясно мляко и/или кофичка кисело мляко, сирене или кашкавал;

Краве мляко с курабийки

- Калцият, съдържащ се в млечните храни ни предпазва от рак на гърдата. Проведени изследвания са показали, че калцият, осигурен от млечните продукти, намаляват риска от рак на гърдата до 50%, а при жените в периода преди менопауза - до 74%. Ако сте алергични към кравето мляко, можете да пробвате с козе или овче;

- Витамин D, който се съдържа в млякото, помага за поддържане на правилните нива на калций в кръвта;

- Съдържащият се в кравето мляко витамин К също се грижи за костите ни, предоставяйки ни 12.2% от дневната стойност на витамин К;

- Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приема на млечни храни е много по-ефектен отколкото приема на добавки, съдържащи калций;

- Млякото е добър източник на протеини и на витамин В, който се грижи за защитата на сърдечносъдовото ни здраве

- Богато е на витамин А. Когато нивата ни на витамин А са ниски, ние сме склонни към инфекции, включващи проблеми с ушите, чести настинки и т.н. Приемайки по една чаша краве мляко на ден, ние си осигуряваме 10.0% от дневната стойност на витамин А.

Вреди от кравето мляко

Кравето мляко не се препоръчва на хора, които страдат от непоносимост към лактозата или в по-тежкия случай - страдат от алергия. Кравето мляко не бива да се консумира прекалено често, за да не получи дразнене на стомаха. Бъдете нащрек за нежелани реакции от страна на вашия организъм.

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес

От другите ни сайтове

Свързани рецепти