вторник, 31 май

Лечебните свойства на подправките

Подправки

Подправките, които ползваме ежедневно в домакинството, притежават лечебни свойства. Те зареждат организма с полезни вещества.

При недостиг на магнезий човек чувства умора и лесно се дразни. Има усещане за бодежи в пръстите на ръцете и краката. Мъчи го вътрешно безпокойство, нарушава се сърдечният ритъм, развиват се симптоми на мигрена, може да се стигне и до косопад. Най-голямо количество магнезий се съдържа в копъра, кимиона, зърната на горчицата и в кориандъра.

При недостиг на калий човек има нарушения в паметта, раните му

трудно зарастват, получава чувство за сърбеж на кожата сякаш не се е мил, развива се кариес, крайниците измръзват и се получава ефект на неувереност в себе си. Голямо количество калий се съдържа в чилито.

Липсата на калций пък води до заболявания на зъбите и костите. Този елемент е необходим, за да не се разрушава нервната система и мускулите. Калций може да си набавим с използване на подправките – кимион, кориандър и карамфил.

Дефицитът на желязо води до характерна слабост и бледост. Това са признаци, свойствени на анемията. Най голямо количество желязо има в кимиона, куркумата, шафрана, канелата.

Ползи от Подправки

Недостигът на йод води до заболявания на щитовидната жлеза. За избягване на подобни усложнения можем да използваме в храната си повече куркума. С нейна помощ се прави профилактика на този вид болести.

Недостигът на витамин C понижава работоспособността и води до кръвоизливи и изпадане на зъбите. В чилито се съдържа витамин С от два до пет пъти повече, отколкото в лимона. На чилито по количество и концентрация на витамини могат да съперничат само карамфилът и джинджифилът.

Недостатъкът на витамина B1 води до нарушения на нервните функции. Този витамин е много важен за правилното усвояване на въхлехидратите. Най-голяма е концентрацията му в зърната на горчицата.

Дефицитът на витамин В2 води до възпаление на лигавиците и на очите. Нарушават се процесите на изработване на кръв. Голямо количество се съдържа в шафран, чилито и копъра.

Липсата на витамин А се проявява със сухост в очите и намаляване на зрението. Този витамин е важен за процеса на растежа и физическото развитие. Най високо е съдържанието му в карамфила и канелата. [научи повече...]

  • Google+
  • Pinterest

2.8
Общо 10 гласували
5 2
4 0
3 5
2 0
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Намираш се статия за Лечебните свойства на подправките от рубриката за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Лечебните свойства на подправките е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш допълнителна информация за Лечебните свойства на подправките? Пиши ни и нашите редактори ще разширят категорията.