Каперси

Каперс

Макар и да мислите Каперсите (Capparis) за плодове или зеленчуци, те всъщност са цветните пъпки на почти 2-метров пълзящ храст, наричан бодлив каперсник (Capparis spinosa) от семейството на маслините и растящ по Средиземноморието. В свободно диворастящо състояние може да срещнете каперси в Алжир, Средна Азия, Иран, Кавказ, но тези, които обикновено достигат до България, са отглеждани в Южна Европа и Северна Америка.

Малките пъпки на каперсите за известни на хората от хилядолетия. Първото им писмено споменаване е приблизително към 2700 г. пр.н.е., а сведения за тях откриваме и в най-старата запазена кулинарна книга в света. За каперсите се говори дори в „Епоса за Гилгамеш”, който е един от най-древните паметници на литературата.

Съществува теория, според която думата „каперс” произлиза от гръцкото наименование на остров Кипър (Кипрос). Тези растения виреят в изобилие в Кипър, някои видове каперсници растат в Кавказ и по Кримските скали. Каперсникът е бодлив и удивително издръжлив на природни условия – справят се с жегата и соления морски бриз, а могат да растат и върху гол камък. Каперсник може да се види дори върху знаменитата Стена на плача.

Каперсите от гръцкия остров Санторини се смятат за най-добри на вкус, което се дължи на високото съдържание на вулканична пепел в почвата на острова. Обикновено за най-добри и ценни се смятат плътните малки пъпки с големина под 1 см дължина. Плодовете на каперсите са сладки и сочни и на вкус напомнят диня. Мирисът им е подобен на синаповия имат леко лютив вкус.

Цветните пъпки на каперсите се събират между април и май и престояват, след което престояват 3 месеца в сол или смес от сол и зехтин. Търпят обработка, след която придобиват тъмнозелен цвят. Каперсите се употребяват пресни или мариновани. Формата на малките пъпки каперси е овална и леко сплескана и леко издължена в едната страна. На пазара можете да намерите няколко сорта каперси, които носят името на географската локация, от която идват

Състав на каперсите

Каперси

В 100 г каперси се съдържат: 23 ккал, 2.36 г белтъчини, 4.89 г въглехидрати и 0.86 г мазнини

Каперсите са завидно богати на витамини, фибри, органични киселини, а в пъпките му се съдържат около 25% протеини и едва 3% мазнини. В химичният състав на плодовете откриваме щедро количество на витамин С и йод и натрий. До 36% масло се съдържа обикновено в семената. Всъщност по време на преработка, каперсите не преминават под топлинно влияние, което позволява в тях да се запазят максимално полезните съставки.

Избор и съхранение на каперси

Каперсите са деликатни плодчета, събирането на които е доста трудоемка работа. Това предполага и сравнително високата им цена. Високо ценени в кулинарията са най-дребните каперси, а за първокласни се считат тези, които се отглеждат в Южна Франция. Отличават се със силен аромат и наситен лимонов вкус.

В прясно състояние каперисте трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят. Характерен за тези пъпки е синаповия и лют вкус. Често след откъсване стават кафяви, което налага да се обработят с медни соли, за да се обезцветят.

Ще познаете, че каперсите са стари и с лошо качество, ако са почернели, омекнали и безвкусни. У нас най-често може да ги закупите мариновани в бурканчета. Пресни каперси и нас няма как да намерите.

Каперси в кулинарията

Каперсите са ценна съставка в кулинарията и използването им се свързва с деликатно овкусяване на различни ястия. Използват се предимно в салати, в сосове за разни меса, риба или паста. Маринованите каперси могат дори да се консумират самостоятелно.

Риба с каперси

Малките каперси след беритба се сушат на естествена слънчева светлина преди да се потопят в марината.

Широко употребявания са в туршии, и като притурка към говеждо, пилешко и дивеч. За района на Каваказ е традиционна туршията от каперси. Кулинарната употреба на каперсите е най-вече за подсилване на вкуса на основната съставка в ястието, като обикновено те придават леко пикантен и специфичен вкус.

Още древните гърци сушили плодовете на каперсите и ги използвали за подслаждане на ястията. В солената марината вкусът и ароматът на плодовете на каперсите е прекалено остър. Във Франция и Англия младите филизи и листа на каперсника се използват в салати или за мариноване заедно с пъпките. Съществува дори и мед от каперси, който може да се опита на местата, където се отглеждат масово каперсник. Ето 2 лесни рецепти за сосове с каперси, подходящи за паста и риба:

Доматен сос с каперси

Необходими продукти: домати – 4-5 броя чесън, 2-3 скилидки каперси, 1 с. л. кориандър – пресен на вкус, зехтин - на вкус

Начин на приготвяне: Отделете меката част на доматите и я смесете със счукания чесън, малко сол на вкус и нарязаните ситно каперси. Добавете накълцания кориандър и разбъркайте със зехтин. Този доматен сос е доста подходящ за овкусяване на паста.

Сос за риба с каперси

Необходими продукти: каперси 2 с.л., мариновани и отцедени зехтин - 4 с.л., винен оцет - 1 с.л., джинджифил - 1/2 ч.л. на прах

Начин на приготвяне: Разбъркайте всичко съставки и поднесете като сос към риба на скара.

Ползи от каперсите

Както вече споменахме, пъпките на каперсите от хилядолетия се тачат като ценна храна и дори лекарство. Липсата на апетит лесно може да се пребори с шепа каперси преди хранене. Смята се, че дъвченето на каперси помага при зъбобол и като успокоително средство при нервни пренапрежения.

Каперси

Приготвяната отвара от цветовете на каперсника може да помогне за бързо заздравяване на раните, оказва благоприятно действие за укрепване на сърцето.

Отварата от корените на растението също се счита за добро обезболяващо средство, а отварата от кората се прилага при неврози. Освен за зъбобол, каперсите имат положително влияние при заболявания на щитовидната жлеза, а маслото от семената на каперсите се използва за масажи. Пресните части от каперсника имат доказано съсирващо, антисептично и обезболяващо свойство.

Вреди от каперсите

Консумацията на каперси е непрепоръчителна при хора, страдащи от бъбречни, жлъчни или чернодробни проблеми.

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
04.11.2013 22:26
Някой може ли да ми каже от къде да ги купя ? Благдаря
0
0