Кайенски Пипер

Кайенски Пипер

Нажежаващият кулинарния градус кайенски пипер (Capsicum frutescens) всъщност е популярното чили, считано за най-лютивият пипер на земята. Степента на лютив вкус на кайенския пипер зависи от вида му и мястото, където е отглеждан. Тази лютивост се измерва в специална скала - от 1 до 120. По същата скала се разграничават и цветът, ароматът, степента на тръпчивост.

За родината на кайенския пипер се счита Тропична Америка. В началото местните са ги използвали като декоративни растения, а по-късно кайенският пипер навлиза в кулинарията и в традиционната медицина, защото изобилства от ценни съставки. Името на този "лютив приятел" идва от пристанищния град Кайен.

Цветът на кайенския пипер е от зелен и жълт до тъмночервен, а размерът между 2 и 20 см. В наши дни крупни производители на кайенски пипер са някои области в Западна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Виетнам, Индонезия и Индия.

Червено или жълто чили е няколко пъти по-люто от зеленото, познато като пипероне. Най-лютивата част от кайенския пипер са семената затова и преди да ги добавите при кулинарните си специалитети, е добре старателно да ги отстраните. В противен случай те са способни буквално да ви подпалят от лютивина и да изгорят лигавицата и хранопровода.

Когато го чистите, не забравяйте да измиете постоянно ръцете и в никакъв случай да не ги допирайте до очите си, защото съществува сериозен риск от ослепяване. Интересен факт и то неслучаен е, че сълзотворният газ се произвежда на основата на кайенски пипер.

Веществото, което се съдържа в чилито - капсаицин, и което му придава специфичния лютив вкус, значително понижава нивото на захар в кръвта. Това е предпоставка фармацията да търси варианти за влагане на веществото в препарати, които да бъдат използвани за лечение на диабета. Този факт е доказан с експеримент върху кучета, които след приема на капсаицин отчели по-ниски нива на глюкоза.

Подправки

Състав на кайенския пипер

Най-популярната активна съставка в кайенския пипер е капсаицинът. След него по важност се нарежда растителната форма на витамин А - бета-каротин. Капсаицинът има свойството да блокира протичането на болка в нервите, което е предпоставка за облекчаването на повечето възпалителни процеси. Като обезболяващ агент капсаицинът се влага в кремове за профилактика на болката при мускулни, ставни и костни контузии.

Бета-каротинът прави кайенският пипер силен антиоксидант. Той има висока активност по отношение обезвреждане на свободните радикали. Една единствена доза екстракт от Кайен осигурява достатъчно каротин за синтез на една трета от дневната доза витамин А.

Съхранение на кайенски пипер

Кайенският пипер може да се закупи от специализирани магазини за подправки. Съхранявайте го добре затворен в сухи и тъмни помещения.

Кайенски пипер в кулинарията

През зимните дни една добра идея е да си приготвите греяно вино с екзотични подправки като канела, джинджифил, карамфил или кайенски пипер. Кайенският пипер се използва пресен, смлян и изсушен. Употребявайте го много внимателно, защото е силно лютив. Всички, които си падат по пикантната и люта храна, високо ценят кайенския пипер и го добавят често към различни сосове и при приготвянето на зеленчукови и месни ястия.

Кайенският пипер отлично подобрява вкуса на говеждото, свинското, рибата, доста зеленчукови супи и чорби с месо. Кайенският пипер влиза в състава на много сосове, в т.ч. на прочутите сосове Табаско, чили, на кетчупите и др. Дори любимата на мнозина от нас смес от подправки къри, доста често се приготвя с добавка на кайенски пипер. Кайенският пипер придава на ястията специфичен и свеж, леко горчив аромат. Доста често кайенски пипер се добавя и някои видове сладкиши и по-специално кремове и мусове.

Шоколадов мус с кайенски пипер

Чили

Необходими продукти: 2 яйца, 1 к.ч. силно еспресо, 1 с.л. пудра захар, 1/4 к.л. кайенски пипер, 20 г краве масло, 100 г черен шоколад, бита сметана - за декориране.

Начин на приготвяне: Разтопете на водна баня натрошения шоколад заедно с еспресото и добавете маслото, пипера и двата жълтъка. Разбъркайте бързо, докато се получи хомогенна смес. Оставете я да се охлади на стайна температура. Разбийте белтъците на твърд сняг, като добавите към тях и пудрата захар. Постепенно разбъркайте с леки движения белтъците към шоколадовата смес. Разпределете шоколадов мус с кайенски пипер в чаши или десертни купички. Оставете да се охлади в хладилник и поднесете с разбита сметана.

Ползи от кайенския пипер

В народната медицина кайенският пипер се смята за един от най-силните натурални стимулатори, който е ценно възбуждащо средство. Пиперът има загряващ ефект, подобрява кръвообращението и циркулацията на лимфата, като същевременно способства за предотвратяване на различни инфекции.

Кайенският пипер стимулира и подобрява обменните процеси в най-малките капиляри и междуклетъчни пространства в местата на възпаление. Лютивината стимулира работата на потните жлези и способства за извеждане през порите на токсините и вредните вещества от организма. При това капсаицинът действа умно, защото най-мощно действие оказва в зоните на възпаление.

Доказано кайенският пипер намалява нивото на холестерина и триглицеридите и предотвратява образуването на тромби. Както споменахме, той стимулира храносмилането и има обезболяващо действие. Кайенски пипер се прилага се за укрепване на сърдечно-съдовата система, дори при главоболие, диабетична невропатия, както и за засилване активността на храносмилателните жлези.

Вреди от кайенския пипер

Кайенският пипер не бива да се консумира от хора, които страдат от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. Не е препоръчителен за бременни и кърмачки. Не се изключва възможността предозирането с кейенски пипер да доведе до известна степен на токсичен ефект за черния дроб и бъбреците.

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати