Бъз

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Цвят на бъз

Българската народна медицина в лицето на лечителя Петър Димков нарича бъза, по-специално черния бъз, „най-силната българска билка”. С доказани противоракови свойства бъзът е ценно растение, което е в състояние да донесе много ползи на човешкото здраве. И макар, че сме свикнали да го подминаваме като досаден храст, тази статия ще се опита да даде един нов ракурс на отношението ви към бъза.

Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения, включващ около 30 вида. Голяма част от тях виреят в умерения пояс на северното полукълбо, но има и такива, които се срещат в южното. Всички видове бъз са или храсти, или ниски дървета. У нас се срещат главно 3 вида: черен, червен бъз (Sambucus racemosa) и бъзак (наричан тревист бъз).

За нас от най-голяма полза е черния бъз (Sambucus nigra), който представлява храст или дърво, достигащо височина до 3 м високо, а в редките случаи до 8-10 м. Има силно развита коренова система, а бъзови плодове узряват края на август или началото на септември. В някои части на страната е известен с наименованията бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.

Черният бъз не бива да се бърка дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак. Характерно за бъзака е, че цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз. Съществуват още т.нар. Австралийски бъзове - два вида храсти с бели или жълти плодове, които достигат до 3 м височина.

Плодчета от черен бъз

Състав на бъза

Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Бъзовите плодове са богати на антицианови съединения, които оказват голяма роля при неутрализирането на свободните радикали. Огромно е количеството на пектин и целулоза в бъза, а освен в това в растението се съдържат много ценни минерали и микроелементи.

Огромно е количеството на витамин С в бъза, а ако съумеете да ги изсушите правилно, може да запазите по-голямата част от полезните съставки. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

В 100 г плод от бъз се съдържат: 73 Калории, 0.66 г белтъчини, 18.4 г въглехидрати, 0.5 г мазнини.

Употреба на бъз

Всички части на растението бъз има лечебни свойства – корените се използват под форма на отвара, плодовете като настойка, от листата се прави отвара или се прилагат външно под форма на лапи), а от цветовете може да се приготви запарка/чай.

Популярно лекарство, завещано ни от традиционната медицина, се приготвя с плодовете на черния бъз, добре узрели, и действа против грип, профилактично и за подсилване на имунната система. Има източници, които доказват противораковото действие на лекарството.

За да приготвите лекарството наберете хубаво узрели плодове черен бъз, а ако има зеленкави зърна, ги изхвърлете. Измийте ги и ги подредете в голям буркан, като редува ред плодчета, ред захар до горе. Покрийте буркана с марля и го сложете на слънчево място да ферментира за около 2 седмици. След това прецедете през марля и разпределете сместа в по-малки бурканчета. Затворете ги с капачки и ги поставете на тъмно и студено място.

Сок от Бъз

От така приготвеното лекарство се прилага по 1 ч.л. сутрин на гладно, 10 минути преди закуска. Тази рецепта може да се направи и със зрели плодове на бъзак. В този случай лекарството се прилага много успешно срещу рак. Отново повтаряме, че не бива да използвате зелени зърна, а само тъмни и зрели зърна. Зелените плодчета див бъз съдържат отровни вещества.

От бъз може да се приготви и мармалад или сладко за което се твърди, че притежава диуретичен и слабителен ефект и се прилага успешно при неврози. За здраве и наслада на сетивата може да си приготвите чай от цветовете на бъз. Чаят от бъз има прекрасен вкус и аромат и оказва тонизиращо действие.

Ползи от бъза

Огромна е здравословната полза от бъза върху човешкото здраве. Старо народното поверие гласи, че тъмните зрънца на бъза гонят болестите, което днес е доказано дори от съвременната наука и медицина. Бъзът е мощно средство срещу грип, помага на организма за по-бързото му възстановяване след простуда.

Бъзът има потогонно, слабително, диуретично действие, способстват за понижаване на висока температура заради съдържащите се в него гликозидните вещества. Използването на бъз помага за регулиране обмяната на веществата, което от своя страна е полезно за поддържането на тегло в нормални граници. Плодовете бъз съдържат много витамини и най-вече витамин С. Затова и чай от плодове на бъз е много добро средство за пушачи.

Зрял бъз

С бъзов чай от цветовете на черният бъз се правят инхалации при пресипнал глас и при възпаление на горните дихателни пътища.

Традиционната ни медицина съветва чай от бъз да се прилага още при импотентност, хемороиди, възпаление на пикочните пътища, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране, придружено с кръв, копривна треска, задух и затлъстяване.

За регулиране на обмяната на веществата се вземете 1 с.л. изсушени бъзови плодове и ги накиснете от вечерта в 200 мл леко топла вода. На сутринта прецедете течността, леко я затоплете и я изпийте на гладно. За външно приложение бъз се прилага в случаи на бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления. Отвара от листата на бъз пък се прилага външно за бани при кожни обриви, хемороиди и ревматизъм.

Как да си направим чай от бъз

Залейте 2 ч.л. цвят от бъз с 250 см3 вряща вода. Оставете да се запари за 10-15 минути, прецедете и изпийте на глътки. Друга рецепта е да сложите 2 с.л. цвят от бъз в 500 мл вода и да варите на слаб огън за 5 минути. Приема се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Вреди от бъза

Изключително внимателно подбирайте плодовете от бъз – винаги избирайте тъмни до черни, без зеленкави зрънца. Зелените или недоузрели плодове, както и семената на зрелите плодове съдържат самбуцин и самбунигрин, които са отровни. Добре е винаги да се консултирате с лекар преди да предприемете лечение с помощта на бъз.

Научете също как да си направите:

- сироп от цветовете на бъз;

- сироп от черен бъз;

- ликьор от бял бъз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.2
517
43
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Маринов
Маринов
26.10.2015 16:01
Здравейте,
Твърди се че всички части на растението са лековити и по тази логика не би трябвало да се счита че дръжките са отровни. Все пак сте направили екзотичен избор и ако има някакъв по-особен, неочакван ефект, то предполагам че ще се изрази в по-често посещение на мястото за усамотение и размисъл...
1
0
Анна Савкова
Анна Савкова
15.10.2013 17:29
Имам един въпрос,ако някой може да ми отговори.Реших да си направя сироп от плод бъз и не съм чела достатъчно внимателно рецептата,поради което съм сложила плода без да го махна от дръжките.Така е киснал и прецеден после. Казаха ми,че дръжките са отровни.Знае ли някой дали е так?
5
0
Христо
Христо
19.06.2013 14:21
Нека да уточним за кой вид става въпрос,бъз или бъзак???
7
0
Динева
Динева
17.06.2013 14:17
И аз го използвам от години - много е полезен.
За да не ферментира - ето моята рецепта:
В чиста, пластмасова кофа смесвам 1:1 почистени и измити узрели зрънца черен бъз и захар. седем дни ги бъркам с дървена лопатка за да се разтопи захарта. после прецеждам първо през гевгир, а след това през тензух. Наливам в бутилки и не варя. Пие се най-много 3 пъти дневно по 1 суп.л.Повече е отровно - гадене, повръщане пребледняване.
1
2
yaya
yaya
24.05.2013 23:17
Преди повече от 20 години бях слушала по радиото от някакъв доцент(за съжаление не помня името)за ползите от черните зрънца на бъзака.От него чух за първи път за горе-описаното лекарство-ред бъзак,ред захар,но запомних,че ферментация не трябва да се получава-добре затворения буркан се държи на хладно място.Още същото лято опитах с 2-3 буркана и въпреки,че ги съхранявах в хладилник-след време ферментацията тръгваше.На следващото лято опитах пак,като заварих бурканите 15 минути-вкуса не се промени,а ефекта наистина е поразителен-имунната система укрепва,не чувствах умора след тежкия физически труд,пролетна умора не усещах,настинките и хремата изчезнаха,ако усетя неразположения увеличавам дозата до 3 супени лъжици на ден-по чутото от доцента.Години наред лекарството използвах само аз,(въпреки,че нямам сериозни здравословни проблеми) под зорките погледи и упреци на моите близки, които ме уверяваха,че това било отровно растение,докато не получих подкрепата на мой възрастен съселянин,които отсече-щом козите го ядат-значи е полезно!Говоря за времето когато нямаше интернет,а билковите книги бяха кът.Сега всяко лято ходим специално за бъз и го приготвям в промишлени количества-за семейството ми ,за близките и за тези ,които ме гледаха с недоверие,но няма значение-важното е,че мога да съм им в полза!А що се отнася до приготвянето-в последните години правя само сок-изчиствам добре узрелите зрънца от дръжките,намачквам(задължително с ръкавици,че с никакъв препарат не се изчиства лепливото вещество)изстисквам през тензух сока и понеже е много гъст-разреждам с вода-средно на литър слагам 200 мл вода.Затварям в бутилки и заварям 15 минути.Забравих да отбележа,че подслаждам на вкус и слагам лимонова есенция,за да убие тежкия аромат.Има различни рецепти-интернет предлага много!
8
1
Мария
Мария
08.04.2013 00:37
В някои форуми се споменава, че при приготвянето на горепосоченото "лекарство", плодовете не трябва да се премачкват, заради токсичните съставки в семената (освен зелените плодове). Ако някой знае, моля да потвърди или да каже каква точно е технологията. Благодаря!
1
1
Росица Ангелова
Росица Ангелова
02.12.2012 19:30
Приготвям от години сок от бъзак за моето семейство. Ако някой иска домашно приготвен:0887215569
5
0
Тамара
Тамара
02.11.2012 16:39
Незаменимо средство за предпазване от вируси . Използвам сироп вече 2 години.Много съм доволна.
0
0
Mira
Mira
17.06.2012 11:01
Много полезно!
0
1