събота, 23 август

Глухарче

3,3333333333333 от 6 Гласа

Глухарчето /Taraxacum officinale/ представлява многогодишно тревисто растение с млечен сок. Среща се по ливади и тревисти места, край потоците в цяла България. Глухарчето е познато като лековита билка още от древността, наричано е балсам на слънчевите лъчи. Това съвсем не е случайно – глухарчето помага при редица заболявания.

Глухарчето притежава силно скъсено стъбло и добре развит корен. Листата му са пересто врязани, разположени във формата на розетка. От средата на розетката започва да израства голо и кухо безлистно стъбло, което е високо 5-30 см. Завършва с цветна, златисто жълта кошничка. Цветовете са езичести, а семената са вретеновидни, снабдени с хвърчилка. Използваеми са всички части на глухарчето, заедно с корените.

Състав на глухарчето

Надземната част на глухарчето съдържа флавоксантин, лутеин, тин, арнидол, фапандиол, лактоцерол, холин, аспарагин, витамини В1, С и D, както и провитамин А. В млечният сок на глухарчето се съдържа горчивото вещество тараксацин.

Поляна с глухарчета

Корените на глухарче съдържат тритерпеновите съединения тараксастерол, тараксерол и псевдотараскерол, както и тараксацин, инулин, каучук. В тях се съдържат мазнини, които са съставени от глицериди на палмитиновата, линоловата, церотиноловата, олеиновата и други киселини, инозит, манит и холеин.

Събиране и съхранение на глухарче

Както споменахме, всички части на глухарчето се използват. Корените се събират през есента и лятото, а листата около цъфтежа – през пролетта и началото на лятото. След събиране се изсушават и се съхраняват в прохладни и сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина.

Глухарче в кулинарията

В някои страни глухарчето целенасочено се отглежда като кулинарно растение. Листата му се използват за вкусна пролетна салата, която е изключително полезна при пролетна умора и авитаминоза. Освен за салата, глухарчето се използва за направата на полезен чай и някои видове сладка.

За да си направите салата от глухарче, оставете листата му да киснат 30 минути в хладка вода. Другият вариант е да ги сварите до промяна в цвета. Така се премахват горчивите им вещества. След това нарежете листата и ги подправете със зехтин и лимон на вкус. Прибавете нарязан зелен лук, копър, магданоз и няколко маслини.

Глухарче

Оказва се, че глухарчето може да бъде и чудесна подправка за супа. Изкиснете в подсолена вода листа от глухарче, отцедете и ги нарежете ситно. Добавете копър, лимонов сок и магданоз. С тази смес овкусявайте своите супи.

Ползи от глухарчето

Основното действие на билката е насочено към подобряване функциите на черния дроб. Освен това тя притежава много добро пикочогонно, жлъчогонно и противоглистно действие, възбужда апетита.

Надземната част на глухарче се използва за лечение на гореизброените състояния. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в глухарчето органични киселини, горчиви вещества и гликозиди. Глухарчето засилва действието на подстомашната жлеза и повишава отделянето на инсулин, намалява количеството на лошия холестерол в кръвта.

Глухарчето помага при чернодробни заболявания, хемороиди, болести по пикочните пътища, стомашни и чревни неразположения, действа диуретично. Билката е много полезна при леки форми на диабет. Използва се за кашлица, запек, заболявания на далака, подагра, възпаления на червата, газове, анемия, храчене на кръв, за регулиране на кръвното налягане. Пресните листа от глухарче се използват за лечение на анемия, авитаминоза С, диабет и атеросклероза.

Листата от глухарче облекчават предменструален синдром, задържане на течности поради сърдечно-съдови заболявания, хроничен ревматизъм, артрит. Могат да се използват при акне, треска и метаболитен дисбаланс.

Чай от глухарче

Народна медицина с глухарче

За лечение на чернодробни заболявания сварете 2 с.л. листа от глухарче в 500 мл вода за около 5 минути. След като прецедите отварата, пийте по 100 г преди хранене.

При задържане на течности и бъбречни проблеми запарете 1 с.л. сушени листа с 1 ч.ч. вряща вода и похлупете за 10-тина минути. Пийте по една чаша сутрин и вечер.

При занижен тонус смесете печени корени от глухарче с конфитюр по избор. Приемайте по 1 с.л. преди хранене, в продължение на 10 дни.

При слабо храносмилане залейте 2 с.л. ситно нарязани корени с 250 мл вода и оставете да престои 8 часа. Прецедете извлека и го изпийте на малки глътки в рамките на един ден.

Вреди от глухарчето

Ранните пролетни листа на глухарче могат да се правят на салата, но все пак не бива да се приемат прекалено дълго време, защото може да настъпят нарушения в храносмилането.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Тук виждаш публикация за Глухарче от енциклопедията ни за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако смяташ, че информацията за Глухарче е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формуляра за контакт. Търсиш още информация за Глухарче? Пиши ни и нашите редактори ще разширят рубриката.