четвъртък, 24 април

Канела

4 от 19 Гласа

Канелата представлява кафявата кора на канеленото дърво, която се суши, навива на руло и приема форма, известна като канелена пръчка. Канелата може да се намери във формата на пръчици канела или на прах.

Съществуват около сто сорта Cinnamonum verum (научното наименование за канела), но Cinnamonum zeylanicum (Цейлонската канела) и Cinnamomun aromaticum (Китайската канела) са водещите най-консумирани сортове. Цейлонската канела е известна също като „истинска канела”, докато Китайската - като „касия”. Макар че и двата вида са със сравнително сходни характеристики и са с ароматен, сладък и топъл вкус, ароматът на Цейлонската канела е по-рафиниран и силен.

Канелата е една от най-старите известни подправки. Тя е спомената в Библията и е била използвана в древен Египет не само като напитка, за аромат и в медицината, но и като средство за балсамиране. Считана е дори за по-ценна от злато. Около това време, канелата става популярна и в Китай. В последствие канелата става една от най-популярните подправки и в средновековна Европа. Поради своето търсене, канелата е една от първите редовно търгувани стоки между Близкия Изток и Европа.

Цейлонската канела се произвежда в Шри Ланка, Индия, Мадагаскар, Бразилия и Карибите, докато касия се произвежда предимно в Китай, Виетнам и Индонезия.

Състав на канелата

Канелени Пръчици

Канелата съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, евгенол и дъбилни вещества. Канелата е отличен източник на манган и един много добър източник на диетични фибри, калций и желязо. Две чаени лъжички канела съдържат 11.84 калории и 0.16 гр. мазнини.

Избор и съхранение на канелата

Канела можете да си купите под формата на канелени пръчици или в прахообразна форма. Канелените пръчици могат да се съхраняват по-дълго от канелата на прах, но пък тя е доста по-силно ароматизирана. За качеството на канелата говори нейния мирис, който трябва да е сладък, силен и чист. Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място. Канелата на прах издържа около шест месеца, канелените пръчки остават свежи дори за повече от една година. Добра възможност за увеличаване срока на годност на канелата е съхранението й в хладилник.

Кулинарна употреба на канелата

Канелата има редица приложения в кулинарията - използва се в много кексове, сладкиши, торти, млечни и шоколадови напитки. Използва се като съставка в плодови питиета, греяно вино, мед и чай. Едно от най-известните приложения на канелата е към любимото на голяма част от нас мляко с ориз. Канелата е един от най-здравословните заместители на захарта, така че ако искате да живеете по-здравословно започнете да подправяте своята чаша кафе с лъжичка канела.

Кейк с канела

Канелените пръчици са изискан аксесоар, с който може да поднесете изискано кафе на своите гости. Пръчка канела, поставена в захарницата придава много приятен аромат както на бялата, така и на кафявата захар. Аранжирайте празничната коледна трапеза с канелени пръчки - освен аромат, те ще придадат и много уютен вид.

Ползи от канелата

Уникалните лечебни свойства на канелата идват от три основни типа етерични масла, съдържащи се в нейната кора. Тези масла съдържат активни съставки, наречени синемалдехид, синемилацетат, синемил и алкохол, както и широк спектър от други летливи вещества. Най-общо ползите на канелата за здравето са:

- Антисъсирващо действие. Синемалдехидът е добре изследван за неговото въздействие върху кръвните тромбоцити. Той помага да се предотврати нежеланото съсирване на кръвни тромбоцити.

Възможността на канелата за намаляване изпускането на арахидонова киселина от клетъчните мембрани я слага в категорията на антивъзпалителните храни.

Чай с канела

- Антимикробно действие. Канелата има способност да помага спирането на развитието както на бактерии, така и на гъби, включително и често проблемните дрожди Кандида.

- Контрол на кръвната захар. Подправянето на високо карбохидратна храна с канела може да помогне за намаляване на кръвната захар. Канелата забавя скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене, което води до по-малко покачване на кръвната захар след хранене. Поради тази причина канелата е много ценна подправка в борбата с диабет тип 2.

- Канеленият мирис повишава мозъчната дейност;

- Съдържанието на калций и фибри в канелата подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни заболявания;

- Канелата е традиционно средство за сгряване.

В допълнение към активните съставки в етеричните масла и хранителните съставки, канелата също е известна в медицината и особено в китайската медицина с нейните качества на затопляне и сгряване. Поради тази причина, канелата се използва като помощно средство при настинка или грип и помага много за сгряване, особено при смесване с чай.

Вреди от канелата

Канелата не е алергенна храна и не е известно да съдържа измерими количества гойтрогени, оксилати и пурини. Все пак в някои случаи може да предизвика алергична реакция, а при някои хора се наблюдава завишение на апетита, което е предпоставка за натрупване на излишни килограми. Бременните жени трябва да бъдат внимателни с консумацията на канела, защото във високи дози подправката се превръща в маточен стимулатор.

Отслабване с канела

Отслабването с канела може би е една от най-успешните и в същото време здравословни тактики за премахване на излишните килограми. Диетолозите препоръчва приемът на канела да бъде точен, което означава - сутрин на гладно и вечер преди лягане да се изпива по една чаша чай от канела. Второто много важно правило е след изпиването на канелата да не се консумира храна поне за един час. Пригответе си чай от канела като смесите половин лъжичка канела и една лъжичка мед, след което ги запарете с чаша гореща вода.

Отзиви (7)

  • 1
    0
    Отговор
    Анна

    2014-04-17, Оценка 5 от 5 за Канела

    Касия канелата е отровна за черния дроб, в големи количества като тези за чай, а другата цейлонската, не е. Топва е за инфо на всички. Честити Великден!
  • 1
    0
    Отговор
    венелина

    2012-04-14, Оценка 3 от 5 за Канела

    страдам от диабет тип 2 пиа канела но имам нисак немоглобин 98 искам да знам мога ли да пиа или не и мога ли да пиа с мед кат сам с диабет
  • 0
    0
    Отговор
    kiki

    2011-11-16, Оценка 4 от 5 за Канела

    Супер е канелата.
  • 0
    0
    Отговор
    Антани

    2011-10-18, Оценка 4 от 5 за Канела

    От 10 месеца всяка сутрин, без вечер/сега чета, че трябвало и вечерта с вода/ Приемам канела с мед, разбьквам го с канелата на сухо, става като крем. Вьпреки, че си позволявам малко повече да ям вкл.и хляб, не сьм сложила килца. Супер. Мисля, че това, което пише тук е истина, но се иска постоянство.
  • 0
    0
    Отговор
    valia624

    2011-03-16, Оценка 4 от 5 за Канела

    Може ли да се комбинира(приема)канела и сусам ?
  • 0
    0
    Отговор
    Мария Кръстева

    2011-03-10, Оценка 4 от 5 за Канела

    Пречи ли при отстранена жлъчка ?
  • 3
    0
    Отговор
    Стела

    2011-02-17, Оценка 4 от 5 за Канела

    От доста време употребявам канела и като, че ли спомага за намаляване на кръвната захар и холестерола и е приятна за консумация.

Намираш се публикация за Канела от енциклопедията ни за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Канела е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш допълнителна информация за Канела? Пиши ни и нашите автори ще разширят категорията.