Мескит

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Мескит

Мескит представлява дърво или храст от семейство Бобови. Тези дървета могат да достигнат височина от 6-9 м, въпреки че в повечето случаи са с размерите на храст. Те имат тесни, островърхи листа, достигащи дължина от 50 до 75 мм, а плодовете им са шушулки с бобовидни семена.

Клонките на дървото имат характерна зигзагообразна форма. Някои видове мескит имат остри като игли бодли, достигащи дължина до 75 мм. Бодлите са достатъчно здрави, за да преминат през подметка на обувка и могат лесно да спукат гума.

Повечето видове са много жилави и издръжливи на суша, тъй като имат дълбока коренова система, приютяваща бактериални колонии, които задържат азот, а той е много важен за растежа на растенията и се превръща от тях в хранителен белтък.

Мескитът е разпространен в сухите области по целия свят, включително и в части от Южна Америка и югозападната част на САЩ. Мескитови дървета са открити и в Чихуахуанската пустиня в Мексико.

Видове мескит

Съществуват около 45 вида мескитови дървета и храсти, намиращи се в тропичните и субтропичните райони на Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия и Южна Азия, като най–разпространени сред тях са меден мескит, кадифен мескит и Prosopis pubescens.

Мескит зърна

Prosopis glandulosa или меден мескит представлява дърво от семейство Бобови, достигащо от 6 до 9 м височина. Цъфти от март до ноември и образува бледожълти, продълговати шушулки. Среща се из югозападната част на САЩ и Мексико. Счита се за инвазно растение, което се разпространява много бързо.

Кадифен мескит или Prosopis velutina също е дърво от семейство Бобови. Достига от 5 до 9 м височина. Младите клончета на растението са зелени. В началото кората е червеникаво–кафява и гладка, като с времето потъмнява и става ронлива. По клоните се появяват жълти бодли с дължина 2.5 см. Листата на този вид са нежни и достигат до 15 см дължина.

Prosopis pubescens представлява вид мескитово дърво или храст също от семейство Бобови. Този вид е разпространен в Тексас, Аризона, Калифорния и др. Растението достига до 7 м височина. Има светлокафява кора. Образува къси, прави бодли, с дължина от 1 до 3 см. Шушулката на растението е усукана много интересно и прилича на винт.

Състав на мескит

Мескитът съдържа протеини, той има нисък гликемичен индекс и е добър източник на лесноразградими фибри, което значи, че се разгражда бавно и не предизвиква внезапно повишаване на кръвната захар. Мескитът също така е отличен източник на калций, желязо, лизин, манган, цинк, магнезий, калий и диетични фибри.

Ползи от мескит

В пустинните американски области шушулките и семената на мескитовото дърво отдавна се използват като източник на храна от местните жители. Те смилали мескита на прах, който в последствие употребявали като брашно, подсладител или като основна съставка за приготвянето на сладки напитки и ферментирал алкохол. В продължение на хиляди години, американските индианци в югозападните части и Мексико консумирали редовно мескит, което довело до почти нулеви нива на диабет в тези общности.

Мескитът е чудесно природно лекарство. Мескитовото брашното ефективно балансира кръвната захар, тъй като неговите захари са под формата на фруктоза, която не изисква инсулин за обмяната на веществата, смлените зърна помагат да се поддържа постоянно ниво на захарта в кръвта за дълъг период. Мескитът подобрява диетата на диабетиците и подпомага работата на панкреаса.

Мескитът на прах или чаят от мескит могат да се приготвят както от листата и корените така и кората на дървото. И до ден днешен мескитът се използва при направата на различни лекарства или самото растение се прилага като билка, предимно за лечение на рани, при очни проблеми и кожни заболявания. Известно е и благоприятното въздействие, което оказва върху храносмилателната система. Мескитът помага и при ужилвания от насекоми и леки инфекции. Листата на мескита се използват за направата на чай, който помага при главоболие и болки в стомаха. С такава отвара в миналото третирали и очни възпаления.

Мескитово дърво

Мескитът се усвоява от организма значително по-бавно от останалите видове зърнени култури и поддържа чувството за ситост. Тъй като растението понижава нивото на кръвната захар, организмът изпитва по-малко стрес и панкреасът нормализира постепенно своята дейност. А при по-продължителна консумация на мескит е възможно този орган напълно да възстанови своите функции.

И до днес съществува спорът дали това растение е дърво или храст. Становището, че мескитът е животворен обаче, е неоспоримо. Едва ли е случаен фактът, че другото име, под което е познат той, е Дървото на живота.

Мескитовото брашното се счита за уникална супер храна с високи хранителни стойности и изтънчен нежен вкус. Освен хранителните свойства брашното от мескит има и социална и екологична значимост. Пускането в продажба на мескитови продукти, отгледани в сухите райони, подпомага развъждането на тези дървесни видове, което от своя страна компенсира тяхното изсичане и превръщането им в дървесни въглища и продукти на съвременната промишленост.

Мескит в кулинарията

Мескит на прах може да се добавя и като подсладител към напитки. Редовното включване на мескитовото брашно и мескита на прах в храната има редица предимства. Ястията и напитките с мескит са с по-ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, с високо съдържание на фибри и естествено сладки, т.е. без калории, заради които да се чувстваме виновни.

Благодарение на натуралната си сладост мескитът е най-подходящата храна и за диабетици. Мескитовото брашно може да се добавя още към сладкишите, печеното месо, салатите и др.

Мескитът може да се използва в различни видове сурови крекери, хлябове, бисквити, пайове и други сладкиши като ароматен подсладител или в комбинация с други видове зърнени брашна.

Високите нива на лизин, превръщат мескита в ценна съставка при приготвянето на някой видове бисквитки и дехидрирани храни, в които лизиновите стойности са занижени.

Меласоподобният вкус и лекият привкус на карамел го превръщат в перфектно допълнение към различни видове напитки (чай, кафе, фрешове и смутита). Той успешно се комбинира с ядкови и зърнени пресни и кисели млека, плодови и ядкови смеси за мазане.

Като подправка мескитът може да се добавя към супи, сосове и почти всички видове зеленчукови ястия. Мескитът на прах е отлична добавка за сурови или топлинно обработени десерти.

Ако се нуждаете от идея за украса на вашите десерти и крем супи, можете спокойно да ги поръсите с мескитово брашно. Така не само ще се повиши хранителнита им стойност, а и ще получите гаранция за оптимално здраве.

Рецепта за бананово хлебче с мескит

мескитово брашно – 3/4 ч.ч., брашно – 1 ч.ч., захар - 2/3 ч.ч., сода - 1/2 ч.л. за хляб, банани – 1 ч.ч. смлени, бакпулвер – 2 ч.л., масло – 1/3 ч.ч., прясно мляко – 1/2 ч.ч., яйца – 2 бр., орехи – 1/4 ч.ч. счукани, сол – 1/4 с.л.

Начин на приготвяне: Смесете мескитовото брашно, захарта, бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавете банановото пюре, яйцата, маслото и мляко. Разбийте сместа на ниска степен, докато се смесят всички съставки, а след това на висока в продължение на 2 минути. Добавете брашно. Разбийте отново и прибавете ядките. Изсипете сместа в намазана тава. Печете банановото хлебче около 1 час на 350 градуса. След това охладете сладкиша и го отстранете от тавата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Свързани рецепти