Горчива трева

Билка Горчива трева

Горчива трева /Fumaria officinalis L./ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Росопасови. В различните краища на България билката е известна като димна трева, димянка, зайча опашка, косопас, лекарствен росопас, лисичина, петльови гащи, самодивски босилек, съхтаре, френково биле, шефтериче.

Стеблото на горчивата трева е 15-30 см високо, нежно, кухо, ръбесто, синкавозелено, разклонено. Листата са последователни, двойно пересто нарязани, синьозелени. Цветовете са пурпурночервени изправени, в гъсти гроздове по върховете на стеблото и разклоненията. Венчелистчетата са 4. Плодът на растението е кълбесто орехче, леко вдлъбнато на върха.

Горчивата трева цъфти от април до юни. Тя се среща по тревисти места, плевел из посевите, по необработвани и изоставени места. Разпространена е из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Освен у нас горчивата трева се среща и в цяла Европа.

История на горчива трева

Едно от наименованията на растението - димянка, се дължи на факта, че неговият белезникав, синьо-зелен цвят напомня на дим, издигащ се от земята. Според Плиний билката се нарича димянка, защото сокът на растението предизвиква такъв поток от сълзи, че гледката се замъглява сякаш от дим. Оттам идва и употреба на билката срещу известни болести на очите. Според древните заклинатели, когато растението се изгори, неговият дим прогонва зли духове и черни сили.

Състав на горчива трева

Горчивата трева съдържа до 1% смес от изохинолинови (стилоптин, протопин, криптопин), спиробензилизохинолинови (фумарофицин, парфумин, фумаритрин и др.), алкалоиди и др.

Събиране и съхранение на горчива трева

За медицински манипулации се употребяват стръковете на горчива трева /Herba Fumariae/, които се берат от май до юли. При брането билката не бива да се смесва с останалите 6 вида от рода, които виреят у нас. Те се отличават с не по - дълги от 1 мм чашелистчета (F. parviflora, F. vaillantii, F. schleicheri и F. schrammii), с разперени и завити надолу плодни дръжки (F. thuretii и F. kralikii), и със заострени или заоблени, но не вдлъбнати на върха орехчета.

След като събраният материал се прочисти от случайно попаднали примеси, се суши в проветриви помещения на сянка, като се разстила на тънък слой върху рамки или постелки. Най – добре обаче дрогата ще се изсуши в сушилня при температура до 45 градуса. От около 7 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи. Обработената и опакована билка се съхранява в сухи и проветриви помещения, отделно от неотровните растения.

Ползи от горчива трева

Билката се използва предимно като отстраняващо спазмите и болкоуспокояващо средство при дискинезии на жлъчните пътища, жлъчни камъни. Прилага се и като апетитовъзбуждащо средство и тонизиращо червата при атоничен запек, при хемороиди, скрофули, като средство за отслабване и др.

Горчивата трева помага и при слабост на червата, кожни обриви, лош дъх в устата, застой на течности. Билката се употребява още при хепатит, цистити и холецистити, бъбречнокаменна болест, подагра, туберкулоза на белите дробове. Външно се прилага при кожни проблеми, бръчки или конюнктивит (промивки). Растението се прилага в народната медицина на много страни против херпес, истерия, инфекциозни болести и акне.

Горчива трева

Горчивата трева се използва под формата на капсули, екстракти, настойки или чай. Съществуват и препарати с жлъчегонно и жлъчетворно действие, приготвени от билката. Горчивата трева стимулира образуването и секрецията на жлъчен сок, нормализира моторно - секреторната функция на храносмилателния тракт, повишава апетита. Билката влияе благоприятно на работата на сърцето, нормализира обмяната на веществата, притежава диуретично, потоотделящо и отхрачващо действие, повишава общия тонус на организма.

В Централна Азия използват друга разновидност на горчивата трева /Fumaria Vaillantii Loisl/ при малария, като диуретик и за лечение на кожни заболявания. Плодовете на растението се употребяват като средство за профилактика и лечение на възпалителни заболявания на женските гениталии.

В Иран използват горчивата трева при обща слабост, главоболие. От нея се приготвят бани. Външно се правят и промивки при кожни обриви, акне, херпес и рани. Растението пречиства кръвта, прилага се успешно при тения, а понякога дори и като афродизиак.

В немска народната медицина инфузията от горчивата трева се използва при заболявания на черния дроб, камъни в бъбреците, възпаление на пикочния мехур, оток, язви, стомаха, запек, скорбут.

Освен като лекарствено средство горчивата трева може да послужи и като източник за получаване на жълта и зелена боя.

Народна медицина с горчива трева

Българската народна медицина препоръчва отварата от горчива трева като спазмолитично средство при чернодробни и жлъчни заболявания.

Около 1 чаена лъжичка горчива трева се запарва с 400 мл вряща вода. Престоява 1 час. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Една супена лъжица от билката се вари в половин литър вода 5 минути. От отварата се пие по една винена чаша преди ядене, 4 пъти дневно.

Нашата народна медицина предлага и друга рецепта за отвара от горчива трева: 2 чаени лъжички от билката се заливат с 500 мл студена вода, остава се да кисне 8 часа и се прeцежда. Това е дозата за един ден, приемат се до 3 чаши дневно. Остатъкът от прецеждането се използва за топли лапи.

Фумаровата киселина, която е едно от активните вещества в състава на горчивата трева регулира метаболизма на кожата. Това прави отварата от билката билката подходяща за лечение на псориазис, сърбежи и кожни лишеи. Лошата перисталтика или трудностите при уриниране също се облекчават от чая от горчива трева.

За да си го направите, залейте 1 ч.л. сушени наситнени листа от лечебното растение с 1 ч.ч. вряла вода. Изчакайте да се накисне за 10 минути, преди да го прецедите. Тъй като чаят има горчив вкус, можете да го подсладите с пчелен мед. Другият вариант е, след като изстине, да направите от него безалкохолен коктейл заедно с ябълков или друг вид плодов натурален сок.

За подобряване на чревната перисталтика залейте една супена лъжица риган и една супена лъжица горчива трева с една чаена чаша вряща вода. Покрийте съда с капак и оставете настрана за около половин час. След филтриране приемайте по 1/4 чаша от течността три пъти на ден.

Поставете няколко листенца от горчива трева в блендер. Прецедете получения сок. Приемайте по една непълна чаена лъжичка след хранене три пъти на ден, ако имате проблеми с черния дроб.

За лечение на кожни заболявания руската народна медицина предлага следната рецепта: Смесете една част от пресен сок от листа на горчива трева с три части свинска мас или вазелин. С получения мехлем се мажат проблемните места два пъти на ден. Същото средство помага и при косопад.

Вреди от горчива трева

В по-големи дози горчивата трева може да причини отравяния. Билката може да увреди централната нервна система, сърдечносъдовата и храносмилателната система, затова не трябва да се прилага за самолечение, а само при лекарско назначение и под наблюдение от лекаря. Приемът на големи дози от дрогата също така може да предизвика и диария.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати