Кала намак

Кала намак

Кала намак /Kala Namak/ представлява специална индийска минерална сол, позната още като черна индийска сол, sulemani namak, black salt, himalayan pink salt и kala loon. Противно на названието си черната индийска сол изобщо не е черна, а е по-скоро тъмно червена със сивкави отблясъци.

Производство на кала намак

Черната индийска сол се произвежда от минерала халит. Той се добива естествено в мини в Индия, Бангладеш, Непал и Пакистан, както и в солените индийски езера Самбар и Дидвана. За да се получи кала намак, първо трябва суровите соли да се изпекат в пещ и то цели двадесет и четири часа.

За целта те се запечатват в керамични буркани с активен въглен, като към тях се добавят и малко семена от амла, харад, бахеда и кора от акация. По-късно изпечената сол се оставя да се охлади и да отлежи, като едва след това се пуска на пазара. Солните кристали обикновено потъмняват, но когато се стрият на фин прах, той розовее.

Макар че черната индийска сол може да се получи от натурални соли със споменатите примеси, тя все по-често се приготвя по изкуствен начин. Изкуственият път за получаване на кала намак включва комбиниране на обикновен натриев хлорид с малки количества натриев сулфат, натриев бисулфат и железен сулфат, който след това се редуцира с химически въглен в пещта.

Доказано е също така, че подобен продукт може да се получи при редукционно топлинна обработка на натриев хлорид, 5-10 процента натриев карбонат, натриев сулфат и малко захар. Естествено добитата черна индийска сол и тази, получена по химичен път, не се различават особено на външен вид. Натуралната черна индийска сол обаче съдържа витамини и желязо и със сигурност има много по-висока хранителна стойност от двойника си.

Състав на кала намак

В състава на черната индийска сол влизат натриев хлорид, сулфати, сулфиди, стабилизатори и магнезий. Хлоридните съставки на кала намак са „отговорни“ за соления ѝ вкус. Розовият цвят на черната индийска сол се дължи на стабилизиращите сулфиди, а характерната ѝ специфична миризма се дължи на сероводорода в състава ѝ.

Ползи от кала намак

Здравословните ползи от кала намак не са никак малко. Специалистите твърдят, че натуралната черна индийска сол има по-ниско съдържание на натрий в сравнение с трапезната сол. Според тях кала намак е подходяща дори за хора, спазващи безсолни диети и такива, които страдат от хипертония.

Черната индийска сол все по-често се употребява в домашните спа процедури с топла вода. Сярата и солта, които се съдържат във водата, облекчават болките в ставите, костите и мускулите, а също и дезинфекцират.

Ето защо хора от цял свят използват воден разтвор на черна индийска сол, за да се справят по-бързо с инфекции и локални възпаления. Със същата солена вода могат да се правят и инхалации за лечение и прочистване на дихателните пътища. Освен това с кала намак може да се приготви лековита домашна паста за зъби.

Черна сол

Кала намак в Аюрведа

Аюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол при редица заболявания. Основно обаче помага за регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Заради слабителния ефект, който притежава кала намак, тя действа отлично при запек.

Препоръчва се още при газове, подуване на стомаха, киселини, гуша, истерия и др. Тъй като натуралната кала намак съдържа много и различни минерали, тя действа добре на хора, страдащи от анемия. Според аюрведичните лечители черната индийска сол действа подмладяващо, охлаждащо и успокояващо на нашия организъм, подобрява храносмилането и зрението.

Кала намак в кулинарията

Черната индийска сол се употребява предимно в кулинарни рецепти, традиционни за Индия, Бангладеш и Пакистан. Хората, които редовно употребяват кала намак, твърдят, че тази сол не може да бъде заменена с нито една друга в менюто. Ето защо ако ще приготвяте ястие, в чиято рецепта е посочено използването на кала намак, не си и помисляйте, че морската сол и обикновената трапезна сол биха ви свършили същата работа.

Кала намак придава силен характерен вкус на индийската закуска Чаат. С нея се поръсват още индийските чатнита, туршии, а и различни основни ястия и др. Можете да поръсите свежо парченце ябълка или банан с кала намак, за да усетите най-добре вкуса ѝ.

Вкуса на черната индийска сол обаче не се харесва от всеки, тъй като, както вече споменахме, е много специфичен и напомня на този на яйцата /или по-точно на развалените яйца/. Но пък именно по тази причина кала намак се използва от вегани и вегетарианци, които са престанали да консумират яйца. Във веганската кухня с черна индийска сол се овкусяват салати с тофу, които да имитират яйчени салати.

Една от най-любимите индийски поправки чат масала се приготвя основно от черна индийска сол. Освен нея в състава на чат масала влизат кимион, стрито манго, кориандър, сушен джинджифил, черен пипер, асафетида и сушено чили. С чат масала се овкусяват различни салата, ястия и дори напитки.

Таратор

Таратор с кала намак

Необходими продукти: краставици – 500 г, кисело мляко - една кофичка, кимион - 1 чаена лъжичка., кала намак - 1 щипка, асафетида - 2 щипки, сол - на вкус, вода - 1 чаена чаша

Начин на приготвяне: Почистете краставиците и ги нарежете на ситно. Разбийте киселото мляко, като добавите водата и разбъркате. Сложете и краставиците. След това запечете кимиона на сух тиган, докато започне да отделя силен аромат. След като подправката изстине, я смелете и я добавете в таратора заедно с кала намак и асафетида. Накрая посолете и разбъркайте.

Вреди от кала намак

Въпреки че черната индийска сол помага при редица здравословни проблеми, тя не бива да се консумира в големи количества. Прекомерната употреба на кала намак може да ви причини силно стомашно разстройство. Хората с хипотония /ниско кръвно налягане/ също трябва да са внимателни, когато готвят с черна индийска сол, тъй като тя може допълнително да понижи стойностите на кръвното им налягане.

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати