събота, 19 април

Куркума

4 от 24 Гласа

Куркумата е традиционно наричана индийски шафран, тъй като наситеният й жълто-оранжев цвят е сходен с този на почитания шафран. Тя е използвана като подправка, лековита билка и текстилна боя.

Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Тази билка е с много интересен вкус и аромат. Нейният вкус е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил.

История на куркумата

Куркумата произхожда от Индонезия и южната част на Индия, където се произвежда в продължение на повече от 5000 години. Арабските търговци въвеждат куркумата в Европа през 13-ти век, но през последните години става популярна в западните култури. Голяма част от тази популярност се дължи на последните научни изследвания, които доказват нейните терапевтични свойства. Водещите търговски производители на куркума са Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайван, Хаити и Ямайка.

Състав на куркумата

Подправка Куркума

Цвета на куркумата варира според различните сортове, но не е критерий за качеството й. За най–високо съдържание на куркумин е необходимо да се използва куркума, а не къри на прах, тъй като чистата куркума на прах е с най-висока концентрация на куркумин, средно 3.14% от теглото й.

Куркумата не е алергенна храна и не е известно да съдържа измерими количества гойтрогени, оксилати и пурини. Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник на витамин В6, диетични фибри и калий.

Съхранение на куркума

Куркумата на прах е необходимо да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Свежите корени куркума трябва да се съхраняват в хладилник. Необходимо е да се внимава при използването на куркума, тъй като поради наситения й цвят може лесно да се образуват петна.

Готвене с куркума

В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри и редица други ястия.

Куркума на прах

Като оцветител тя фигурира в класификацията на ЕС за хранителните добавки като Е100. В промишлеността се използва за оцветяване на сирена, маргарини, ликьори, кексове и бисквити, портокалов сок, сосове. Използва се за предпазване на храните от слънчева светлина.

Ползи от куркумата

Куркумата е не само ароматна, но и лечебна поправка. С нейна помощ можете да си укрепите имунната система. За да приготвите отвара за укрепване на имунитета от куркума, накиснете 2 бадема в чаена чаша прясно мляко за една нощ. На другата сутрин добавете 1 ч.л. мед и една щипка куркума и разбъркайте отварата до еднородна смес. Пийте от тази отвара сутрин по време на закуската. Куркумата спомага активно за добрата обмяна на веществата.

- Летливите масла, съдържащи се в куркума са със значителна анти-възпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричен куркумин. Куркуминът се счита за основен фармакологичен агент в куркумата.

- Куркумата осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата;

- Помага срещу ревматоиден артрит;

- Помага срещу кистична фиброза;

- Води до намаляване риска от ракови заболявания;

- Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали;

- Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво;

- Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата;

- Намалява риска от детска левкемия;

- Куркума се използва и за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта;

Куркума корени

- Куркумата е в състояние да прочисти енергийните канали на тялото, което е полезно за хора, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство;

- Пастата от куркума е перфектно средство срещу сърбеж;

- Подобрява чернодробната функция;

- Осигурява сърдечносъдова защита;

- Води до намаляване нивата на холестерол;

- Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер;

- От куркума се правят противовъзпалителни средства за проблемна кожа;

- Маски за лице, които съдържат и куркума, значително подобряват цвета на кожата и я изчистват, като отваря порите й максимално;

- Една чаена лъжичка куркума, разтворена в една чаша вода, помага при стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ядене да изпивате по половин чаша от тази вода;

- При анемия четвърт чаена лъжица куркума се разтваря в мед. Това осигурява на организма нужното количество желязо. При нужда куркумата може да се увеличи до половин лъжичка.

Вреди от куркумата

Куркумата не бива да се приема от бременни жени, от хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта и при страдащи от жлъчни проблеми.

Отзиви (4)

  • 0
    0
    Отговор
    Име

    2014-03-23, Оценка 5 от 5 за Куркума

    Днес си купих пакетчета куркума.Слагам 1 ч.л. в основното ядене на обед.
  • 0
    1
    Отговор
    сами

    2014-02-03, Оценка 5 от 5 за Куркума

    нищо не казахте за секса
  • 9
    1
    Отговор
    жули

    2013-12-23, Оценка 5 от 5 за Куркума

    някои може ли да ми каже къде да намеря куркума
    0
    0
    КостадинМоже да се купи в магазините и се продава в опаковки като тези на канелата
  • 1
    0
    Отговор
    Ангела Тари

    2010-11-11, Оценка 4 от 5 за Куркума

    Ако детето ви е с тежък обрив от варицела, дайте му една лъжичка с мед, поръсена с куркума. Обривът избива по-безболезнено и по-бързо.

Намираш се публикация за Куркума от раздела за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Куркума е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формуляра за контакт. Търсиш допълнителна информация за Куркума? Пиши ни и нашите редактори ще разширят публикацията.