Звездовиден анасон

Звездовиден анасон

Звездовидният анасон /ructus Anisi stellai/ или китайски анасон представлява плода на вечнозеленото дървото Illicium verum, принадлежащо към семейство Магнолиеви /Magniliaceae /. Подправката е позната още под названията индийски анасон и сибирски анасон. В Русия звездовидният анасон е наричам бадьян, а в Италия-anice stellato.

Дървото Illicium verum нараства докъм осем метра. Листата на растението са зелени, издължени и заострени в края. Цветовете му са белезникави, понякога обагрени в жълто или бледозелено. Плодове дървото дава след навършване на петата си година, след прецъфтяване. Плодчетата изглеждат като звезда, широка до 2-3 сантиметра.

Въпросното образование притежава между шест и десет връхчета. Когато плодчетата узреят, те стават тъмнокафяви. Всяко едно връхчетата дава по семе, което после се ползва за подправка. Тези лъскави семенца имат червеникав или кафенеещ цвят. При плодовете особеното е, че могат да се ползват за подправяне на ястия чак след петнадесетата година. Иначе самото вечно зелено дръвче може да произвежда плодове почти един век. Семенцата се отличават със сладникав вкус и пикантен аромат.

Звездовидният анасон се отглежда в редица страни, сред които Китай, Япония, Виетнам, Камбоджа, Филипините, Индия. Дръвчето вирее на много места с тропичен климат.

История на звездовиден анасон

Китайският анасон, както можете да се досетите от името ум, произлиза от югоизточните азиатски земи. В Китай и Виетнам дръвчето расте на надморска височина от 600 до 1500 метра. Оказва се, че звездовидният анасон е сред предпочитаните от азиатците подправки и те от много време изучават неговите свойства и характеристики. Още преди Христа те си служат с ароматните семчици и ги включват в ястия и лечебни смеси. Дървесината на вечнозеленото дръвче пък се употребявала в корабостроенето. Това станало причина растението да се нарича корабен анасон някъде.

На нашия континент китайската подправка е пренесена много векове по-късно - чак през шестнадесетото столетие. Като повечето нетипични за района стоки тя предизвиква голям интерес у местните, поради което цената на стойността ѝ нараства значително. Жителите на Европа са възхитени от новата подправка и тя бързо намира приложение както в народната медицина, така и в кухнята. Европейците с охота поставяли звездовидния анасон в печива и ястия.

Звездовиден анасон

Състав на звездовидния анасон

Състава на ructus Anisi stellai донякъде напомня на състава на Pimpinella anisum, познат като анасон. Малките лъскави зрънца са източник на анетол, танин, смоли, захари и др.

Съхранение на звездовиден анасон

Звездовидният анасон може да се намери навсякъде на пазара. При закупуване на подправката трябва да се обърне внимание на срока на годност, защото ако подправката е стара, ароматът ѝ ще е недоловим. В търговските обекти се предлагат както цели семена, така и счукани. Ако закупите цели зрънца, можете да ги счукате или смелите.

По този начин ще получите ароматна прахообразна субстанция, притежаваща червеникав нюанс. Тя най-добре да се съхранява в затворени съдове от естествени материали. Които да се държат на сухи и тъмни места. При правилно съхранение характерният мирис на звездовиден анасон може да се запази за около година.

Ползи от звездовиден анасон

Ползите от тези лъскави семенца не са една или две. Употребата на продукта като лекарствено средство датира още от древността. Звездовидният анасон спомага да отделянето на секрети. Действа благотворни при проблеми със стомашно-чревния тракт и белия дроб.

Той има противовъзпалително и заздравяващо действие. Препоръчва се при кашлица, зъбобол, колики, газове, болно гърло, ревматизъм. В последно време от семената на звездовиден анасон се прави и противогрипно лекарство. Зрънцата се използват и с други цели. Така например маслото от звездовиден анасон се използва като инсектицид.

Народна медицина със звездовиден анасон

Звездовиден анасон

В народната медицина на азиатските народи присъстват множество лекове с участието на анасон в тях. При стомашни проблеми, високо кръвно налягане, кашлица може да се приема отвара от звездовиден анасон. За целта се вземат 2 зрънца и 2 чаени лъжички канела. Зрънцата се смилат и се слагат да поврат за 2-3 минути в 1 литър вода. Към края се добавя канелата. Получената течност се прецежда и се подслажда с мед. По желание може да се добави и лимон.

Звездовиден анасон в кулинарията

Звездовидният анасон е подправка, имаща широко приложение в кулинарния свят. Смленият звездовиден анасон се ползва в рецепти за различни сладки изделия, сред които печива, конфитюри, желета, компоти от круши, ябълки, сливи, праскови. Звездовидният анасон може да се комбинира успешно с подправки като канела, джинджифил, карамфил, ванилия. Съчетава се още с черен пипер, чесън, копър, магданоз, тъй като се прилага и в солени специалитети.

С тази подправка могат да се овкусят риба, пилешко и патешко месо, а също така телешко и свинско. От ароматните зрънца се слага още в зеленчукови яхнии и супи. Важно е обаче да не се прекалява с подправката, тъй като ако е прясна, тя действа силно. Един грам от нея може да овкуси цяла порция. Етеричното масло от звездовиден анасон се влага в производството на ликьори.

Вреди от звездовиден анасон

Със звездовиден анасон не бива да се прекалява, защото честата употреба на продукта в големи дози може да доведе до хронично отравяне.

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати