Анато

Анато

Анато /Bixa orellana/ се явява храст или ниско дръвче, причисляващо се към семейство Бискови /Bixaceae/. То е известно с доста различни названия, включително achiote, onoto, colorau, atsuete, bija, които по един или друг начин са свързани с неговата употреба. Вирее в големи мащаби в топлите райони на Северна и Южна Америка.

Растенията от този вид обикновено са високи между пет и петнадесет метра. При благоприятен климат те могат да виреят в продължение на 40-50 години. Те се отличават със сивееща здрава кора, която е покрита със специфични образувания, напомнящи на брадавици.

Младите екземпляри се характеризира с непропукана кора, докато при тези в по-напреднала възраст се наблюдават и пропуквания. Анато може да се похвали със здрава и стабилна коренова система, която се състои от един задебелен главен корен и няколко по-нежни корена. Сред частите на дървото, правещи най-силно впечатление, е короната.

Тя е буйна, гъста и обемна. С течение на времето клоните увисват до земята. Те са покриви с големи, почти сърцевидни, зелени, бляскави листа. Особеното при тях е, че са заострени в края си и имат сравнително дълги дръжки. Цветовете на анато са много красиви, но за жалост, могат да са ефектни само ден.

Те са неголеми, състоящи се от пет венчелистчета и множество тичинки. Обагрени са в розово до лилаво и малко бяло. Уханието им е притегателно, но едва доловимо. Що се отнася до плодовете на растението, можем да кажем, че те представляват несочни кутийки. Отличават се с червена багра и бодли. Клоните на анато буквално изобилстват от тези плодове. Именно в тях се съдържат най-използваните части на растението - семената, които също се наричат анато или ачиоте.

Семчиците в плодовете са дребнички, големи между 2 и 4 милиметра, покрити от червеникава обвивка. Семената на анато са многобройни. Говори се, че едно малко дърво може да произведе до 270 килограма семе.

Счита се, че анато произлиза от Бразилия, но с течение на времето е пренесено в близките райони. Успява да достигне до Хаваите и части на Азия.

История на анато

Хроники сочат, че древното население на Южна Америка е употребявало широко частите на анато, като е успяло да открие доста полезни свойства на това растение. За тях то е било средство за оцветяване в кулинарията, лековита билка и продукт, който можели да използват в занаята си.

Според запознати амазонските индианци покривали телата си със субстанция от семената на анато по време на ритуали, а също и когато се отправяли на война. По този начин те се чувствали по-силни, защото смятали, че видът им би изплашил врага. Известно е още, че някои от племената използвали същото мазило, за да предпазят кожата си от слънчево изгаряне, както и да я защитят от ухапвания на насекоми и змии.

Подправка Анато

Говори се, че индианците прилагали анато като запичащо средство. Те открили още, че семената действат благотворно при възпалителни процеси, стомашно-чревни проблеми, треска, кожни заболявания и др. Сред тези общности е била известна употребата на анато като афродизиак.

Жените го употребявали още като продукт, с който да начервяват устните си и да боядисат косите си. Има данни, че маите използвали червения прах от семената на анато, за да оцветяват произведения на изкуството или тъкани. Служели са си с него и при рисуването на стенописи.

Състав на анато

Анато е растение, което изобилства от полезни вещества. В него са открити етерично масло, захароза, нелетливо масло, протеини, каротеноиди, пигменти, елагова киселина, салицилова киселина, триптофан, витамин Е и др. Самите семки на Bixa orellana са източник на пигменти, етерично масло, целулоза, захароза, алфа и бета-каротеноиди и други вещества, представляващи интерес за науката.

Ползи от анато

Още в миналото анато се е доказало като растение с многобройни ползи. Както вече споменахме, семената от него са практично средство за оцветяване. Баграта се получава, когато семената се смачкат и частиците се накиснат във вода. Разбира се, познати са и други начини за получаване на боя. В зависимост от приложената техника, получената багра е по-оранжевееща или по-червеникава.

Известни са и медицинските ползи от анато. Семената на растението имат диуретичен, слабителен, антиоксидантен, антибакериален, успокояващ ефект. Освен това те възбуждат апетита, подпомагат храносмилането, понижават нивата на лошия холестерол.

Опитът сочи, че анато има положително въздействие при глисти, подагра, бъбречни проблени, проблеми с простатата, наднормено тегло, висок холестерол, маларийсна треска, понижено либидо, повишено ниво на пикочната киселина.

Има данни, че семената на растението са повлияли благотворно още високо кръвно налягане, гъбички, гонорея, слънчев удар, изгаряния, мигрена, епилепсия, дизентерия, стомашни киселини, стрес. Анато е богат на антиоксиданти и подпомага имунната система и работата на черния дроб. Листата на растението са се ползвали за вагинални промивки против гъбички и възпаления.

Зърна Анато

Маслото от анато се ползва с разкрасителни цели, тъй като омекотява и подхранва кожата. Освен това спомага за придобиване на привлекателен загар, който да трае повече време.

Народна медицина с анато

Прах от анато може да се приема при високо кръвно налягане. Достатъчно е редовно да подправяте храната си с подправката.

Няколко капки от масло, приготвено от семената на растението, в комбинацията с бадемово масло има чудесен ефект за облекчаване на болки, причинени от слънчеви изгаряни.

Анато в кулинарията

Първоначално анато се използва основно в кулинарията на Филипините и Латинска Америка, но днес употребата му много по-разпространена. В продуктите, предлагани в търговските вериги, се влага оцветител, направен от семената на анато, и се изписва като оцветител Е160(b).

Стритите семена служат за оцветяването на сосове, маринати и пасти. По това това си свойство анато може да се сравнява с шафрана и куркумата. Уханието му обаче е много по-семпло от това на тези две подправки, а вкусът му мнозина описват като сладко-горчив.

С анато се придава много привлекателен и апетитен вид на ястия с ориз, месо, риба, зеленчуци. Виртуозите в кухнята са на мнение, че анато можете спокойно да се употреби и за обагряне на млечни продукти, салати, паста, супи и др. Освен това храните, приготвени с този продукт, са подходящи за диетичен режим на хранене.

За да оцените ползите от анато, ви предлагаме да приготвите рецепта за така наречената анато паста, популярна в мексиканската кухня.

Необходими продукти: анато - 3 с.л., риган - 1 с.л., кимион - 1 ч.л., карамфил - 1 бр., чесън - 4 скилидки, сок от лайм - 4 с.л.

Начин на приготвяне: Всички съставки се поставят в кухненски робот и се смилат, докато стане гладка смес. Тя може да се използва като марината за печено месо.

Вреди от анато

Като цяло сериозни странични ефекти от умерената употреба на семената от анат не са познати. Трябва да се знае все пак, че при някои лица, които са по-чувствителни към съставките в него, може да се наблюдава усилена диуреза. Не се препоръчва още продуктът да се употребява от бременни жени и деца, ненавършили 3-годишна възраст.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати