Коензимите са основни органични съединения, които взаимодействат с ензимите, за да им помогнат да катализират реакциите. Ензимът притежава активно място, където катализира реакцията на субстрата, но коензимът се свързва с други области на ензима, променя формата си и му помага да отговаря по-добре за своите функции. От химическа гледна точка коензим А спада към тиоловата група. Това означава, че в състава му влизат сяра и водород.
Коензим А е коензим от съществено значение. Тялото го произвежда и не може да живее без него. Коензим А улеснява повече от 100 химически реакции. Коензим А се счита за помощна молекула, химично вещество, необходимо за активирането на някои ензими и протеини или важни химични реакции.
Според някои специалисти коензим А е молекула-помощник, която улеснява пътя на окисляването. Този процес води до образуването на ацетил коензим А – важно химическо вещество, което се използва за производството на мастни киселини в живата клетка. Без този много важен процес, няма да има производство на мастни киселини /съединения, които поддържат целостта на клетъчната мембрана – защитно покритие на всяка една клетка/.
Коензим А се произвежда в клетките на черния дроб и други важни органи. Най-високи концентрации от него са в сърцето, бъбреците, мозъка, надбъбречните жлези и скелетните мускули.
Функции на коензим А
Много научни изследвания показват, че коензим А е „главен ензим“ – всъщност това е най-активният ензим в метаболизма на процесите в тялото. Коензим А е много важен катализатор, който е необходим за използването на коензим Q, за производството на метаболитните ензими. Освен това се смята, че той играе важна роля за способността на организма да се справи със стреса и за укрепването на имунната система.
Една от най-важните функции на коензим А е стартирането на енергийния цикъл в организма, посочен като цикъл на Кребс, по време на който се произвежда около 90% от енергията на тялото. Коензим А е от съществено значение за прозводството на хидрокортизон – анти стрес хормон.
Ползи от коензим А
Коензим А намалява негативните ефекти от стреса и забавя процесите на стареене. Както всички знаем, стресът е отговорен за трите основни причини за смърт в последните години – рак, инсулт и сърдечни пристъпи. Стресът отслабва имунната система, правейки тялото податливо към инфекции и други проблеми. За да се бори със стреса тялото произвежда хормони, известни като глюкокортикоиди. Твърде честото им отделяне намаля резервите на коензим А в организма.
Той укрепва имунната система и е жизнено важен за формирането и възстановяването на хрущяли и фиброзна съединителна тъкан. Коензим А е много важен и за намаляването на стреса, защото както споменахме, произвежда анти-стрес хормона.
Коензим А е много важен за активно спортуващите хора, защото доставя ключови хранителни вещества за организма, необходими за освобождаването на анаеробна енергия, която е важна при интензивните упражнения.
Има и добра новина за жените в менопауза. В този период от живота, всяка жена страда от различни промени, които стават причина за складирането на мазнини, увеличаването на депресия и тревожността. Коензим А отключва тези мастни натрупвания и им помага да се превърнат в енергия.
Дефицит на коензим А
Недостигът на коензим А е неблагоприятен за тялото. Може да се стигне до отслабване на имунната система, увеличаване на стреса и всичките последствия, които тези две негативни събития носят след себе си.
Източници на коензим А
Не са открити хранителни източници на коензим А. Клетките на тялото го произвеждат от три елемента – аденозин трифосфат, цистеин и пантотенова киселина /витамин В5/. За щастие всеки един от тези три компонента може да бъдат набавени чрез храна или хранителни добавки.
Сред основните източници на витамин В5 се нареждат хлебната и бирената мая, черен дроб, бъбреци, млечно-кисели продукти, фъстъци, каши от цели зърна, трици, овесени ядки, тъмно пуешко месо, зелените части на растенията. Други източници на витамин В5 са риба, месото, птиците, пълнозърнестия хляб, пчелното млечице.