Витамин В17

Витамин B17

Витамин В17 за първи път е открит в семена от бадеми, а по-късно е установено, че се съдържа и в голяма част от плодовете. Годините наред това вещество е смятано за витамин и причислявано към витамини на група В под номер 17.

Съвременните проучвания показват обаче, че по-скоро принадлежи към витаминоподобните съединения. Естествено този факт съвсем не омаловажава или намалява редицата му здравословни ползи.

Витамин В17 е познат и под наименованието амигдалин. Изграден е от две захарни молекули – едната цианид, а другата бензалдехид.

Ползи от витамин В17

Бадеми

Смята се, че съдържащия се във витамин В17 цианиден компонент уврежда и унищожава раковите клетки. Много специалисти смятат, че този витамин е ключът в борбата с коварната болест. Редица изследвания потвърждават факта, че витамин В17 е изключително ефективен при ракови образувания.

Пречистената форма на витамин В17, известна като лаетрил се прилага под формата на инжекции или орално за лечение. За момента това вещество е забранено за употреба в САЩ, заради необходимостта от допълнителни изследвания, които да потвърдят неговата ефикасност.

Доказан факт обаче е, че при народите, които се хранят с храни, богати на витамин В17, ракът е почти непознато заболяване.

Пример за това са жителите на долината Хунза, намираща се на границата между Пакистан и Индия, за които кайсията и нейните костилки са неизменна част от хранителния режим.

Кайсиеви ядки

Всяка година, още с напъпването на кайсиевите дървета, те престават да консумират храна и единственото, което приемат е специална напитка, приготвена от вода и сушени кайсии.

Според д-р Ернст Кребс-младши /биохимик от Сан Франциско/, ракът не се притеснява от неизвестна бактерия, токсин или вирус, а по-скоро е болест на витаминен дефицит, предизвикан от недостиг на ценни хранителни компоненти в менюто на съвременния човек.

Още през 50-те години на миналия век той открива, че витамин В17 е безвреден за хората. Той дори го инжектира върху животни и върху себе си, без да да се отрови. Кребс умира през 1996 година, на 85-годишна възраст.

Други ползи, които се приписват на витамин В17 включват намаляване на артритните болки, понижаване на кръвното налягане и тонизиране на организма.

Източници на витамин В17

Кашу

В най-висока концентрация витамин В17 се съдържа в семената на кайсии, вишни, горчив бадем, вишна и праскови.

Други източници на ценното вещество са кашу, ядки от сливи, захарна тръстика, дюли, зеле, семена от ябълки, малини, къпини, просо, ечемик, кафяв ориз.

Покълналите бобови култури, леща и люцерна също са отлични източници на витамин В17. Смята се, че няколко кайсиеви ядки на ден осигуряват добро количество амигдалин на организма.

Вреди от витамин В17

Необходимо е да се внимава с консумацията на кайсиеви ядки, защото в големи количества, те могат да бъдат отровни и опасни.

Смята се, че съдържанието на амигдалин в 50 кайсиеви ядки е изключително опасно за човешкото здраве. Смъртоносната доза амигдалин е 1 грам и се съдържа в около 100 ядки.

5 12
4 5
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Stoyanka
Stoyanka
08.02.2016 05:26
Moga li da konsumiram iadki ot kaisii koito se predlagat v paketche ili na kg
1
1
Камелия
Камелия
06.06.2015 16:02
Всъщност преди дни прочетох, че тази отрова в ядките за която си говори, изобщо не вреди на човешкия организъм а убива раковите клетки.
4
1
лиса
лиса
16.01.2015 20:18
костилките на кайсиите не горчат.горчат костилките на зарзалите.или някой не знае кое е зарзали.
7
2
VitaZona.com
VitaZona.com
12.10.2014 20:48
Витамин В17 - убиецът на рака! Безплатна 24 часова доставка до офис на Еконт в България! Витамин В17 Амигдалин 100 таблетки х 100 mg () или Витамин В17 Амигдалин 100 таблетки Х 500 mg () наличен в нашия склад. Предлаганият от нас витамин В17 продукт е най-висококачествения Амигдалин В17 на пазара, който се произвежда от 1971 по патентована формула. Производството му се извършва под много стриктен контрол и поради високото си клинично качество той се прилага в най-големите метаболични клиники в света. С въпроси, обърнете се към .
14
10
Марияна
Марияна
12.04.2014 19:36
аз много обичам всякакви ядки, сурови и печени и съм консумирала повече от 100 на ден..е жива съм и никога не съм имала някакви смущения
13
1
Дазнам
Дазнам
19.01.2015 14:47
Печените ядки са много вкусни, но нямат вече никаква хранителна стойност, защото когато минат през топлинна обработка и сол, само засищат, за да не кажа подуват корема, но не са полезни.Полезните
им вещества са само в суров вид.
2
2
herbavita
herbavita
24.07.2013 23:43
Става въпрос за горчивите ядки,но както често се случва нещата се обясняват погрешно и неточно
16
1
кума лиса
кума лиса
24.07.2013 21:55
По време на ученическа бригада в консервен комбинат,всеки ден след работа сядахме до касета пълна с костилки и ядяхме в огромни количества.Аз също още съм жива и съм на 60 год.
16
2
Анинимен
Анинимен
04.09.2014 22:53
И нямаш рак, нали така
5
1
zaio_baio
zaio_baio
24.07.2013 21:21
искам да ви кажа че съм консумирала по много повече от 100 кайсиеви ядки на ден и то всеки ден докато не свършат след правенето на компот през лятото и още съм жива и здрава!
17
1
кумчо вълчо
кумчо вълчо
10.11.2014 12:46
и аз съм го правил, но в моя случй дядо беше изсушил костичките на слънце. Ядяхме ядките сурови, не горчаха както някои прясно счупени костилки.

Дали и във двата случая този витамин присъства незнам.
5
1