Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

БамяБамя
18 Септ.
Бамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Бамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
05 Април
6
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата. Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
За един буркан от 800 мл. Нарязвате лука на полумесеци и го слагате в буркана заедно със зърната черен пипер и копъра. Нареждате бамята и прибавяте солта, захарта, оцета и аспирина, който е добре счукан, за да се разтвори...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
Приготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки. Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре. Между бамята поставяме скилидките чесън. Най-отгоре...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
Измийте бамята и отстранете дръжките. Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене. На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
Бамя - туршияБамя - туршия
03 Юли
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
Пържена бамяПържена бамя
23 Август
Почистете бамята и я бланширайте за няколко минути във вряща подсолена вода. След това я оставете добре да се отцеди и изсъхне от влагата. Смесете брашното с всички подправки и киселото мляко. Долейте толкова вода, че...
Пикантна бамяПикантна бамя
14 Януари
Задушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко. Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин. Към тях прибавяме...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Гювеч с бамяГювеч с бамя
30 Окт.
1
Почистете всички зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Патладжаните нарежете на кубчета, посолете ги и след 20 минути ги изплакнете и подсушете. Почистете фасула и бамята от дръжките. Загрейте...
Яхния с бамяЯхния с бамя
25 Окт.
Почистете бамята и я накиснете във вода с малко оцет. Нарязаният на ситно лук се запържва с 2 бр. ситно нарязани домати. Прибавете брашното и когато запръжката е готова отцедете бамята и я прибавете към нея. Посолете...
Туршия с бамяТуршия с бамя
05 Окт.
1
Изплакнете бамята, почистете опашките, като внимавате да не засегнете семенниците и каналите. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Поставете по един ред лук на дъното на приготвените буркани. Отгоре подредете бамята...
Пикантна задушена бамяПикантна задушена бамя
29 Септ.
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете за 1-2 минути семената от горчица, докато започнат да пукат. Добавете ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Овкусете със сол и червен пипер и запържете до прозрачност на лука...
Свинско с бамяСвинско с бамя
09 Септ.
Загрейте олиото и запържете нарязаното на кубчета свинско месо. Когато месото се запържи от всички страни го извадете и сложете в дълбока тенджера. В мазнината от пърженето запържете ситно нарязаните лук, моркови и целина...
Бамя с доматиБамя с домати
23 Август
Измийте и почистете бамята. Доматите блаширайте за 30 секунди, потопете ги в студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Задушете нарязания ситно лук и праз в олиото, докато омекне. Прибавете в съда доматите, чесъна...
Бамя с хрянБамя с хрян
09 Окт.
Изберете прясна и дребна бамя, измийте я и я накиснете за 10 часа в саламура от вода, оцет и сол. След това я измийте в течаща вода и подредете в буркани. Поставете между бамята копър, нарязан на ивички и стръкчета копър...
Салата от бамяСалата от бамя
15 Юли
Почистете бамята и я поръсете със сол. Оставете я да пусне соса си за около 30 минути, след което я изплакнете. Сложете я в подходящ съд, добавете 2 с.л. вода и гответе под похлупак за 8-10 минути, като разбъркате един-два...
Туршия от бамяТуршия от бамя
03 Януари
1
Бамята се изчиства от дръжките и ако е по-едра се нарязва на парчета. Измива се обилно с вода и сол. Нарежда се в бурканчетата, като между бамята се слага дафинов лист, копър и скилидки чесън. Приготвя се саламура:...
Пиле с бамяПиле с бамя
14 Януари
Измиваме пилето и нарязваме на порции. Бамята почистваме и накисваме в оцет (1 ч.ч.) и вода (2 ч.ч.) за 30 минути. Порциите пиле изпържваме в олио и изваждаме. В същата мазнина запържваме нарязан на ситно лук. Прибавяме...
Бамя в таваБамя в тава
15 Февр.
1
Нарязваме лука на дребно и изсипваме в тава. Прибавяме към него бамята, зехтина, доматеното пюре и подправките. Разбъркваме добре и ако има нужда, доливаме малко вода. Печем в загрята предварително фурна до готовност на...