Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Сия Рибагина»Моите форумни постове
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Сия РибагинаСладко от череши - убиец! Как да го разредя?
Преди години, когато правих и аз за пръв път сладко от череши се видях в приключение, защото и на мен ми стана твърде сладко. Сгреших с количеството на захарта, защото знаех че за сладко съотношението 1:1 плодове:захар е най-доброто. Да, обаче не бях взела под внимание, че меря черешите с костилките и когато ги махнах плодовете станаха по малко от килограм, а захарта си я набухах цяло кило. От тогава знам, че това съотношение важи за всички плодове, но не и за костилковите -мерят се плодовете изчистени. Стана си доста сладко, изядохме го, ама с триста зора както се казва. В твоя случай не знам дали ще можеш да го оправиш. Можеш да пробваш да направиш друго, в което да сложиш по малко захар и накрая преди да го махнеш да изсипеш и това което е с повечето захар, да го объркаш, остави да клокне и го сипи отново в бурканчета. Другото което можеш да направиш е да го разредиш с малко вода, пак да кипне и накрая му сложи лимонтузу, на килограм сладко около 3 г лимонена киселина. Тя предпазва от захаросване така че може да е от полза. Поздрави!
Сия РибагинаЗа повтарящите се рецепти
Теодора, аз недоумявам точно ти с каква съвест пишеш за справедливост? Сериозно си мисля че имаш някакъв проблем, но той определено не ти е в сайта. Като ти гледам повърнатата рецепта на зеления фасул с яйцата ми иде да отида до тоалетната и си мисля че редакторите даже са много толерантни към теб. Аз искам да те питам: Нали щеше да се промениш, нали всеки грешал и се учел от грешките си и си била взела поука? Каква поука си взе та продължаваш да качваш снимки, които не са твои и неща които не си приготвила ти? Ти нас за балъци ли ни взе или какво? Ще си кажеш ли от къде взе снимките които пускаш напоследък или аз да ти кажа? Ти справедлива ли си? Много са хубави снимките ама да бяха и твои щеше да е много добре. Кога ги направи прасковките които си качила към една от рецептите тук, орехчетата, сладките, тортата, или да питам хората които са ги пуснали по групите, защо снимките им са у теб? Мислиш ли че не си личи, кога снимките са твои и кога не? Всеки кулинар има стил на снимане, само ти нямаш, защото всяка снимка е правена от различен човек и това не си ти! Как не ти е неудобно, и искаш после уважение...Хора като теб си стоят вечно на едно място и тъпчат ли тъпчат, свикнали на готово, но стигнали до никъде, та така и ти... Нали готвиш, постарай се, приготви нещо, пусни го, с твои усилия, защо падаш толкова ниско, научи се да уважаваш труда на хората, за да те уважават и теб! Права си за едно, има кулинари с много рецепти за питки, палачинки, аз имам много със свинско, ама ние сме ги приготвили, снимали и изяли, рецептите са актуални, търсени и посещавани, за разлика от твоите, които нито си приготвила, нито снимала нито яла! И понеже знам че отново ще почнеш да отричаш ще дам пример : Влезте във фейс групата на Теди Титова -Домашни вкусотии, и вижте прасковките как са публикувани и приготвени от Йордан Христов април месец и Теодора после качва две от снимките му тук към рецепта за прасковки... Браво Теодора, видяхме промяната ти!
Сия РибагинаЗа повтарящите се рецепти
Теодора, много спокойно си спах, спинках си като бебе, моята съвест е чиста за разлика от твоята, аз не си присвоявам чужд труд. Ако това че съм ти казала истината в очите за теб е плюене, ок, да изпитах задоволство, защото ти за мен не си човек, който заслужава уважение! Тук не може да ми кажеш какво позволяваш и какво не, позволявай си у вас, сайта е обществен, ти публикуваш в интернет и мога да давам каквито си искам епитети на рецептите ти. Злобата май я бъркаш с неприязън - не съм злобна, просто не мога да те понасям, писна ми да стоят всички и да не се предприема нищо, а ти да продължаваш да копираш чуждите снимки и да се правиш на ни лук яла ни лук мирисала! Ти знаеш ли на мен колко снимки са ми откраднали и как се чувствам когато си видя труда някъде публикуван от някой си който даже не си е направил труда да прочете какво е? Хич не ти и дреме, ти труд не полагаш, ти се подиграваш с хората и с труда им. Кажи помниш ли имената на хорицата на които взе снимките им? Нали се беше поправила, кое поправи? Обясни на всички, защо продължаваш да си присвояваш снимки, пишеш абсурдни рецепти към тях и после дори се жалваш и изискваш, пък даже и с претенции...Мислиш че като редакторите са ги проверили и не намерили в гугъл няма да блеснат от някъде ли? Ти съвсем ни взе за "шишарки". И последно ще ти кажа: душицата ми не е никак злобна, напротив, просто не понасям лъжци, крадци, лицемери и интриганти! Към теб няма какво да злобея, нито можеш да готвиш, нито снимаш, бива те само в избирането на хубави чужди снимки, които да си вземеш! Ако бях злобна до сега да те бях изтипосала в групите, те там такива като теб много ги обичат, да им покажа как готви Теодора с техните снимки )
Сия РибагинаГледам и не вярвам на очите си!
Моите уважения Господин Админ, обаче не си прав..поне за мен. Много грешиш ако си мислиш че подценяваме работата на редакторите, твоята или на който и да е било в сайта. На всички трябва да им е ясно че редакторите не са падари и всеки от нас носи отговорност за рецептите които си пуска и когато дадох пример за рецептата с плодовата салата с маслината и карамела визирах автора, който си публикува рецепта, която всъщност не става за ядене. В коментара на тази рецепта обясних, че начина на приготвяне е неправилен, при заливане на плодовете с този чист карамел като изстине ще се втвърди и със сигурност някой може да си счупи и зъбите като реши да опита. А да гарнираш плодове, полети с горещ карамел и отгоре да туриш и маслина това е пълна подигравка с продуктите. Преценката с точка си остава ваша, но аз се питам авторите умеят ли да преценяват кое става за публикуване и кое не? Казваш всеки да си гледа неговите рецепти - ако исках да си гледам само мои рецепти щях да си публикувам само в блога или на друго място. Тук съм за да гледам и други рецепти, да дам мнение, да науча нови неща и да обменям опит и това което не ми харесва или харесва го споделям, а ако пък мнението ми не е удачно за някой хич не ми дреме. Другото за което не си прав е че само вас ви интересува кой какви рецепти пуска - аз съм потребител на този сайт и като такъв ми е интересно да чета статиите, да разглеждам рецептите, много от които съм си записала и опитала и въобще не ми харесва да вляза гладна и жадна за идея и да видя снимка на нещо сдъфкано и предъфкано, изплюто или пльокнато в чинията, колкото да се отчете че е рецепта. На мнение съм че по добре с три стойностни рецепти, от колкото с три стойностни и десет претупани, сдъфкани и през пръсти рецепти. Сайта е на много високо ниво и ние всички трябва да се погрижим да го запазим и дори да надхвърляме нивото, не да падаме до там, че само и само да има какво да публикуваме да се слагат неща, които не са за гледане... Преди време ако си спомняш бях публикувала рецепта за торта с бишкоти, която беше пусната от редакторите със снимка от подготовката на рецептата и бях писала, ако може да се сложи снимката на готовата торта. Рецептата ми беше от старите и нямах много снимки към нея, а в готов вид беше снимана в тавичката. Когато помолих да се смени снимката, ми беше отговорено, че редакторката смята снимката за "безлична" и няма да я сложи за начална, тогава казах ок, нека се махне цялата рецепта. Сега като гледам какво се публикува смятам че снимката си ми беше много "лична" и в сравнение с повърните, които се напускаха напоследък мога да кажа че си беше даже перфектна.... Но както казваш вие сте организаторите и вие си решавате, ние можем само да дадем мнение......... и аз накрая завършвам не с една Точка , а с много.....
Сия РибагинаГледам и не вярвам на очите си!
Теодора, вземете гответе, публикувайте, постарайте се и печелете и вие награди. Ще печелят жените много ясно, като са опитни и кадърни, като са вложили сърце и душа в рецептите си ще взимат не една ами и сто награди, а завистчиите като вас винаги ще стоят отстрани и ще се тюхкат само... Аман пък и от разузнавачи кой къде публикува...
Сия РибагинаГледам и не вярвам на очите си!
Marchela_vs :Нека всички да се захванат за работа и никой да не се меси в работата на другия оставете това на на администратори, редактори и т.н. те да преценят според правилата на играта. За някой може рецептите да са "повърни" за други НЕ, не всички имаме еднакъв вкус т.н.. Нека посетителите и феновете на сайта да решават тези неща с коментари и снимки, не самите ние да се "плюем" а после "ближем"! Докато вместо се занимаваме с простотии , нека сготвим нещо хубаво и апетитно с което да привлечем много хора към сайта, оттам идват и посещаемост на рецепти, гласуване ,точки ,оценяване! Това е според мен важното или поне аз това целя работя за сайта като за мой личен сайт!!! Охх, Мария, защо когато четете не вникнете в смисъла на написаното, а виждате само това което ви изнася? Кой на кого в работата се бърка, не те разбирам. Написах този пост за да го видят потребителите и да се осъзнаят и отново не разбирам, защо всички тук си мълчите като " мишки" и не си кажете точно какво мислите с цел за да не бъдете неудобни и да не обидите някой. Вие личности ли сте или какво? Глас нямате ли, мнение, или ти прави кеф да се правиш на "ни лук яла, ни лук мирисала". Много може да си триете неудобните коментари, но като си изтривате коментарте или критиките от потребител преди това се замислете дали не е бил прав и като ги триете не си мислете, че рецептата ви ще стане по добра и по добре изглеждаща..
Сия РибагинаГледам и не вярвам на очите си!
Лично за мен темата е приключена, но понеже Теодора Мещерова ми е задала въпроси реших да и отговоря : Мила ми Готвачке Теодора, никога и никъде не съм написала че аз съм най голямата разбирачка и мога всичко, даже напротив, не веднъж съм казвала колко провали съм имала, само че не смятам че трябва да си показвам резила публично. Споделям и публикувам само това, което става за ядене от хора, има що годе нормален вид и е вкусно. В свободното си време гледам кулинарни предавания и се образовам, стремя се да научавам, чета и търся нови неща, затова мила ми Готвачке не се тупам в гърдите че знам всичко, не знам, но научавам. Имам право на коментар, защото доколкото виждам все още не ми е спряна тази функция и ти не си човека, който ще ми каже да не го правя. Не мисля че когато казваш истината на някой това е грешен подход, напротив, ако те искат да се научат, да се развиват, да стават по добри, това ще ги стимулира следващия път да го направят по добре. Точно ти като Готвач трябва да се опитваш да учиш хората, да им показваш грешките, а не да им замазваш очите и да се правиш тук на много толерантна. Когато аз почнах да публикувам бях готова за коментари, обсъждания и критики. Когато го правиш публично трябва да си готов за това, така че щом те не искат да гледаме в техните паници да не публикуват, след като е публично и в интернет мога да гледам в която си искам паница. На теб лично, мила ми Готвачке Теодора преди време ти казах, че може да си готвач, но по нищо не ти личи, поне от това което представяш, повярвай ми, дори синът ми готви по добре от теб, а и той не е готвач , затова дали ти си даваш обективното мнение мен лично не ме вълнува Коментара ми за прасетата беше особено прям и на място, аз наистина съм виждала точно такива крутони да забъркват в кофа за прасета. В този тема не става дума за злоба, а за истината, а това че вие не правите разликата си е лично ваш проблем. Ако бях злобна щях да почна да си щтракам единици на всички, без да им обяснявам защо, както междувпрочем почнаха да го правят някои хора вече. Те са злобните, мила ми Готвачке Теодора, не аз, аз съм неудобна, не злобна И последно към Админ: Когато имаш възможност погледни рецептата на потребителката Нина Иванова – „Вкусотия с кайма и кашкавал” и ми кажи какво трябва да видим на тази снимка, защото аз попитах, но тя вместо да отговори си изтри коментара, та ако може като се поосвободиш да ми кажеш къде да търся вкусотията в тази снимка и заслужава ли си това нещо да стои в сайта?
Сия РибагинаНякакви съвети от по-старите потребители как по-успешно да снимаме пригответните ястия?
Фокуса и светлината са най-важни. Ястието трябва да е на фокус, обектива трябва да е чист, ръцете трябва да са спокойни, и да не потрепват ако не е фокусирано, снимката ще е размазана и неясна. Добре да е на дневна светлина, аз често готвя вечер и докато наглася някаква светлина, почва се едно бърсане, едно въртене, палим лампи, духам да изстине, че като има пара се замъглява снимката и си късам нервите. Като снимам на дневна светлина определено е по добре.
Сия РибагинаКаква е диетата след операция от апендицит?
Здравей, аз съм оперирана от перитонит и отстранен апендицит. Имам записани някои неща които спазвах. Захранването става постепенно след месец, най-добре е след консултация с лекаря. Аз се захраних след 6 месеца, заради перитонита и то само с някои от забранените храни. Дори до сега не консумирам много от тях. Надявам се да са ти от полза, много е важно да не приемаш сол, бобови и тежки храни. Пускам ти и моя списък, но пак при първия преглед си питай хирурга. Поздрави! Приемане на много течности без газирани напитки и кафе, не се препоръчват силни чаени запарки, млякото да е обезмаслено. Да се избягва тлъсти, мазни меса, пушени колбаси и риби. Тестени изделия и захарни- да се ограничат особено торти, бисквити и сладкиши. Максимално ограничаване на солта. Може да се консумират супи- зеленчукови и леки бульони, каши и пюрета. Зеленчуци без зеле, грах, бобови и гъби. Плодове без мъхести-праскови, кайсии, нектарини. Без круши и грозде. Без ядки и пуканки- може сушени плодове Месо може чисто пилешко и заешко. Риба- морска, не тлъста. Сирене- в ограничени количества, обезмаслено. Без пържени храни, по възможност на пара, задушени или варени. Контрола е най-малко за 1 месец.
Сия РибагинаСнимката не пасва на темата
Случвало ми се е да сготвя по рецепта и изобщо да не става за ядене. Снимка не съм слагала, защото на снимката ще го докарам, ама това че не сме го изяли няма как да го хвана в кадър. Честно да си кажа съм спестявала коментара на рецептата защото тука са се събрали такива "сръдли", че ако напишеш нещо по различно от "супер е" или "разкошно е" се почват едни драматизми и хленчения като в детската градина и реших да им ги спестя. Държа да отбележа, че съм опитвала и няколко рецепти, които наистина са чудесни. Относно бутона сготви в началото и аз се дразнех и го натисках само ако наистина съм сготвила и прикачила снимка, но в последствие след дълго мрънкане от моя страна, реших че няма смисъл и го приемам като един вид бонус точка към активността ми, та бих те посъветвала натискай си го, никой няма да ти каже браво, че си принципна, докато другите си трупат точки към резултата с този бутон.
Сия РибагинаОткъде да купя Италиански ликьор Alchermes?
Бени, не съм го виждала в нашите магазини, можеш да си го поръчаш онлайн. Алчермес основно в сладкишите оцветява в червено и ако ти трябва за червено-розовия цвят може да го замениш с френските Bardinet Fraise или Bardinet Framboise, те обаче ще дадат и плодов вкус, докато алчермес няма плодове, а подправки в състава си.
Сия РибагинаКак се казват подправките в различните държави?
Мені сподобалося ваше запрошення, і я напишу кілька прикладів магданоз/ petržel / петрушка / kashnich / pietruszka/ копър / koper / укроп / kopr / кріп / мащерка / чебрець / тимьян / tymianek / tymián пипер/ перец / pieprz/ pepř/ перець ...
Сия РибагинаДа има рецепти с ниска кулинарна стойност
Най вероятно е имало подобна или същата рецепта и затова не ти е била одобрена. Според мен не броя на съставките и продуктите в рецептата я правят с ниска кулинарна стойност, а начина и на приготвяне и това доколко е актуална. Сега всеки знае как се маже филия с лютеница и как се пържат картофи
Сия РибагинаКаква закуска да направим за любимия в леглото?
Не, има си маса дето на нея се яде, значи като видя някой да яде в леглото и направо припадам. Нямам нищо против романтиката,но изразена по друг начин, това с храната в леглото е не знам как да го нарека- направи си една хубава декорирана маса, запали няколко ароматни свещи,налято хубаво вино,лека мелодична музика и сервирай вкусна вечеря, пак ще си е романтично, но ще седи на стол и ще се храни на маса.
Сия РибагинаКаква закуска да направим за любимия в леглото?
Абсолютно съм съгласна с теб, че всеки си има мнение и виждане за романтиката, но определено мога да ти дам идеи за други далеч по приятни изненади, които можеш да му направиш в леглото и предполагам ще ги предпочете пред това там да закусва )
Сия РибагинаДопълнителен филтър към рецептите за ориентировъчен бюджет
За мен лично такова нещо не ми е от значение. Както казваш ти всичко зависи от вида, качеството, марката на продуктите и това дали ще пише 10лв ориентир не мисля че ще послужи с нещо, по скоро дори очаквам да има недоволни, на които сметката им се е оказала неточна
Сия РибагинаЗнаете ли какво са мушници и имате ли рецепта?
Опитвала съм го преди години в Брезница мисля че беше. Бяхме на разходка с компания и бабата на един приятел беше го приготвила. Наистина е много вкусно, но нямам рецептата и не съм го готвила. Помня че имаше кървавица и фасул (ако не се бъркам) и едва ме навиха да опитам, малко мазничко ми се стори от крачетата, но определено бих хапнала отново. Ти ако имаш рецептата- давай