Добринка Петкова
Добринка Петкова
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Добринка ПетковаКакъв пош да си изберем ?
Преди време си купих от Лидъл комплект накрайници с пош за многократна употреба,беше около 12 лв..Но с течение на времето,и от многото ползване започна да мирише,за това го изхвърлих.Сега ползвам за еднократна употреба,но много пъти,само ги измивам с препарат и вода и така,докато не се скъсат. Купувам ги от онлайн магазин или склад за сладкарски консумативи.
Добринка ПетковаС какъв крем правите торта?
Правя най-различни кремове за торти-ето ти няколко предложения. Чийз крем-200 г заквасена сметана,300 г сладкарска сметана,150 г сирене крема,1 пудинг ванилия,400 мл прясно мляко,2 с.л. захар,1/2 ч.ч пудра захар,1желатин Сварявате пудинга според указанието на опаковката, но с по-малко мляко (400мл) и захар (2 с.л.). Оставяте да се охлади. След това го разбивате, към него добавяте сладкарската сметана, като разбиването продължава, докато се сгъсти. Накрая добавяте разбитото сирене с пудра захар и заквасената сметана. Разбърквате добре. Наливате предварително накиснатия в студена вода и разтопен на водна баня желатин. Пак разбърквате и кремът е готов. Още предложения : течен шоколад и заквасена сметана, ванилов или шоколадов крем/пудинг със сметана и парченца орео или плодове,а може и двете да се комбинират, друг вариант е ванилов блат,ванилов крем,сметана и орехов крокант,пак блат,крем,сметана и крокант и завършваш с блат. Комбинации има много,слагала съм вафлени пурички,шоколадови фъстъци или шоколадови стафиди,коксов крем или с шоколадови пръчици. Ако искаш,погледни в моите рецепти имам няколко торти,може да си харесаш нещо.
Добринка ПетковаЗапочва сезонът на киселото зеле! Споделете как го приготвяте
И ние си слагаме по десетина зелки(мъжът ми е специалистът ),в едно бидонче от 30литра.Ако ми остане,по-големите листа отделям и ги редя в буркани,другото нарязвам и пак в буркани. Правя сарми,зеле на фурна с някаква мръвка,веднъж правих супа и много ми хареса,определено пак ще я направя,боб със зеле и много други манджи.
Добринка ПетковаИзсъхнал стар хляб - какво да го правим?
Приготвям пудинг със стар хляб-може сладък или солен.Даже ще пусна рецепта за сладък,които скоро правих.Също приготвям мързелива баница,пица,тостер сандвичи,пържени филии и много други неща.Не изхвърлям хляб,ако не го използвам за нещо ,го носим за кокошките.
Добринка ПетковаС какво е полезно индийското орехче?
Ползвала съм го в сладки и сос Бешамел
Добринка ПетковаПолезни ли са кафявите банани?
До колкото знам,бананите с тъмни петна са по-полезни от жълтите и почти винаги избирам да са с петна(ако ми трябва за украса или пълнеж на торта,тогава взимам по неузрели банани.
Добринка ПетковаСтранни суеверия, свързани с бременността
Аз съм чела,че бременна не трябва да яде риба или заешко месо,че бебето като се роди,ще си отваря устата като риба или ще има заешка муцунка-всичко съм хапвала и двете ми деца се родиха здрави и без странични ефекти А най-много се дразнех,когато някой яде нещо и започне да ме кани да си взема,че на бебето може да му се яде- е на мен като не ми се яде,как да взема
Добринка ПетковаКаква е разликата между чорба и супа?
Чорбата е без застройка,а супата е със застройка- и не мисля,че тези които живеят на село,не правят тази разлика. Да,може да не направиш застройка на пилешка супа,но тогава вече няма да е супа,а пилешка чорба.
Добринка ПетковаКакво приготвяте с шкембе?
Не го консумираме често,правила съм само шкембе чорба.
Добринка ПетковаКак да направим питката красива?
Правенето на питки е моята страст,но малко я изоставих,покрай другата ми любов-правенето на торти. Преди време,месех почти всеки ден,като видех нещо интересно и веднага запрятах ръкави,комбинирах детайли от няколко погачи,аз си измислях -просто обичам тестото.Даже снимах процеса на приготвяне,как се прави и т.н,защото много е трудно да обясняваш разни плетеници и да те разберат.Сега правя само по поръчка или за семейни празници. . Установих,че когато искам погачата да бъде с някакви плетеници и по различно оформена,не оставям тестото да втаса,а веднага започвам с оформянето. След това я оставям да втаса,мажа с яйце и пека на 200градуса,на долно ниво на печката(но това зависи от фурната). Също е добре тестото да е с една идея по твърдо.
Добринка ПетковаГотвите ли според сезона?
Готвя според сезона.Лятото пълнени чушки,тиквички,зеленчуци,повече пилешко,риба и понякога свинско и телешко.Десерти правя със сезонни плодове. Зимата обичам да правя тутманици, сарми,ястия в гювеча ,консумираме туршийка и разни разядки,а не домати и краставици(не ми се и дояждат) и много рядко взимам
Добринка ПетковаУмеете ли да боравите с китайски клечки?
Опитвала съм,но не ми се отдава ,пък и аз не съм голям фен на тази кухня
Добринка ПетковаЧетете ли етикетите на храните, които купувате?
Понякога чета,но не всичко което пише мога да разбера-гледам да има по-малко е-та в съдържанието.
Добринка ПетковаКуркума - в кой ястия най-много използвате тази полезна подправка?
Предимно я ползвам,когато готвя ориз.Също така, с дъщеря ми си правим маска за лице.
Добринка ПетковаСтрахувате ли се да готвите на око?
Почти винаги готвя на око- и ястия и тестени,дори и десерти.Но има рецепти,който трябва да са с точни мерки,за да се получи отличен резултат
Добринка ПетковаВярвате ли в суеверия?
Не съм се замисля за това.Иначе вярвам ,че каквото ти е писано,това ще бъде и рано или късно,всеки си получава това което е заслужил.Но не съм суеверна толкова,че да вярвам и да се вманиачавам в безсмислени суеверия.
Добринка ПетковаПушите ли, докато готвите?
Аз съм бивш пушач,но преди никога не съм пушила докато готвя.
Добринка ПетковаСлагате ли шапка когато готвите?
В къщи винаги съм с вързана коса,а когато готвя просто е задължително