Форумните Постове на zarq666@gmail.com

  • Ползвате ли често соев сос при приготвяне на ястия?Ползвам често, особено когато мариновам месо за печене на скара. Зеленчуците се овкусяват също много добре с него, преди печене. Придава специфичен вкус и се получава леко гланцов ефект, когато е в комбинация със зехтин. Поздрави, src="/files/icons/smilies/1.png"/>...покажи още
  • Някой ползва ли в къщи робот-прахосмукачка?Хмммм жалко, че няма такава награда в готвач. Но пък знае ли се.... може и да включат!
  • Някой ползва ли в къщи робот-прахосмукачка?Ееее то и аз имам вкъщи две прахосмукачки, ама те без мен нещът да чистят..... Идеята ми е примерно докато съм на работа или навън, прахосмукачката да си я пусна чрез Wi-Fi от телефончето "/files/icons/smilies/21.png"/> и да се прибера на "пометено" . Иначе за основно почистване ще трябва да разчитам на себе си в комплект със старата си дружка-прахосмукачка. А и имаме котка вкъщи и борбата със скубещите й се косми е жестока, направо епична , та затова се оглеждам за надежден помощник и съюзник ....покажи още
  • Имате ли информация за зелен чай Тайната на южните моретаНамерих това в един он лайн магазин като информация: Тайната на южните морета 4.00 лв. Цената е за 50 гр. чай. Зелен чай „Формоза“ с листа от слънчоглед, синчец, ягода и невен. Силно наситен аромат и приятен сладникав вкус, идеален дори и за най-претенциозните предпочитания. Препоръчваме го в топла запарка от 2 до 3 минути за постигане на максимално нежен вкус и аромат. Идеалната добавка към повечето десерти. Източник: Чаена къща Пловдив Не съм го пробвала, но ако намеря ще опитам. ...покажи още
  • Естествен имуностимулант, подходящ за деца?Благодаря Ви! Миналата година пробвахме с домашно приготвен сироп от бъз, но вкусът му е силен и малкия не го харесва. Давахме го сутрин и падаше голямо гонене с лъжицата....
  • Какво трябва да е храненето при хипертония?Първо - избягвай солта (натрий) или направо я елиминирай (ако можеш) от храната. Избягвай полуфабрикатите, както консервираните и пушените храни, защото в тях натрият се използва като консервант. Ако обичаш сирене - преди това го изкисвай, за да падне солта. Увеличи приема на калий - така ще елиминираш натрия от храните. Препоръчва се приема на два банана на ден (които са богати на калий) и пет порции други плодове и зеленчуци, тъй като плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на фибри, които също понижават кръвното налягане. Освен бананите, други богати на калий плодове са кайсии, фурми, пъпеш "медена роса", киви, манго, нектарини, диня, авокадо, портокали, папая, нар, стафиди. От зеленчуците изберете листно цвекло, целина, спанак, магданоз, кресон, цикория, алабаш, броколи, доматен сок, краставици, цветно зеле, аспержи, артишок, картофи, сладки картофи и тиквички. Цвеклото е много полезно при всякакви проблеми с кръвното. Ако искаш виж тук в готвач статията: Квас от червено цвекло - супернапитката, която отново е на мода Също и тази рецепта: Ферментирало цвекло (квас) Препоръчвам ти повече движение, да увеличиш приема на вода всеки ден, да хапваш повече чесън. Ако пушиш - зарежи цигарите, алкохола също вреди. Ако имаш наднормено тегло - постарай се да го нормализираш. Поздрави ...покажи още
  • Полезно ли е да се дава сладолед на дете с възпалени и подути сливици?Момичета, много ви благодаря за съветите. Мисля да пробваме със сладоледа, пък да видим какво ще стане. Ще изчакам още няколко дни и ако няма подобрение ще водя малкия при друг специалист - все пак още едно мнение от специалист уши нос и гърло няма да е излишен. А иначе в изследването освен бактерията и медикаментите на които реагира, не пише никаква степен. Доктора обясни, че тази бактерия е има и при здрави хора и затова не било нужно антибиотик. Изписа ни и Изопринозин - за имунната система, както и Тантум верде за пръскане на гърлото. След 3 седмици трябва да сме на контролен преглед при него ако всичко е наред. А за хомеопатията и аз съм много скептична - досега колкото пъти личната ни е изписвала хомеопатия, никога не е помагала и само се губи ценно време и накрая все се стига до антибиотик. И отново - много ви благодаря!!! Дано всичко отшуми....покажи още
  • Полезно ли е да се дава сладолед на дете с възпалени и подути сливици?Здравейте, Вече пети ден малкия яде всеки ден мелби от домашно приготвен сладолед и освен, че е много ЩАСТЛИВ мисля че има и подобрение! ons/smilies/1.png"/> Освен, че намаля хъркането от подутите сливици, се чувства и много по-спокоен! Явно цяло лято ще сме на СЛАДОЛЕДЕНА диета! ...покажи още
  • Полезно ли е да се дава сладолед на дете с възпалени и подути сливици?Станислава благодаря за полезния съвет, който ми даде! И аз съм доволна от резултата, дано всичко да отшуми с течение на времето.
  • Дайте идея за интересни постни ястияМога да предложа тази рецепта, много е вкусна, но ще трябва да махнете яйцата: Вкусна мусака от кисело зеле Тези също: Зелен фасул по индийски Студена супа от зелен фасул с кисело мляко Боб яхния с целина Лесна здравословна зеленчукова супа Успех с постите!...покажи още
  • Как се принтират рецепти тук?Цитирам Администратора: "при натискане на принт на браузера, страницата изпраща само текста и снимката за принт и няма нужда от бутон за принт." Или аз бих обяснила така: Чукваш с мишката някъде отстрани на рецептата, цъкаш десен бутон, появява ти се Принт и си принтираш рецептата заедно със заглавната снимка. Лесно, бързо и удобно. Поздрави ...покажи още
  • Диета при малки деца след боледуване от ротавирус?Абсолютно съм сигурна, че тук в сайта има и медицински работници, които биха могли да се включат във форума. Моля не се стеснявайте и помагайте със съвети!
  • Диета при малки деца след боледуване от ротавирус?http://www.pramed.com/rotavirus.htm
  • Диета при малки деца след боледуване от ротавирус?Най ефективно при Ротавирусните диарии е     Патогенетичното лечение- овладяване на дехидратацията (обезводняването).В болнични условия това се постига най-вързо с венозни вливания на разтвори на Глюкоза,натриев и калиев хлорид.При по-леките случаи в домашни условия ,се прави Водна пауза-в продължение на 6-9 часа се поемат само течности -вода,сокове,компот разреден с вода без плодовете,степчета и чай.При наличие на повръщане,се приемат лекарства срещу повръщането (виж тук).През този период (до 6-я час) не трябва да се поема никаква храна,а след изтичането му може да се приемат през устата обикновени солети и бисквити,и на другия ден в диетата могат да се добавят препечен хляб,варени картофи, варен ориз и макарони без олио и сирене.Продължителността на това ограничение в храненето трябва да продължи 3-5 дни,или 2 дни след изчезването на диарията и другите прояви на болестта. При кърмачета с диария,е уместно даването на безлактозни млека ( APTAMIL Lactose Free,Milupa HN25). Стриктното спазване на тази диета е първостепенно условие за успешното лечение на диарията,и всяко едно отклонение от нея води до ново обостряне на заболяването и компрометиране на лечението.     Симптоматично лечение--прахчета Смекта или Хидрасек+ пробиотик(Рекомфорт,Линекс,Биобаланс,Ентерол 250...).В случая Смекта има запичащ ефект (повишава консистенцията),а пробиотикът -антибактериален ефект при евентуално насложена бактериална инфекция. Тежките форми на заболяването със значителна дехидратация и тежко увредено общо състояние,задължително се лекуват в болница,със венозни вливания на разтвори на глюкоза,натриев и калиев хлорид. Източник: Практическа медицина http://www.pramed.com/rotavirus.htm...покажи още
  • Диалекти и храни?Ето например по панагюрски барабой = картоф барабои = картофи пипон = пъпеш мисир = пуяк мисирка = пуйка
  • Диалекти и храни?Ето и цял разказ на панагюрски, от сборника на Дида Гемиджиева „По панагюрски”. ДУНКА Аз съм си, стринко, много естелита. Барабой на буци, тикви на кори. Сичко ми са лепи. Наляла съм са като тикве. То ми е подадене. Ката вутрина, ако не ометъ копаня попара, денъ не минува. Ил намажа порязаница с мас, па ям, па ям кое с домате, кое с лук на пере. Ами като съм си яшна! Не мога изтраа до пладне. Я емиш зобна, я шикерче смуча, я навира котлето със суруватката, па го изцуцунвам до дъно. Оти да е искльопа прасето, като има цвик? Куга нема суруватка, джуркам мътеница. Па доде ли обят, та почна със сланиньова пачъ и комат ляп. Ша ги полеа с малко вода, че тате вика: “Водичке ле, притъпквалчице ле!” И ша зафана гивеча. Оберъ мръфките, че мама пости, а тате на къра еде. Най-обичам говеждите мръфки. Оти са топът в уста. Ами куга заколим прасето! Нагъвам преснинъ отсабале до тевно. Па тате като исуши рибиците и мама напълни тулума – яла та гледай! Мама ми дудне, че ша стана друслива дунда и никой ергенин нема да ма земе. Нема ли? Как ли па ня! Сряща ма Киро Цонин и ми са диви: – Каква си убава, Дунке! Мазна си като баница. Да та изруска чивяк! – Шъ мъ опиташ куга идем под венчило! – Ти само речи! Да провода ли сватове? – Още съм малкъ, Киро, ша траеш! И не само Киро ма пресряща. Иска ма и комшийчето Къно, ама го не щъ. Я каква е пардия. И е скарнаф. Не обичам тънкульов мъш, дето са е исцибрил като глистек. Има да ми лимга куга еде и ша ми разваля ищаа. Кльощавите не ги аресвам. Не е до немка. Комшиите са възможни, ама Къно го не щъ, оти е като мотовилка. Асъм си, стринко, млого естелита. Такъв ни е джинса. И мама, уж пости, ама скришом оплюска сичката крещинъ. Добря че с тате си падаме по белинъта. На нас ни дай мръфки! Качамака прави мама ред сирене, два реда пръшки и го едем с пресольовица, оти ша ни са утръти от мастъ. Ния с вега не готвим. Тате най-обича да са разпищоли в неделя на софръта по икиндия. Ша замези туршия, па ша шльокне павурче ракия. Мама ша отрупа месала с покаркло, сиджук, пачъ, саздърмъ, пуешки кълки, заешка ехния и капамъ сякакви мръфки. Па като седнем, изкльопваме сичко. Лопаме, лопаме, надрусаме са, надъним са до гуша, па тате рече: – Ох, бабанка! – и опне бъклица вино. С мама раздигаме, оберем съдините да не оди зян, измием ги, приметем, па скръстим ръце да чакаме вечерята. Такъв ни е табеета. Ния сме си домашаре. Не одим по госте и не ни аресва някой филанкишия да ни са прикелефещи на софръта. Не ча ша ни подеде. Не сме някои пинтие. Ама после ша си чешат езиците, че дъним като прасета и ша ни завиждат, ша ни клепат, залците ша ни броат, па куга ни срещат, ша ни са ливрът. Не щъ да ни намират маанъ. Не мъ е касават що бъбрат ората, ама нали съм мома за женене. Друго си е да ме аресват, че съм мазна като мекица, а не сбабичосана като онаа вейкя Бунда. Да я дуунеш, ша падне. Ексик й капелата! Носи са като софишка кокона, па са не види на що мяза. Джонголете й като клечки. Дълга като вършина и слаба като чирос. Роклята й висне като на закачалка. Обула танкове уш по модата, а са не види, че е прават върлина. Гаче ли е на струлци. Сляз, Бундо, да та цалуна! То и капела носи, че й е редка косъта. Я мойта – съща конска грива. Префирия гъзьова! Оскоманяват ми зъбето, куга е вида. Плоска като петура. Същинска плескуда. У тях тертипа бил да съ не еде по млого. Не било здравословно. Нели е докторска щерка, нека не еде, нека пробира, па ша вида кой ша е земе таа кльоща. Кощряба! Тя ша ма обельосва, че съм дебела, а куга ма срешне, ма издеветисва как ми е гладко лицето. Нейното е нелно, оти са зенкьоре, не съ ранат добря. Нусъ като човка, испосталяла и са смужурясала. Кой ша е ареса? Да ще комшийчето Къно да е земе, какъвто е лосманин, ша са си лика-пърлика. Дъргеле и двамата. Чуда съ ас кого да зема. Киро Цонин ша ма слуша и ша ма гледа като писано ейце, ама е извейплява и по-кръп от мен. Мама вика да зема Тасо Коча, оти е касапин и ша ма рани саде с мръфки. Тате ма кандърдисва за Ганчо Затикола, оти е крачмарин, та са чуда. Още съм малкъ! Добря си ми е дома. Ем си ям на поразия, ем си лягам с кокошките. Ем немам свекърва да й стойъ диванчапрас, да й мълчъ като мунек и да са права на проста като уфтсъ, та да й задигам. Ша си зема Кирчо, че ша ма тури на педестал и ша мъ има за царица. Нема си майкя да й чина метане и да е зяпам в зъркелето. Да са пукне Бунда, оти не е дунда като мен да е аресват ергенете! На ти, стринко, това гюмче суруватка, че и ти си обдуен гъс. Мама ти го праща. Би млого мляко, че маслото ни са привършило, та ти носа. Рече да съ не бава като някоа загоритенджура, та ша търгам. Айде, ша са видим допатя! ...покажи още
  • Диалекти и храни?А превода какъв е? Компир е цвекло, нали?
  • Как да сварим перфектни яйца без да се счупят?Аз лично изваждам яйцата от хладилника поне няколко часа, за да се темперират. Избирам тенджера с по-дебело дъно, покривам го с хавлиена кърпа и нареждам яйцата на един ред плътно едно до друго. Заливам с хладка вода, добавям една две супени лъжици сол и пускам котлона на по-слаба степен. Когато са готови, ги оставям в горещата вода да си изстинат от самосебеси. Ако се пукне някое яйце е изключение....покажи още