Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Вивта Сан»Моите форумни постове
Вивта Сан
Вивта Сан
Новак

Моите форумни постове

Вивта СанПолезно ли е да се яде много Риба
Всичко е добре, когато се консумира разумно.Много зависи каква риба се консумира.Ако имате достъп до чиста (сравнително) риба, която сте си уловили лично или от надежден източник, то е полезно да се хапва.Не Ви съветвам да консумирате изобщо риба от магазина.Търсете риба само на пазари, където има прясно уловена.Чела съм, че не е хубаво да се прекалява с риба т. е. веднъж-дваж в седмицата, но не повече, заради нивата на йод , съдържащи се в рибата.Това трябва да се има предвид, особено от хората с проблеми със щитовидната жлеза.Също така и от бременните да внимават, заради евентуалните вредни вещества, натрупани в рибата, имайки предвид чистотата на водните басейни.
Вивта СанКулинарна пародия ли е Черешката на тортата?
Шоубизнесът няма скрупули.Това, че са готови на всичко за рейтинг не е проблема.Проблемът е ,че голям процент от населението го гледат с оправданието, че "им гледат сеира".Можем да изберем да коментираме негативно и да се ядосваме ,продължавайки да го гледаме или да въведем хигиена в информацията , която получаваме и да сменяме канала, или още по-добре- да гасим телевизора, когато нещо е против нашите възприятия за естетика, морал и др. Аз сменям канала дори само са върви реклама на някое реалити.Това е съзнателен избор.Не мога да накарам хората да поддържат чистота.Това, което мога да направя е да почиствам своето пространсво
Вивта СанКак да станат хрупкави пържените картофки?
Аз пържа картофите в около 3 см. нагорещено олио и ,когато ги вадя, ги изцеждам хубаво. Остават си хрупкави и не са мазни
Вивта СанКъде празнувате рожден ден на дете на 10 годинки :)
Скоро бях аниматор на детско парти за деца на осем години.Проведохме го в една от залите на ресторант. Хубавото беше,че родителите бяха в съседната зала, но бяха зад врата и не притесняваха децата.Украсата беше семпла.Имаше игри и музика , за да се забавляват децата.Имаха и място да потичат.Изобщо от всичко
Вивта СанЕфикасно бабино лекарство за кашлица
Като спешна мярка за успокояване на кашлица, а не за лекуване,баба ни даваше една лъжица със захар с олио, колкото да попие в захарта.Това се смуче и работи за временно успокояване.Беше доста ефективно , особено когато вечер започвахме да кашляме.
Вивта СанПолзвате ли филтърни кани за вода?
У дома ползваме кана от години.То вече си е част от бита, с който сме свикнали и не пием директно налята и нефилтрирана.Не знам в каква степен пречистват тези филтри ,но се надявам ,че ни спестяват известно количество вредни вещества. Като усещане водата е по-мека.
Вивта СанПолзвате ли ореховите черупки за нещо?
С черупките се правят настойки с алкохол-ракия или водка.Някои лекуват стомашни проблеми, други кожни.Нищо от Природата не се изхвърля.Всяко нещо има полезни свойства.
Вивта СанИзползвате ли индрише във вашите рецепти?
Като бяхме деца , баба го слагаше в компотите.Тогава не го ценяхме никак, но сега си давам сметка,че всъщност индришето е доста полезно за здравето.
Вивта СанЗащо се декантира виното?
Целта на декантирането е да се отточи виното от утайките и да "подиша" или да освободи ароматите си.
Вивта СанИмате ли семейни кулинарни традиции
Спазваме всички кулинарни традиции ,които повеляват българските празници.На Никулден- риба и постно ,когато повелява календара.Малките ритуали подобряват настроението у дома.Например единият не започва да се храни , ако другият не е седнал още на масата.Правим го от уважение и с удоволствие, а не по задължение.На рождените дни правим торта с домашни блатове и млечен крем с банани.