Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»marcheva14»Моите форумни постове
marcheva14
marcheva14
Мастър Шеф

Моите форумни постове

marcheva14Някой ползва ли в къщи робот-прахосмукачка?
Имам. Не ми върши работа, само ми се мота из краката. Не е моята прохосмукачка.
marcheva14Полезно ли е да се дава сладолед на дете с възпалени и подути сливици?
Заря, здравей! Прочетох какво ви е сполетяло, много е неприятно. Цял месец с болно и трудно преглъщащо гърло не е нормално. Би трябвало бързо да отшуми, но след като е изолирана бактерия Стрептококи, то тя може да се изчисти само с антибиотик, но е важно и това да се знае на коя степен е. В изследването би трябвало да пише, и ако е 10 на.... означава, че му трябва антибиотик. Лошото е и това, ако премине и в гнойна ангина. Не се плаши, всичко това се оправя. Сладолед е добре да се дава, но аз бих го давала заедно с антибиотика. Само като съвет го приеми. Зная за себе си какво ще направя, но ти се консултирай с лекар. И още нещо, аз с хомеопатия не бих лекувала ангина, но това съм си аз! Вероятно ще се наложи операция на сливиците, но има и вариант това да се оправи от самосебеси с минаването на годините, но и винаги ще остане като нещо неприятно и при малко неразположение ще го "удря" в гърлото и,може да прави ангини. Трябва да се направи по-сериозна консултация с лекар. Такива има в София и според мен е необходимо.
marcheva14Когато нямаме хартия за печене,какво друго може да се използва като заместител?
Разбира се, че можеш ,София. Намасли добре едно алуминиево фолио и готово.
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Сийче, здравей! Напълно те подкрепям и преди няколко дни почти същото го написах, само дето не пуснах тема, не за друго, а защото определено смятам , че няма да се прочете и няма да се получи добър коментар. Защо така мисля ли, защото под това което бях написала много малко хора го подкрепиха, предпочитат да си стоят зад екраните и вероятно си казват" аз ще си продължавам да правя както си искам, те , глупачките, нека да се трудят над тенджерите, за мен важното ми е точките. Егати и точките ,егати и чудото!! Но едно се питам, защо са тук, какво правят, защо ни заливат с буламачи от които да ти се догади, да не отвориш повече и да не гледаш...не знам защо го правят. С това ли се хранят, техен проблем е разбира се, но нека да не го продължават, гнусно е. Друго което ми прави впечатление напоследък, когато влязох тук и когато се регистрирах определено усетих, че ИМА правила, които се спазват, сега изобщо ги няма, стана си кой от къде е, влиза с шут нагло и продължава без да се позаинтересува от това, кой какво показва, без да пожелае да се научи. Това с публикуването на преписаните рецепти трябва да спре, ако ли не, то аз специално ще си отворя дебелите книга и чуждите списания ще превеждам и публикувам. Трябва да се знае, че на ден мога безброй рецепти по този начин да напиша. Дали ще се хареса, ми.... не ме интересува, точно така ще започна да процедирам. Такъв вид "кулинари" нека да си имат отделен раздел, примерно : "Отдел за преписани и преведени рецепти от кулинарни книги, без да са сготвени"......и да не участват в общите. Аз бих го измислила веднага, но не е моя работа това, само давам пример как може да се направи, а има и още идеи. Трето, не може прекрасни кулинари като: , този път ще изброявам и може да пропусна някой за което се извинявам, Нина Иванова Иванова - прекрасна е, няма лоша рецепта, от нея може само да се научиш, Също така Гергана Цветанова, работи прекрасно, показва чудесни неща, Елена Стефанова , е там грешка няма, Елена Стойчовска, Албена колко е добра , Йорданка Ковачева - царица на средиземноморската кухня, дали да изброявам още прекрасни кулинари които са назад, а дали да изброявам тези които пускат само преписани рецепти, а са напред, не, не ми е удобно да ги изброя, а те са много такива измислени. Една през една последните ни удавиха в смутита и в бебешки каши. Стоп! искам на такива рецепти!! Искам да се научавам, да копирам, това е много важно за да можеш да кажеш "това го научих от един прекрасен кулинар от" Готвач БГ". Аз участвам и в други сайтове с кулинария и на мен самата ми е приятно когато покажа снимка и рецепта , примерно от Веселина Константинова, от теб също....и трябва да се знае, че задължително изписвам автора на рецептата, това е уважението към него от моя страна. Така трябва да се прави!! Следващото което ми прави лошо впечатление е, че се се пускат рецепти, но нека да са точни , а не измислени с лоши продукти и да не се повтаря оригинала, а такива измислени нека да си пише във заглавието "Крем Брюле ала Иванка", няма лошо тогава и аз ще си направя моята преценка дали да гласувам за тази рецепта или не. Правила има във всяка кулинария!! Да не се приемат , като рецепта компотите, също. Вече се прекали и там се удавихме всички. Също така, когато се гласува с 1-ца искам да има задължителен коментар, какво не се е харесало в публикуваната рецепта, лоши продукти ли са показани, лошо изпълнение или е, какви са причините за тази оценка, според мен това е важно, а ако няма коментар такива 1-ци да не се приемат, защото понякога, да не кажа често, това се практикува от лоши "чувства" на даден кулинар. Дано да съм разбрана какво искам да кажа. Бих искала, това което ние тук споделяме да се прочете и от "Готвач БГ" за да помислят , че това което върви в момента, ами не е на добро, защото във всеки един момент аз бих си тръгнала огорчена. Не е проблем толкова, не е такава огромна загуба, че аз ще си тръгна, но може след мен ида има и други такива хора. На крачка съм. И последно, обичам когато има правила и те да се спазват.!
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Точка! С тази "Точка" се сложи окончателна точка на разговорите ни. Няма значение, че истината между теб и нас можеше да се разгледа точно в тези разговори, но идеята вероятно е друга. Всеки има своето си право, ние също като потребители. Но трябва да знаеш, че точно тези разговори между нас и съответно недоволството, което е породено от някои неща, ние ги изброихме и те не трябва леко да се отхвърлят. Благодаря, че се включи, благодаря, че си ни прочел, дано да има защо. Поздрав! Марчева
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Сийче, ти добре му го каза на Админа, ама трафика, мила, трафика за тях е важен, а не стойностните рецепти в случая, така излиза за ... мда. Боят се, че ще останат три ,примерно добри кулинари, ама много грешат, защото амбицията винаги е водеща при един кулинар. Как да го обясня, че той, хоби кулинара с времето израства в това свое занимание и съответно започва да "тегли" останалите, но и започва нещо да го дразни, когато остава назад , а от това могат само да го загубят в даден момент. След като са толкова силни и постоянно ни се набива , че са се разраснали изключително много, което се дължи основно на тези добри хоби кулинари, които пускат прекрасни приготвени от тях рецепти, което е така, могат да си разрешат да направят промени, като разделят на добри, не толкова добри, и такива пишещи само рецепти и статии и готово, а преминаването от един раздел в по-горен , също е голяма награда за даден хоби кулинар. Толкова е лесно да се направи, но са други интересите. С това което написа Админ, имах чувството и усещането, че той ни се скара, че повдигаме въпрос, а не си дава сметка, че трябва да има диалогичност м/у нас и тях, и че ние останалите точно правим трафик на този кулинарен сайт, че лично аз, примерно, доведох 10 мои приятелки, не всички са регистрирани, само четат, които търсят моите рецепти, твоите, на още горепосочени добри кулинари посочени от мен, точно това е трафик също. Защо го повдигнах въпроса ли, ами точно от тях, приятелките , ме насочиха към глупостите, които напоследък се публикуваха. Да и това е точно така.
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Добре, де, човек, съгласна съм с теб. От какво се оплаквам, от недомислени рецепти от които можеш да п**върнеш. посочих такава. За снимките, направо ги изхвърляш, след като не съм се справила с тях, това е, лесно е, няма сърдене, защото трябва да се съобразявам, аз да се съобразявам!! точно с правилата ви...!! Пускаш ми рецепта без снимка. Това няма да ме откаже да участвам, а ще ме накара да отида и да си купя още по-добър фотоапарат, да си оправя левите ръчички, ако искам да участвам с добри снимки. А ако и това не ми помогне , отивам на фотографски курс. Ще ми е от полза във всеки случай, така и така съм в дълъг отпуск. Връщам се да ти докажа , че имам основание в своето си недоволство, пример: "Богато руло Стефани" , автор - Невена Блажева, прекрасно изглеждащо, !! добавена снимка, ей сега е добавена от Мария, само Мария е, моля ти се, погледни я и ела да ми кажеш дали не съм права. Ще приема всеки твой отговор и ще си замълча след това. PS също така и добавена снимка към рецепта "Богата свинска хармоника", тя за мен няма нищо общо с рецептата, просто е снимка на някакво свинско месо..... Ако така ти се поднесе в чинията ти ще я погледнеш ли...само питам....
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Marchela_vs :Нека всички да се захванат за работа и никой да не се меси в работата на другия оставете това на на администратори, редактори и т.н. те да преценят според правилата на играта. За някой може рецептите да са "повърни" за други НЕ, не всички имаме еднакъв вкус т.н.. Нека посетителите и феновете на сайта да решават тези неща с коментари и снимки, не самите ние да се "плюем" а после "ближем"! Докато вместо се занимаваме с простотии , нека сготвим нещо хубаво и апетитно с което да привлечем много хора към сайта, оттам идват и посещаемост на рецепти, гласуване ,точки ,оценяване! Това е според мен важното или поне аз това целя работя за сайта като за мой личен сайт!!! Ненавиждам хора без мнение, то трябва да се изказва във всеки един момент, от това което те е подразнило. Ненавиждам да ми се раздава акъл на килограм, това мога аз да си го правя.!! Нямаш какво да кажеш, замълчи си по-добре или отговаряй конкретно по темата ни.
marcheva14Гледам и не вярвам на очите си!
Ох, Дорче Дорче ....късно се включи, както е написала Сия, темата е приключила. Закъсня, мила, да си изкажеш "чутовните" мисли. Ех, да можеш да готвиш като Сия.... ама на , пусто не можеш. Затова продължавай да пишеш и преписваш статии, няма лошо, а дали се четат...понякога може и да се четат, не знам. Дорче, пак не си разбрала, аз темата не съм я създала, Сийчето я създаде , а аз само си споделям и отговарям в нейната тема и освен това всеки има право да си отговаря на никого не съм писала , че не може да изразява мнение, напротив, точно обратното казах, нека да си поговорим, да си споделим, пък да се опознаем, ти к`во ще кажеш, а , не си ли съгласна..?? Ех, Дорче, пак не четеш с разбиране....но друго и не очаквам. Дорче, не знаеш ли, че в спора се ражда истината.?? Не знаеш! Недей да отговаряш, вече няма смисъл.
marcheva14Най добрата рецепта?
Първото което поглеждам е, дали е публикуваната собствена снимка на приготвената рецепта, и ако не е публикувана такава я прескачам, защото не получавам добра връзка между публикацията и сготвената рецепта., след това прочитам продуктите и ако ми допаднат може и да я запиша. Рейтинга никога не ме е интересувал на която и да била рецепта, за мен определящи са продуктите и качеството им. Изпълнението като поднесена визия също не винаги е определящо, защото не всеки може да твори красоти в чинията, но е желателно, разбира се, но все пак кой колкото може..
marcheva14Дайте идея за Панировка без глутен
Соя, семена от чия смлени и смлени ядки = ето една добра панировка за всичко без да съдържа глутен.
marcheva14Грешки, допускани при правенето на френски макарони?
Невена, здравей! Пуснала съм рецепта за направата на френски макарон. Има и снимки. Много са хубави. Не ми се е случвало да не станат, нямам проблем. Не си написала как точно и по коя рецепта ги приготвяш, за да можем да ти отговорим и да ти покажем грешките при направата им. Те не са сложни, лесна и бърза бисквитка е. Сподели по коя рецепта ги работиш.
marcheva14Грешки, допускани при правенето на френски макарони?
Това не е моя рецепта, мисля, че съм писала източник. Френски макарон - кулинарен блог на Йоана Петрова, кулинарен блог на Мария Митева, Home Cooking, joy of baking и още много известни кулинари съм изгледала преди да се реша да ги направя. Много е важно "свиването" на сместа с бадемовото брашно след разбиването на белтъците. Бързо ще го схванеш.
marcheva14Приготвяли ли сте щолен? Имате ли изпробвана рецепта?
Да, приготвяла съм Щолен, почти всяка година го правя, само тази година го пропуснах. Хубав е, харесван е, но повече заложих на маслените бисквити и затова не го направих. Мога да пусна рецепта, не е трудна, лесна е. Щолен винаги може да се приготви, въпреки че му мина времето.. Догодина отново. Ползвам рецепта на Светлана Трънкарова, прекрасен кулинар и се радвам, че е моя приятелка. Напиши в Гугъл "Щолен" - Св. Трънкарова и ще ти излезе рецептата. Тя е дълга , много продукти са в нея, а както разбирам или аз не мога да пусна линк към нея, тук нещо не ми излиза. Това е.
marcheva14Рецепта за горещ шоколад?
Да. С хубаво плътно вино и разтопен шоколад. Лесно е. Не ползвам готови пакетчета.
marcheva14Помощ! Дайте мощен имуностимулатор
Сийче, не се притеснявай. Този грипен вирус от най-обикновени лекарства ще мине без антибиотик. За два-три дни нещата ще си дойдат на мястото, спокойно. Ще се оправиш. За кашлицата има прахчета , които ще ти помогнат. Може би тази година след тази прекарана тежка инфекция трябваше да си поставиш една ваксина против грип. Върши работа. Другото което си направила е напълно достатъчно. Изопринозина е силен и той помага в дълго време. Нямам идея с какви допълнителни хран. добавки можеш да засилиш имунитета. Пази се!
marcheva14Помощ! Дайте мощен имуностимулатор
Не, не, ваксина при положение, че още има инфекция е крайно противопоказно. Абсурд! Къде я хвана тази детска болест...нищо, ще ти мине, бавно минава, но си отива в един момент. Ако стане по-лошо положението с гърлото, примерно налепи се появят, ни ти го пожелавам мила, казвам го за всеки случай, си купуваш нишадър на прах от аптеката и през два дни си намазваш гърлото с нишадър. Става така: на една дълга метална пила овалваш памук, леко го навлажняваш, топваш в нишадъра поизтупваш и бързо намазваш гърлото или сливици ако имаш. Същото важи и за зачервено гърло. Не е отровно, не ти пречи на нищо, само е гадно, на вкус е горчивко. После няма да се храниш с нищо поне един час, може и повече. Върши фантастична работа. Бъди спокойна, няма да се отровиш, лекар ми го е казал за детето и така му спасих гърлото от операции на сливици. Забравихме какво е това зачервено гърло, ангини и т.н. Сега вече е голям мъж. Профилактично го правих една цяла зима веднъж седмично.
marcheva14Помощ! Дайте мощен имуностимулатор
Прополис не вреди, взимай, но и внимавай с тези бабини илачи да не натоварваш черния дроб. Много почивка заради далака, кислород - ще ходиш на разходки в парка. Честно! Ще се оправиш, но пак ти казвам много бавно минава, дълго време ще чувстваш умора, може и температура да вдигаш, и само с изписани от лекар лекарства... Дълго време напред ще си правиш изследванията, независимо, че си се оправила и се чувстваш добре. Те са си специфични. Вярно е, че от целувка може, а и може да е бил в латентен период до момента, т.е. да си го имала в себе си и сега да се е провокирал от нещо , от вирус... от нещо. Мисля, че трябва да те наблюдава вирусолог + имунолог. Не знам кой те наблюдава. Ще се оправиш!!