Темите на Марияна

  • Как да съхраним зрелия боб?Всяка година си купувам 3,4 кг бял, сух боб на килограм от производител. Времето наближава. Споделете опит как го съхранявате.
  • Препоръчайте добри препарати за почистване на котлони и фурнаСподелете опит за добри препарати за почистване на индукционни котлони, фурни.
  • С каква марка олио готвите?Предвид, че пазара е пълен с много марки олио, коя да изберем?Има ли разлика между тях?
  • Как приготвяте и как харесвате таратора?Аз лично с нарязани на кубчета краставица с мляко, не много вода, копър, олио, сол и малко чесън. Не го правя с настъргана краставица, така не ми харесва. Моя позната му слага и орехи....покажи още
  • Имате ли си кулинарен тефтер?Независимо колко книги,кулинарни журнали, рецептурници, списания и вестници имам, сайтове за кулинария също следя, помощник ми е и кулинраният тефтер.Имам няколко такива /буквално тефтери/ в които си записвам само изпробваните и според мен сполучливи неща. Превърженици ли сте? Имам позната на която всичко и е нахвърляно на безброй малки листчета например.Друга пък име един такъв, който и е предаден от нейната майка....покажи още
  • Как консервирате тиквички? Замразяват ли се?Как консервирате тиквички? Сега е сезонът на тиквичките. У дома ги готвим по няколко начина и много ги обичаме. Питането ми е породено от тава, че четох, а и мои познати слагат нарязани тиквички на кубчета и ли на шайби в торбички във фризера. Някой пробвал ли е? Не стават ли воднисти? Или консервирал ли е ?...покажи още
  • Отворени пактчета бисквити, отлъгнали също - за какво да използваме?Ако останат такива натрошавам, заливам с направен пудинг от Йоткер например. Какво можем да направим друго?
  • Мястото на кулинарията във филмите. Харесвате ли ги?Обичам да приготвям разни неща. Харесвам да гледам и филми с кулинарна тематика. В кино сайтовете ги наричат "кулинарни". Много са, но най - силно впечатление ми направиха "Джули и Джулия", "Яж моли си и обичай", "Шоколад", "Без резервации", "Един живот в рецепти"....покажи още
  • Купувате ли си кулинарни книги?Аз лично имам и ми харесва да си купувам през годините. Имам и доста подарени. Обичам да следя нови издания, както и да чета книги с рецепти.
  • Какво да правя със старите компоти и сладка?Сладката, конфитюри, желета и g/kompot/">компотите, които вече са стари какво правите с тях? Сега правя малко и ги изяждаме, но преди години повечко и оставаха. Повечето хора ги слагат в материала за варене на ракия....покажи още
  • Кои сортове са най-добри за домашно виноНикога не сме си правили вино или гледали лозе. Имаше период в който купувахме малко количества от един човек, който има много декари лозя, различни хубави сортове. Произвежда и продава. Сега сме се спрели на 4,5 вида и марки и си купуваме по няколко бутилки. Имам познати които сами си купуват материал и си правят и такива които гледат малки лозя. Харесвате ли, кой сорт е добър?...покажи още
  • Варите ли домашна ракия? Привърженици ли стеМоето семейство отдавна не вари. Имаме още от преди, отлежава. Не се пие много в къщи. Преди варяхме в един частен казан. Купувахме материал от /n7-3307-Сливи">сливи и от кайсии....покажи още
  • Как приготвяте кускус?Повечето хора го използват за закуска, сварен. Слагат масълце, сол и сиренце. Аз също. Но правя и ястие със сварен кускус, домати нарязана на малки парченца, сол, зехтин, босилек. Също и една рецепта, която изпробвах и ми хареса - сварен кускус, майонеза,кисели краставички, сварен морков, черен пипер. А Вие?...покажи още
  • Каква марка масло ползвате и кое ви харесва?Питането ми е породено от многото марки краве масла, които се предлагат на пазара. Каква марка масло ползвате и кое ви харесва? От години ползвам немски масло. Купувам си ги от промоции по няколко броя и винаги си имам. Това са Markenbutter, Deutsche Markenbutter, Goldendorf /по рядко/.Харесвам ги, въпреки че има много статии против качеството им. Ползвам ги за мазане на филии, за приготвяне на сладки неща, козунак и козуначени кифли, някои тестени закуски. Много рядко и при готвене на ястия. В единични случаи ползвам български марки....покажи още
  • Как консервирате лозовите листата ? Пробвали ли сте в бутилка?Как консервирате лозовите листата ? Пробвали ли сте в бутилка? Нека споделим мнение. Аз лично си бера лозови листа, когато са младички от лозето на една моя позната. От 7,8 години ги слагам в пласмасови бутилки. Събирам листа, оставям ги върху една голяма бяла покривка, пръскам ги. Оглеждам ги да няма някое насекомо, дупки. Измивам си бутилки отминерална вода, Кока Кола т.е от 2 л. или 1 1/2 л. и ги оставям на вън да изсъхнат и подсушът добре. Събирам 5 едно върху друго листа. Навивам като пура и слагам през отвора.В едно шише слагам 45 бр. т.е за едно готвене.И така например 5,6 бутилки. Завинтвам капачките добре. Слагам шишетата в мазата и ги завивам с едно старо малко одеяло на тъмно. Когато реша си ги готвя. Като отворя бутилката ухае страхотно. Стават сърмичките вкусни.Е, не е като да са пресни, но не са илоши....покажи още
  • Каква марка брашно ползвате?Каква марка брашно ползвате? Най - доволни от качеството на коя марка брашно сте при направата на тестени неща и сладкиши?Моля споделете вида и марката. Нека обменим мнение. Аз лично харесвам "София мел" в неговите видове "Класик" и "Екстра". Ползвам ги от доста години. С тях правя кексове, сладки мъфини, дребни сладки, сладкиши и др.; тестени неща - закуски, кифлички, сиренки, солени мъфини и др. От него стават и много хубави видове хлебчета, пити. Според мен е качествено и се меси добре.За направата на тези изкушения трябва хубаво брашно. Също от тази марка ползвам "За козунаци" с което правя тях и кифлички също. Ползвала съм само веднъж "Ола" и "Типово" и също ги харесах. Запасявам се в къщи със стек от пакети брашно по 1 кг. от "Класик" или "Екстра" /купувам когато ги вида в намаленията в някой от големите супермеркети/, защото у дома се хапват много такива неща от горе изброените, а и обичам да правя. В редки случаи, когато нямам си купувам от кварталното магазинче 1г. каквото има....покажи още
  • Събирате ли и ползвате ли продукти, които растат навън?Събирате ли и ползвате ли продукти, които растат навън т.е такива които ни дава природата? Как ги ползвате в кулинарията? Това което си бера аз лично е много лапад през пролетта и началото на лятото от 3,4 чисти места. Събирам, почиствам, леко попарвам и слагам в пакетчета за есента и зимата.През пролетта също хапваме лапад пресен на супи, палачинки с пълнеж, запеканки, турски малки сармички, яхнийка с пилешко и лапад и др. Също си събирам липа, която после суша за чай, както и лайка. Имам позната която, например си събира горски плодове и от тях прави сладко и консумира поръсени със захар....покажи още
  • Използвате ли домашно произведени продукти и харесвате ли ги ?Използвате ли домашно произведени продукти? Аз лично много рядко. В моята градинка имам много подправки и използвам тях при приготвяне на ястия и десерти. Например мента, лющян, копър, босилек, магданоз, целина, чубрица и др. Домашен мед си купувам от години от един и същи производител - акация, който е много вкусен и ароматен, не се захаросва бързо. Рядко има от къде, но си купувам домашно пиле, почистено, както и млади картофки, тикви. Изключително рядко яйца и домашнопрясно мляко, които същи си купувам....покажи още