Как се чисти скумрия?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се чисти скумрия?
Снимка: gotvach.bg

Скумрията е една от най-консумираните риби не само у нас, но и в световен мащаб. Подобно на повечето риби, преди да приготвим скумрия на фурна с доматен сос или печена скумрия на скара, трябва да я почистим, доста досадно.

Почистването на риба е не само досадно, но и неприятно. В повечето рибарски магазини вече предлагат да почистят вместо вас рибата, която купувате, но ако нямате този късмет, ще трябва сами да запретнете ръкави и да се справите с това.

Скумрията се чисти, както се чистят и останалите видове риба. С помощта на остър нож първо се премахват перките, след което трябва да се остържат люспите. За да не разлетят люспите из цялата кухня, можете са се опитате да ги изчистите в плик.

Взимате голям найлонов плик, в който поставяте скумрията. С едната ръка внимателно я притискате към плота, а с ножа в другата ръка се опитвате да изстържете люспите, като го движите под наклон в посока обратна на растежа на люспите.

След като сте премахнали люспите, трябва да изкормите скумрията. Обърнете рибата по гръб и огледайте долната част на корема. В основата на опашката се намира малък отвор, в който трябва да вкарате ножа и да направите плитък разред по дължината на тялото до главата.

Разкриват се вътрешностите, които се отстраняват внимателно, като се обръща особено внимание на жлъчния мехур, който не бива да се пука, защото придава ужасно горчив вкус на месото.

Следва да изплакнете рибата старателно отвън и отвътре. Вече е готова да се превърне във вкусна скумрия ропотамо или филе от скумрия на скара с чесън и магданоз.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Албена
Албена
07.05.2016 08:52
За това я обичам,защото няма люспи.
2
0
Младенова
Младенова
07.05.2016 08:37
Скумрията няма люспи! Не се излагайте!
6
0
филчо
филчо
25.03.2016 10:20
ами скумрията има ли люспи? За първи път чувам за този природен феномен
4
0
Доб
Доб
09.01.2016 17:57
Скумрията няма люспи.
5
0