Как се чисти скумрия?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се чисти скумрия?
Снимка: gotvach.bg

Скумрията е една от най-консумираните риби не само у нас, но и в световен мащаб. Подобно на повечето риби, преди да приготвим скумрия на фурна с доматен сос или печена скумрия на скара, трябва да я почистим, доста досадно.

Почистването на риба е не само досадно, но и неприятно. В повечето рибарски магазини вече предлагат да почистят вместо вас рибата, която купувате, но ако нямате този късмет, ще трябва сами да запретнете ръкави и да се справите с това.

Скумрията се чисти, както се чистят и останалите видове риба. С помощта на остър нож първо се премахват перките, след което трябва да се остържат люспите. Добрата новина за лакомниците е, че скумрията няма люспи, затова е и любима на повечето домакини.

След като хубаво сте изплакнали рибата от външната страна, трябва да изкормите скумрията. Обърнете рибата по гръб и огледайте долната част на корема. В основата на опашката се намира малък отвор, в който трябва да вкарате ножа и да направите плитък разред по дължината на тялото до главата.

Разкриват се вътрешностите, които се отстраняват внимателно, като се обръща особено внимание на жлъчния мехур, който не бива да се пука, защото придава ужасно горчив вкус на месото.

Следва да изплакнете рибата старателно отвън и отвътре. Вече е готова да се превърне във вкусна скумрия ропотамо или филе от скумрия на скара с чесън и магданоз.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати