Подаграта е сериозно заболяване, което е причинено от повишаване на нивата на пикочната киселина в кръвта, което води до отлагане кристали. Симптомите на заболяването включват болки в ставите и камъни в бъбреците. Освен приемът на медикаменти, болният от подагра задължително трябва да спазва хранителен режим, който да помага за облекчаване на състоянието. Важно е пациентът да знае кои са забранените и кои са разрешените храни.
Сред абсолютно забранените храни са тези, които съдържат пурини – тежки меса, пушени и твърде солени храни, пържени ястия, всякакви карантии (черен дроб, бъбреци, език, мозък). Колбасите, месните и рибни консерви. Но как стоят нещата със зелето, може ли да се консумира при подагра или не?
Бялото зеле е сред разрешените храни при подагра. Разбира се, то не трябва да е пържено. Може да го задушите леко или да го консумират в суров вид на салата заедно с моркови, магданоз. Сокът от зелето даже е много по-добър вариант, но е хубаво да го смесвате с други зеленчуци. Киселото зеле и туршиите не са препоръчителни.
По отношение на червеното зеле нещата стоят по съвсем различен начин. То трябва да се избягва. Други забранени зеленчуци са спанак, чушки, репички, домати, гъби, ряпа.