Манатарките имат ли отровен двойник?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Манатарките имат ли отровен двойник?
Снимка: gotvach.bg

Неслучайно наричат манатарката царицата на гъбите. Тя е сред най-търсените и харесвани гъби у нас. Манатарките имат бяло месо и неповторим аромат, затова те са изключително тачени в кулинарията, като се започне от кулинарния шедьовър телешки стек с манатарки, премине се през панирани манатарки и се стигне до ароматна гъбена супа от манатарки.

Пикът на бране на манатарки е в края на пролетта и началото на лятото, точно когато са преминали пролетните дъждове и почвата е добре напоена. Типично манатарките растат покрай и в широколистни гори и гъбарите често пълнят пълни кошници с този вкусен деликатес.

Преди и вие да напълните кошницата си с гъби обаче, трябва да сте сигурен, че те не са отровни. Манатарката има не един, а два отровни двойника – дяволска гъба и пурпурночервена манатарка.

Дяволската гъба, която всъщност е вид манатарка, е отровна, но не е силно смъртоносна за хората. Нейната консумация може да предизвика силно разстройство. Лесно се различава от ядливата манатарка, защото след откъсане бялото месо интензивно потъмнява и само след 2-3 минути е тъмно сиво.

Пурпурночервената манатарка се среща рядко у нас. Тази гъба е в списъка на защитените видове в Червената книга у нас. Подобно на дяволската гъба и месото на пурпурночервената манатарка посивява при нараняване, което е лесен начин да се различи от ядливите видове манатарки.

Гъбите трябва да се берат от професионални гъбари. Ако след консумация на гъби получите гадене, повръщане, виене на свят или болки в корема и главата, незабавно потърсете лекарска помощ.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати